Сушарка для грибів своїми руками

susharka dlya grib v svo mi rukami 1 - Сушарка для грибів своїми руками

Для тривалого зберігання і заготівлі про запас продуктів харчування використовують різні способи їх обробки — в’ялення, засушивание, копчення, соління. Часто процеси обробки пов’язані з сушкою повітрям. Деякі продукти, у складі яких міститься багато води, піддаються термообробці, тобто сушаться при досить високій температурі в духовці (дині, яблука, деякі фрукти). Багато інші продукти сушать на вітрі або на сонці (фрукти, риба, птиця, окіст, солоне м’ясо). Відмінна альтернатива таким способам — сушарка для грибів своїми руками, яку також можна застосовувати і для заготовки інших продуктів. Розглянемо, що зручно таке пристосування і як його можна зібрати своїми руками.

Труднощі заготовки

З процесом сушіння пов’язані певні труднощі і незручності. Часто буває так: тільки поставиш продукти для просушування, як раптом затих вітер або сховалося сонце, а то і зовсім пішов дощ, і вся робота йде нанівець. Але найбільше зло в літній час пов’язано з мухами. Вони носяться роєм навколо виставленого продукту і оком не встигнеш моргнути, як відкладуть в ньому свої яйця. У цьому випадку врятує сушарка для грибів своїми руками.

Важливо! Мухи є злісними рознощиками інфекції. Контактуванні цих комах з продуктами просто неприпустимо. Саме з-за цього перед вивішуванням на сонце чи вітер рибних і м’ясних заготовок багато обертають їх марлею, однак, це не завжди дає гарантію надійної ізоляції від мух, а при невеликому вітрі може ускладнювати процес сушіння.

Особливі труднощі виникають у рибалок, адже після гарного улову і соління спійманого, просто нереально обернути марлею кожну рибину для висихання, і ймовірність псування продукту мухами виростає в рази, особливо, якщо риба пластована. Але все ж, вихід є.

Після багатьох експериментів був знайдений чудовий вихід — зробити сушарку для грибів своїми руками, що нагадує за формою коробок для сірників, точніше, кришку від цього коробка, тільки в кілька десятків разів більше.

Варіант сушарки №1

Пристрій сушарки і принцип її дії досить простий. Щоб виконати таку сушарку, слід:

  1. З рейок зробіть каркас у вигляді паралелепіпеда.
  2. Поставте його на ребро (коробок для сірників сірої вниз).
  3. Обидві бічні, а також нижню і верхню грань обшийте суцільним матеріалом (клейонка, руберойд, картон, фанера). Причому, верхня межа буде представляти собою кришку на петлях, як кришка рояля.
  4. Торцеві грані затягніть марлею або дрібною сіткою.
  5. Уздовж бічних стінок всередині сушарки, натягніть дроту для підвішування продуктів.
  6. Всередині з одного боку безпосередньо біля марлі встановіть настільний кімнатний вентилятор, а його струмопровідний провід пропустіть крізь марлю, не залишаючи вільний прохід в ній, і виведіть його назовні до розетки.

Застосування пристрою

Харчові продукти слід надягати на металеві гаки та підвішувати на натягнуті зволікання. Після повної перевірки і вигнання всіх мух кришка закривається і включається вентилятор.

Важливо! Інтенсивний потік повітря, що створюється вентилятором, що забезпечує досить швидке сушіння продуктів з дотриманням санітарних вимог.

Як правило, тривалість сушіння в сушарці для грибів своїми руками встановлюють дослідним шляхом. Вона буде залежати від вологості навколишнього повітря, його температури, а також від розмірів просушиваемых продуктів, їх вологовмісту і необхідної величини кінцевої вологості.

susharka dlya grib v svo mi rukami 2 - Сушарка для грибів своїми руками

Корисні поради:

  • Розміри сушарки можуть бути довільні і залежати від кількості призначеного для висушування продукту.
  • З метою зменшення витрати електроенергії рекомендується використовувати вентилятори, які мають кілька режимів роботи, що дасть можливість виробляти в сушарці зміна режиму вентиляції.
  • Встановлювати таку сушарку можна практично де завгодно: на веранді, балконі, під навісом або навіть на вулиці.
  • Завантажувати продукти краще ввечері або рано вранці, коли немає мух.
  • Більш великі частини продуктів краще спочатку повісити ближче до вентилятора, а потім їх можна міняти місцями.

Важливо! Багато років роботи сушарок такого типу дало можливість дослідити їх роботу в різних умовах. Отримано чудові результати сушіння фруктів, чурчхели, низький картоплі, кропу, петрушки, солоних курей і качок, варених ковбас, окостів, в’ялення грибів.

Варіант сушарки №2

Давайте розглянемо ще один варіант, як зробити сушарку для грибів своїми руками над газовою плитою. Отже, приступимо:

  • Для роботи нам будуть потрібні алюмінієві куточки різної довжини та сітка з дроту.
  • Для початку виміряйте розміри плити, щоб виконати сушарку, яку згодом можна буде поставити на її поверхню.
  • Просвердлите дрилем або електричним свердлом отвори в куточках так, щоб можна було їх скріпити за допомогою болтів з гайками.
  • Тепер справа дійшла до сітки, на якій будуть розміщуватися гриби. Виріжте її за розмірами плити і власне каркаса, з запасом.

Важливо! Сітка з бинта, марлі або пластику не підійде, так як над вогнем небезпечно тримати такі матеріали.

  • Для того щоб закріпити сітку до каркаса, використовуйте все той же алюмінієвий куточок, але розміром поменше. Повинно вийти так, щоб знизу сітка укладалася на майданчик від каркасу, а зверху — тулилася накладної пластиною.
  • Пластину також прикріпіть до каркаса за допомогою гвинтів, продетых в попередньо просвердлені отвори.
  • Висоту над вогнем слід визначити самостійно, можна приблизно 60-70 см (просто відрізати ніжки необхідної довжини).
  • Викладіть гриби, включіть газ і все, процес пішов.

Важливо! Ні в якому разі не залишайте газ без нагляду.

Відеоматеріал

Корисну роботу сушарки для грибів своїми руками дуже важко переоцінити. Напевно, багато зацікавляться такою сушаркою, матеріал, який використовується для її виготовлення, фактично непридатний, робота — зовсім нескладна, витрата електроенергії — невеликий, вентилятор — знайдеться практично в кожному будинку, а користь виходить величезна.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *