Сушарка для овочів і фруктів своїми руками

susharka dlya ovoch v frukt v svo mi rukami 1 - Сушарка для овочів і фруктів своїми руками

Сушіння — відмінний спосіб переробки дачного врожаю вареннями-соліннями-маринадами багато метушні. Крім того, весь урожай таким чином не переробити, і вітаміни від термообробки зберігаються погано. Заморожування — хороший варіант, але спеціальна морозильна камера коштує недешево і займає багато місця. Правильна сушка — це простий, дешевий і ефективний спосіб створення запасів на зиму. Тема сьогоднішньої розмови — сушарка для овочів і фруктів своїми руками.

Переваги сушених фруктів і овочів

Головна перевага продукції, заготовленої таким способом в тому, що вона є джерелом калію (він необхідний для роботи серцевого м’яза), вітамінів, мікроелементів, органічних кислот і вуглеводів. Але головне — щоб процес відбувався правильно, для цього і потрібна сушарка для овочів і фруктів, зробити яку можна своїми руками.

Важливо! Регулярне вживання в їжу сухофруктів допоможе позбутися від проблем з нирками, судинами, домогтися стійкої ремісії при хронічних хворобах.

Сухофрукти незамінні для тих, хто стежить за фігурою. Корисна, збалансована і зовсім не калорійна їжа допоможе вам завжди бути у формі і виглядати при цьому приголомшливо.

Ось кілька самих корисних різновидів “сушки”:

  • Чорнослив — корисний і смачний продукт, справжнє джерело мікроелементів і вітамінів. Чорнослив покращує травлення, надає бадьорості та енергії.
  • Ізюм містить легкий цукор, мінеральні речовини, вітаміни і органічні кислоти. Він допоможе вам налагодити роботу серцево-судинної системи. Завдяки мікроелементам (зокрема, бору), ізюм корисний при хворобах кісток та ендокринних порушеннях.
  • Курага додає сил і бадьорості. Вітамін А доведеться до речі тим, кому потрібно нормалізувати тиск, уникнути проблем з серцем і судинами.
  • Яблука і груші — це чудове ласощі для бажаючих схуднути. У сушеному вигляді фрукти зберігають не тільки корисні речовини, але і чудовий смак і запах. Компот із сушених яблук з додаванням груш виходить на смак просто божественним.
  • Помідори. Сушені томати надають стравам особливий смак. При цьому продукт містить речовини з сильним протипухлинним ефектом.
  • Кабачки. Справжня знахідка для тих, хто не хоче перевантажувати організм зайвими калоріями, але при цьому любить поїсти.

Як влаштована сушарка для овочів і фруктів?

Класичне сушильний пристрій — це корпус з кількома ярусами сітчастих ящиків. У верхній кришці є отвір для випуску повітря, насиченого вологою. В піддоні є спіраль. З допомогою найпростішого електромотора повітря нагнітається в камеру через отвір у підлозі.

Найпростіша конструкція

Переваги такої сушарки для овочів і фруктів в тому, що не доведеться нічого самостійно майструвати:

  1. На листі від кухонної плити розкладіть продукти, заздалегідь підготовлені для сушіння. Це можуть бути овочі, фрукти та дари лісу.
  2. Зніміть кришку, лампу і вентилятор з аэрогриля. Заодно захопіть сітку, якою прилад укомплектований.
  3. Розмістіть сітку по центру листа, подбавши про те, щоб вона не розгойдувалася.
  4. Поставте на сітку кришку від аэрогриля.
  5. Переконайтеся, що отримана конструкція стійка, безпечна і немає ризику загоряння. Головне — щоб не було поблизу дітей і домашніх улюбленців. Лист може стояти на табуретці чи на підлозі.
  6. Запустіть аерогриль з низькою температурою. Поставте таймер на одну годину. Через годину перемішайте продукт. Витримайте 15 хвилин і знову запустіть систему, до висихання продукції.

Важливо! Якщо немає аэрогриля, спробуйте скористатися феном, підвісивши його над продуктами і направивши в потрібне місце. Недолік такого підходу в тому, що у фена відсутній таймер, тому він може банально перегоріти. Рішення проблеми — в використанні термостата від старого електричного чайника або праски.

Звичайно, майструвати нічого не доводиться, але складнощів з приготуванням якісного продукту більше ніж достатньо. Незручно, важко, енергомістке, так і безпека не на висоті. Тому набагато краще витратити час і виготовити сушарку для овочів, фруктів своїми руками, що називається, “за образом і подобою” заводського.

susharka dlya ovoch v frukt v svo mi rukami 2 - Сушарка для овочів і фруктів своїми руками

Саморобна сушарка для овочів і фруктів своїми руками (майже як заводська)

Найскладніше у виготовленні приладу — правильний підбір потужності спіралі. Якщо подивитися відеоогляди за пристроїв промислового виготовлення, то можна помітити: корпус виконаний з пластика, сітки — теж. Це означає, що температура не така вже висока. Тому має сенс спочатку вивчити інструкцію до покупному виробу, а потім скопіювати сушарку.

Вихідні дані для саморобної сушарки для овочів і фруктів будуть наступними:

  • Потужність-0,6 кВт.
  • Число ярусів — 5.
  • Місткість одного ярусу — 1 кг.
  • Таймер, автоматика — відсутні.
  • Максимальна температура сушіння — 70 градусів.

Вам знадобляться:

  1. Кулер від системного блоку комп’ютера.
  2. Ніхромовий спіраль з опором 90 Ом.
  3. Жароміцні пластини від фена.

Що робити з цими матеріалами, щоб вийшла саморобна сушарка для овочів, фруктів:

  • Оптимальний матеріал для виготовлення корпусу — сталь. Його можна згорнути з листового металу або використовувати великі бляшані банки з-під овочевих консервів.
  • Найкращим матеріалом для сушильних сіток також є харчова сталь. Паяти не можна, використовуйте з’єднання на заклепках.
  • У днище саморобної сушарки для овочів і фруктів над вихідним отвором знаходиться відбивач. Він призначений для того, щоб в процесі сушіння на спіраль не потрапили фрукти або овочі.
  • Прикріпіть на відбивач біметалічну пластинку з регулюючими засобами. Запитайте спіраль тільки через це саморобний реле. Відбивач виготовте з сталі товщиною 5-6 мм.
  • Орієнтовна відстань між ярусами становить близько 50 мм.
  • Струм для живлення процесорного кулера — постійний. Якщо немає бажання возитися з випрямлячем, скористайтесь асинхронним двигуном.

Важливо! Не забудьте про питання безпеки (заземлення корпусу).

Сушильна шафа своїми руками готовий!

Сонячна сушарка для овочів і фруктів своїми руками

Це — простий і водночас ефективний варіант. Сонячні промені, проходячи через шар прозорого матеріалу, нагрівають повітря ва лотку. Згідно з законами фізики, нагріте повітря піднімається, виходить через щілини, залишені в даху. Це сприяє створенню гарної тяги.

Важливо! Нагрівання відбувається швидше, якщо пофарбувати внутрішню частину лотків сушарки для овочів, фруктів в темний колір. Але використовувати звичайну фарбу можна ні в якому разі, оскільки вона при нагріванні виділяє токсичні речовини. Набагато більш екологічні варіанти — обпалити лоток зсередини. Годяться в якості барвників вугілля або водний розчин сажі.

Прямуючи догори, нагріте повітря проходить через сітчасті лотки, на яких розкладена апетитна продукція.

Практика показує, що пари-трійки годин достатньо, щоб висушити, припустимо, лікарські трави. На сушіння грибів йде довше. Але, якщо ви з ранку завантажили їх в лотки, то до вечора ароматні грибочки для зимового супу будуть готові.

Відеоматеріал

Виготовлення консервованих продуктів, якими забиті полиці супермаркетів, передбачає використання не надто корисних харчових добавок, а також консервантів. Саморобна сушарка для овочів і фруктівстане вашою помічницею в заготівлі на зиму корисних, смачних продуктів: дарів саду, городу і ліси.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *