Сушарка для овочів і фруктів своїми руками

Сушіння — відмінний спосіб переробки дачного врожаю вареннями-соліннями-маринадами багато метушні. Крім того, весь урожай таким чином не переробити, і вітаміни від термообробки зберігаються погано. Заморожування — хороший варіант, але спеціальна морозильна камера коштує недешево і займає багато місця. Правильна сушка — це простий, дешевий і ефективний спосіб створення запасів на зиму. Тема сьогоднішньої розмови — сушарка для овочів і фруктів своїми руками.
Переваги сушених фруктів і овочів
Головна перевага продукції, заготовленої таким способом в тому, що вона є джерелом калію (він необхідний для роботи серцевого м’яза), вітамінів, мікроелементів, органічних кислот і вуглеводів. Але головне — щоб процес відбувався правильно, для цього і потрібна сушарка для овочів і фруктів, зробити яку можна своїми руками.
Важливо! Регулярне вживання в їжу сухофруктів допоможе позбутися від проблем з нирками, судинами, домогтися стійкої ремісії при хронічних хворобах.
Сухофрукти незамінні для тих, хто стежить за фігурою. Корисна, збалансована і зовсім не калорійна їжа допоможе вам завжди бути у формі і виглядати при цьому приголомшливо.
Ось кілька самих корисних різновидів “сушки”:
- Чорнослив — корисний і смачний продукт, справжнє джерело мікроелементів і вітамінів. Чорнослив покращує травлення, надає бадьорості та енергії.
- Ізюм містить легкий цукор, мінеральні речовини, вітаміни і органічні кислоти. Він допоможе вам налагодити роботу серцево-судинної системи. Завдяки мікроелементам (зокрема, бору), ізюм корисний при хворобах кісток та ендокринних порушеннях.
- Курага додає сил і бадьорості. Вітамін А доведеться до речі тим, кому потрібно нормалізувати тиск, уникнути проблем з серцем і судинами.
- Яблука і груші — це чудове ласощі для бажаючих схуднути. У сушеному вигляді фрукти зберігають не тільки корисні речовини, але і чудовий смак і запах. Компот із сушених яблук з додаванням груш виходить на смак просто божественним.
- Помідори. Сушені томати надають стравам особливий смак. При цьому продукт містить речовини з сильним протипухлинним ефектом.
- Кабачки. Справжня знахідка для тих, хто не хоче перевантажувати організм зайвими калоріями, але при цьому любить поїсти.
Як влаштована сушарка для овочів і фруктів?
Класичне сушильний пристрій — це корпус з кількома ярусами сітчастих ящиків. У верхній кришці є отвір для випуску повітря, насиченого вологою. В піддоні є спіраль. З допомогою найпростішого електромотора повітря нагнітається в камеру через отвір у підлозі.
Найпростіша конструкція
Переваги такої сушарки для овочів і фруктів в тому, що не доведеться нічого самостійно майструвати:
- На листі від кухонної плити розкладіть продукти, заздалегідь підготовлені для сушіння. Це можуть бути овочі, фрукти та дари лісу.
- Зніміть кришку, лампу і вентилятор з аэрогриля. Заодно захопіть сітку, якою прилад укомплектований.
- Розмістіть сітку по центру листа, подбавши про те, щоб вона не розгойдувалася.
- Поставте на сітку кришку від аэрогриля.
- Переконайтеся, що отримана конструкція стійка, безпечна і немає ризику загоряння. Головне — щоб не було поблизу дітей і домашніх улюбленців. Лист може стояти на табуретці чи на підлозі.
- Запустіть аерогриль з низькою температурою. Поставте таймер на одну годину. Через годину перемішайте продукт. Витримайте 15 хвилин і знову запустіть систему, до висихання продукції.
Важливо! Якщо немає аэрогриля, спробуйте скористатися феном, підвісивши його над продуктами і направивши в потрібне місце. Недолік такого підходу в тому, що у фена відсутній таймер, тому він може банально перегоріти. Рішення проблеми — в використанні термостата від старого електричного чайника або праски.
Звичайно, майструвати нічого не доводиться, але складнощів з приготуванням якісного продукту більше ніж достатньо. Незручно, важко, енергомістке, так і безпека не на висоті. Тому набагато краще витратити час і виготовити сушарку для овочів, фруктів своїми руками, що називається, “за образом і подобою” заводського.
Саморобна сушарка для овочів і фруктів своїми руками (майже як заводська)
Найскладніше у виготовленні приладу — правильний підбір потужності спіралі. Якщо подивитися відеоогляди за пристроїв промислового виготовлення, то можна помітити: корпус виконаний з пластика, сітки — теж. Це означає, що температура не така вже висока. Тому має сенс спочатку вивчити інструкцію до покупному виробу, а потім скопіювати сушарку.
Вихідні дані для саморобної сушарки для овочів і фруктів будуть наступними:
- Потужність-0,6 кВт.
- Число ярусів — 5.
- Місткість одного ярусу — 1 кг.
- Таймер, автоматика — відсутні.
- Максимальна температура сушіння — 70 градусів.
Вам знадобляться:
- Кулер від системного блоку комп’ютера.
- Ніхромовий спіраль з опором 90 Ом.
- Жароміцні пластини від фена.
Що робити з цими матеріалами, щоб вийшла саморобна сушарка для овочів, фруктів:
- Оптимальний матеріал для виготовлення корпусу — сталь. Його можна згорнути з листового металу або використовувати великі бляшані банки з-під овочевих консервів.
- Найкращим матеріалом для сушильних сіток також є харчова сталь. Паяти не можна, використовуйте з’єднання на заклепках.
- У днище саморобної сушарки для овочів і фруктів над вихідним отвором знаходиться відбивач. Він призначений для того, щоб в процесі сушіння на спіраль не потрапили фрукти або овочі.
- Прикріпіть на відбивач біметалічну пластинку з регулюючими засобами. Запитайте спіраль тільки через це саморобний реле. Відбивач виготовте з сталі товщиною 5-6 мм.
- Орієнтовна відстань між ярусами становить близько 50 мм.
- Струм для живлення процесорного кулера — постійний. Якщо немає бажання возитися з випрямлячем, скористайтесь асинхронним двигуном.
Важливо! Не забудьте про питання безпеки (заземлення корпусу).
Сушильна шафа своїми руками готовий!
Сонячна сушарка для овочів і фруктів своїми руками
Це — простий і водночас ефективний варіант. Сонячні промені, проходячи через шар прозорого матеріалу, нагрівають повітря ва лотку. Згідно з законами фізики, нагріте повітря піднімається, виходить через щілини, залишені в даху. Це сприяє створенню гарної тяги.
Важливо! Нагрівання відбувається швидше, якщо пофарбувати внутрішню частину лотків сушарки для овочів, фруктів в темний колір. Але використовувати звичайну фарбу можна ні в якому разі, оскільки вона при нагріванні виділяє токсичні речовини. Набагато більш екологічні варіанти — обпалити лоток зсередини. Годяться в якості барвників вугілля або водний розчин сажі.
Прямуючи догори, нагріте повітря проходить через сітчасті лотки, на яких розкладена апетитна продукція.
Практика показує, що пари-трійки годин достатньо, щоб висушити, припустимо, лікарські трави. На сушіння грибів йде довше. Але, якщо ви з ранку завантажили їх в лотки, то до вечора ароматні грибочки для зимового супу будуть готові.
Відеоматеріал
Виготовлення консервованих продуктів, якими забиті полиці супермаркетів, передбачає використання не надто корисних харчових добавок, а також консервантів. Саморобна сушарка для овочів і фруктівстане вашою помічницею в заготівлі на зиму корисних, смачних продуктів: дарів саду, городу і ліси.