Стерилізація скляних банок на плиті, в духовці і МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі

Під час приготування консервації з фруктів, овочів і ягід не обійтися без стерилізації банок в духовці або іншому пристрої. Помилка, допущена при підготовці тари, може обернутися тим, що компоти, варення і соління будуть зіпсовані. Вживати в їжу такі заготовки не можна — високий ризик отруєння. Щоб не довелося викидати результати праць, важливо відразу зробити все правильно.

steril zac ya sklyanih banok na plit v duhovc m krohvil ov y pech 1 - Стерилізація скляних банок на плиті, в духовці і МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі

Підготовка порожньої тари

Стерилізувати банки в духовці можна порожніми і наповненими, але перший варіант простіше, тому що він менш трудомісткий. Тару, в якій нічого немає, зручніше ставити в духовку, виймати і перевертати. Правда, банки можуть лопнути, але це не виключено і у випадку, якщо вони будуть повними.

steril zac ya sklyanih banok na plit v duhovc m krohvil ov y pech 2 - Стерилізація скляних банок на плиті, в духовці і МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі

Перш ніж приступати до термічної обробки плодів, потрібно відібрати достатню кількість цілої тари, без тріщин і дефектів на склі. Поверхня повинна бути гладкою, не допускається наявність напливів, бульбашок, сторонніх вкраплень. Будь-який дефект згодом стає причиною порушення герметичності, і консерви псуються. Якщо будуть нерівності в місцях прилягання кришки до скла, з заготовок буде витікати рідина, а всередину може потрапити повітря.

Відібрані ємності заливають водою і залишають на 3 години. За цей час розмокають всі присохлі частинки бруду, після чого їх буде легко відмити. Потім воду зливають і готують содовий розчин — він ефективніше відмиває скло, ніж миючий засіб. Крім того, сода добре виполіскується, після неї не залишається запаху, як від мила. Особливо ретельно потрібно відмивати дно і шийку — забруднення в цих місцях часто залишаються непоміченими.

Стерилізація в електродуховці

Якщо в будинку немає газової духовки, підійде і електрична. При поводженні з нею потрібно дотримуватися техніки безпеки, а в цілому процедура не викликає складнощів. Перш ніж приступати до пастеризації, шафа слід промити зсередини і просушити, щоб ємності не ввібрали старі запахи.

Ставити тару в духовку можна як в сухому, так і у вологому вигляді. Якщо судини добре просушені, їх повертають горловинами вниз. Коли мокре скло, ємності встановлюють на дно. Під час стерилізації вся волога випарується. Кришки можна стерилізувати одночасно з банками. Їх розкладають на деко, але не чаркою, а поруч. Цей спосіб підходить для металевих виробів, але не для пластмасових. Перші призначені спеціально для зимових заготовок і витримують високу температуру, а другі можуть зіпсуватися.

steril zac ya sklyanih banok na plit v duhovc m krohvil ov y pech 3 - Стерилізація скляних банок на плиті, в духовці і МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі

Коли все готово, включають електродуховку і виставляють температуру 150 градусів. Це оптимальний режим для стерилізації. При 150 градусах гинуть всі мікроби, та законсервовані плоди без проблем будуть зберігатися всю зиму. Час обробки залежить від об’єму посудини — воно зазначено в розділі нижче. Відраховувати починають з того моменту, коли температура в духовці підніметься до потрібного значення. Коли пройде належну кількість хвилин, виймають тару.

Звертатися з простерилизованными банками потрібно обережно, так як вони дуже гарячі. Можна упустити тару, або обпалити руки. Не можна брати ємності мокрими руками, використовують тільки сухі рукавички або прихватки. Якщо доторкнутися до скла чимось сирим, воно лопне через створену різниці температур. Банки потрібно брати тільки за боки, але ні в якому разі не за горлечко, тому що воно може відколотися.

Просмаження в газовій духовці

Найпоширеніший тип духовок в російських будинках і квартирах — газові. Досвідчені господині освоїли стерилізацію в цих пристроях до тонкощів, а ось у початківців виникають проблеми. Перевага способу в тому, що простерилізувати банки в духовці можна не по одній, а невеликими партіями.

Промиті ємності ставлять горловинами вниз в духовку, коли вона ще холодна. Можна вчинити інакше і повернути банки догори шийкою. Але тоді вода після висихання залишить світлі сліди, особливо якщо вона має підвищену жорсткість. Консерви від цього не зіпсується, однак погіршиться їх зовнішній вигляд, адже бажано, щоб заготовки виглядали ідеально. Коли ємності повернені горловинами догори, залишилася волога випаровується під час стерилізації, в результаті прогрівання виходить більш якісним.

steril zac ya sklyanih banok na plit v duhovc m krohvil ov y pech 4 - Стерилізація скляних банок на плиті, в духовці і МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі

При установці банок в духовку потрібно стежити, щоб вони не стикалися між собою. Якщо ставити їх впритул, при нагріванні скло може тріснути. Це стосується і кришок: вони не повинні доторкатися до скла. Повітря в духовці прогрівають не різко, а поступово. Спочатку виставляють температуру 150 градусів, а через деякий час доводять до 180.

Готовність банок досвідчені господині визначають за станом шибки у віконці духовки. Якщо воно запітніло, витягувати ємності ще рано, а коли висохло — пора. Перш ніж виймати банки, духовку вимикають. Не варто чекати повного остигання, достатньо трохи прочинити дверці, щоб скло стало не таким гарячим. Кожну ємність беруть сухим рушником, прихватками або руками в тканинних рукавичках.

Обробка банок з консервами

Відмінно зберігаються закачування, простерилізовані після наповнення. Цей спосіб досить трудомісткий, однак він гарантує, що загинуть всі мікроби, в тому числі і ті, що потрапили всередину при фасуванні варення або соління. Помічено, що банки, простерилізовані в наповненому вигляді, вибухають дуже рідко. Не потрібно піклуватися про те, щоб просушувати ємності, або переживати, що вони можуть тріснути. Процес досить простий і полягає в наступному:

steril zac ya sklyanih banok na plit v duhovc m krohvil ov y pech 5 - Стерилізація скляних банок на плиті, в духовці і МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі

  • Тару заповнюють консервацією, встановлюють в ємність з водою, щоб вона доходила приблизно до плічок, і ставлять в духовку. Кришкою поки не накривають.
  • Виставляють режим 150 градусів. Коли температура досягне потрібного значення, зазначають час. Банки об’ємом 2 або 3 літри стерилізують 30 хвилин, для літрових достатньо 15 хвилин.
  • Відразу після закінчення прогріву тару дістають і закупорюють, використовуючи закаточний ключ і спеціальні кришки.
  • Заготовки встановлюють у приміщення з кімнатною температурою. Можна розташувати їх на підлозі або на столі, але обов’язково догори дном. Зверху кладуть ковдру, товстий плед або згорнутий в кілька разів покривало. Це потрібно, щоб банки охолоджувались поступово. Різке охолодження неприпустимо, так як воно може призвести до розтріскування скла.
  • Через 24-26 годин ємності переносять в льох і встановлюють на постійне місце.

Приблизно так само, як у духовці, стерилізують наповнені банки в мультиварці. Мінус способу в тому, що в пристрій поміщається дуже мало ємностей, причому невеликих. Прогрів відбувається в режимі «Приготування на пару» або «Випічка».

Тривалість процедури

Важливо не помилитися з часом, причому недотримати і перетримати банки — однаково погано. Якщо недостатньо прогріти тару, загинуть не всі мікроби. Занадто тривале стерилизование призведе до того, що скло або лопне відразу, або трісне потім, коли консерви вже будуть в погребі. Від скількох хвилин прогрівати склотару, залежить від обсягу. Орієнтовний час:

  • 3, 4 або 5 л — півгодини;
  • 2 л — 20-25 хвилин;
  • 1 л — 15-17 хвилин;
  • від 0,5 до 0,9 л — прогрів протягом 10 хвилин.

Оптимальні розміри банок залежать від того, що в них зберігається. Потрібно враховувати, що з’їсти відразу 3 літри варення не вийде, і навіть при зберіганні в холодильнику смак через кілька днів буде не таким, як відразу після відкриття. Для салатів і супових заправок зазвичай беруть банки такого обсягу, щоб консервації вистачило на 1 каструлю борщу або супу.

steril zac ya sklyanih banok na plit v duhovc m krohvil ov y pech 6 - Стерилізація скляних банок на плиті, в духовці і МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі

Для компотів можна взяти тару об’ємом 2 або 3 літри в залежності від уподобань сім’ї.

Ємності більше 5 л підходять тільки для консервування капусти, так як вона може довго зберігатися після відкриття. Огірки в таких банках краще не солити, так як їх смак у откупоренном вигляді швидко погіршується, а самі плоди стають м’якими і слизькими.

Прогрівання парою і кип’ятіння

Якщо духовка не працює або її немає, а закочувати консерви все-таки треба, можна прожарити банку іншим способом. У країнах СНД ємності традиційно прогрівають над парою. Цей метод зручний і перевірений часом, проте він вимагає певної вправності. Порядок дій:

steril zac ya sklyanih banok na plit v duhovc m krohvil ov y pech 7 - Стерилізація скляних банок на плиті, в духовці і МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі

  • каструлю з водою ставлять на вогонь і доводять до кипіння;
  • зверху кладуть магазинний стерилізатор або підручний пристрій, пропускає пар, на яке можна поставити банки горловинами вниз;
  • встановлюють тару, поміщають каструлю на плиту і кип’ятять близько 20-25 хвилин;
  • знімають банку сухою прихваткою і рушником, поміщають дном вниз на стіл, застелений товстою тканиною;
  • зверху кладуть кришку;
  • беруть таку ємність і стерилізують таким же чином.

Цей метод не позбавлений недоліків. Якщо великі банки, на те, щоб їх прожарити, піде багато часу. Під час обробки кипляча вода випаровується з каструлі, в результаті кухня наповнюється пором, запотівають вікна. Весь час потрібно стежити, щоб тара не впала, особливо якщо замість стерилізатора використовується сито або пельменниця.

Кип’ятіння — ще один спосіб прогріву. Він дозволяє просмажити кілька банок за одну закладку, тільки потрібно взяти велику каструлю. На дно кладуть дерев’яну решітку або згорнутий вдвоє махровий рушник. Ставлять банки догори шийками і наливають воду, щоб вона доходила до плічок. На повільному вогні нагрівають воду. Коли закипить, полум’я ще трохи зменшують і стерилізують 15-20 хвилин. Якщо вогонь буде сильним, банки почнуть стукатися один про одного — цього не можна допускати.

Мінус кип’ятіння в тому, що тару незручно діставати з гарячої води. Під час процедури, як і при обробці парою, в кухні стає жарко і сиро.

Пропарювання в мікрохвильовій печі і пароварці

В мікрохвильовці і пароварці можна за один раз пропарити кілька банок. Обидва способи хороші тим, що під час обробки тари на кухні не підвищується температура і не утворюється вогкість. Стерилізацію в мікрохвильовці виконують так:

steril zac ya sklyanih banok na plit v duhovc m krohvil ov y pech 8 - Стерилізація скляних банок на плиті, в духовці і МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі

  • у ємності наливають воду на 2-3 см;
  • ставлять їх у пристрій;
  • пропарюють на потужності 700-800 Вт протягом 3 хвилин;
  • вимикають;
  • дістають з допомогою прихваток або рушники.

Швидко і без особливих зусиль можна прогріти скляні ємності в пароварці. Обробку виконують в режимі «Варка». Вимиту і висушену банку ставлять у пароварку, повертаючи шийкою вниз, включають пристрій на 20 хвилин, потім вимикають і відразу дістають ємність. Великі банки не помістяться у пристрій, а маленьких може увійти кілька штук.

Важкий спосіб — стерилізація в посудомийній машині. Підійде не будь-який пристрій, а тільки те, яке миє посуд при температурі вище 60 градусів. Потрібно завантажити банки, виставити найвищу температуру і вимкнути на 20 хвилин. Миючий засіб додавати не слід. Тим, хто робить багато заготовок кожен рік, варто подумати про купівлю посудомийної машини з функцією стерилізації. Це ідеальний варіант, який не має недоліків, причому так можна пастеризувати і пляшки.

Із запропонованих способів стерилізації можна вибрати той, що найбільше підходить. Який краще, не можна сказати однозначно, адже для однієї господині важливіше, щоб в кухні не було сиро, а інший хочеться зробити все як можна швидше. У будь-якому випадку банки будуть прогріті добре, а заготовки збережуться до нового врожаю, якщо тільки їх не з’їдять раніше.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *