Турка для кави — як вибрати?

turka dlya kavi yak vibrati 1 - Турка для кави — як вибрати?

Незважаючи на появу величезної кількості кавоварок і кавоварок, справжні гурмани як і раніше воліють готувати напій в турці. Кава, зварена в джезві (кавової турці), володіє неймовірним ароматом і повністю розкриває всі смакові якості цього божественного напою. Сьогодні підприємці постачають в продаж безліч різновидів джезви, що відрізняються за формою, обсягом і матеріалу, тому багатьом покупцям важко визначити, яка турка краще для варіння кави. Сьогодні наша тема: турка для кави — як вибрати кращу, на які критерії звернути особливу увагу при виборі?

Хто придумав турку?

Вперше спеціальний посуд для приготування напою використовували африканські кочівники. Перша посуд для кави була виготовлена з міді і являла собою вузький казанок з носиком. Назва у такій ємності теж було інше — “далла”. Посуд була дуже зручна для перевезення і для приготування невеликої кількості кави.

Важливо! Сам підбадьорливий напій вперше стали вживати в Ефіопії. Пізніше звичка пити каву перекочувала в район сучасного Ємену, а звідти — через протоку в Туреччину.

Турецькі піддані оцінили зручність посуду для підбадьорливого напою і трохи удосконалили її. Вони звузили шийку, щоб кава не зли валося на вугілля і зберігав свій аромат, а також подовжили ручку. Так з’явилися перші “джезві” (з арабської дослівно “палаючий вугілля”), які жителі Туреччини запозичили і, з високо піднятою головою, пронесли в Східну Європу.

В наш час джезві використовують по всьому світу для приготування кави “по-східному” або “по-турецьки”. Для справжніх поціновувачів напою сьогодні ми розповімо, як вибрати турка для варіння кави і познайомимо з основними правилами приготування напою.

Чому саме турка?

Ті з вас, хто цікавиться, в якій турці краще варити каву, напевно знають, що смак напою залежить не тільки від якості і сорту зерен, а й посуду, в якій він буде готуватися.

Джезва впливає на смакові якості кави наступним чином:

  • Зберігається фортеця (щільність) кави. На міцність напою впливає не тільки кількість використаної кави, але і час його приготування. Саме час готування і залежить від матеріалу виготовлення посуду для кави. Наприклад, мідь добре проводить тепло і дозволяє рівномірно прогрівати напій.
  • Смак більш насичений — завдяки тому, що зберігається пінка при варінні, яка допомагає утримати кавові масла. Завдяки вузькій формі турки, кави при варінні повільно піднімається і зупиняється на певному рівні, де і утворюється пінка. Під утворилася “шапочкою” смак напою зберігається, тому саме турка ідеально підходить для приготування кави.

Як правильно вибрати турка для варіння кави?

Отже, ми визначили найважливіші критерії вибору турки.

Матеріал виготовлення

Сьогодні на ринку представлені турки з металу, кераміки і навіть гірського кришталю. Яку турку краще купити — ми розповімо нижче, ознайомивши вас з перевагами та недоліками кожного матеріалу.

Форма

Турка повинна мати конічну форму, вузьке горло і широке дно:

  • Горло турки повинно бути в 2-3 рази вже дна. Вузьке горло створює пробку, яка утворюється за рахунок скупчення на поверхні щільної плівки.
  • Пробка не дозволяє напою швидко закипати і перешкоджає випаровуванню ароматних речовин. Тим самим, зберігаються смакові якості і аромат напою.
  • Широке дно дає джезві можливість краще прогріватися і бути більш стійкою.
  • Конічна форма сприяє, окрім іншого, швидкому осіданню кавовій гущі і відділення її від пінки.

turka dlya kavi yak vibrati 2 - Турка для кави — як вибрати?

Товщина стінок

Чим більше товщина стінок джезві, тим більше її тепловіддача і тим ароматні кава, приготована в ній. В ідеалі товщина стінок повинна бути близько 1,5 мм.

Важливо! Занадто товсте дно і тонкі стінки можуть свідчити про те, що турка не цільна, а спаяна з окремих листів.

Ручка

Вона повинна бути досить довгою і розташовуватися під кутом, щоб уберегти руку від опіків під час приготування напою. Виготовлятися ручка повинна з матеріалів з низькою теплопровідністю, тобто не повинна нагріватися:

  • Дерево для ручки є хорошим варіантом, але з часом, особливо при тривалому контакті з водою, здатне втрачати форму (зсихається або розбухає). Дерев’яна ручка може розхитатися згодом із-за деформації. Але з іншого боку — дерев’яну ручку завжди можна замінити.
  • Кращим варіантом є ручка з металу з низькою теплопровідністю.
  • Ручки з пластику теж мають місце, але при нагріванні вони виділяють неприємний запах, а при тривалому — можуть розплавитися.

Важливо! Посуд з пластиковою ручкою простіше замінити кавоваркою, в якій напій не буде пахнути пластмасою.

Обсяг

Вироби мають різний об’єм: 100 мл (на 1-2 чашки) до 600 мл (на 8-10 чашок). Місткість і кількість порцій вказується на денці джезві. Однак слід пам’ятати, що чим менше турка, тим смачніше кави.

Важливо! Оптимальний обсяг джезві 100-150 мл. Звичайно, варити каву в такому посуді складніше, але смак виходить неповторним.

З якого матеріалу краще турка для кави?

Матеріал для виготовлення турків використовується самий різний. Розглянемо кожен з них детальніше.

Алюміній

Це — найбільш дешевий і практичний матеріал. У догляді алюмінієві турки досить прості, єдина умова — не намагатися відтерти наліт від кавових ефірних масел всередині. Він надає напою аромат і насичений смак.

Готувати в алюмінієвому посуді можна тільки один сорт кави, інакше — аромати будуть змішуватися. В цілому, алюміній непогано проводить тепло, однак, при високій температурі метал може вступити в реакцію з напоєм. Тому, якість кави в алюмінієвій турці вельми сумнівне. Крім того, турки з алюмінію виглядають непрезентабельно і підходять більше для кав’ярні, ніж для дому.

Мідь

Яка турка краще для кави? — Мідна! Це — найкращий і найпопулярніший матеріал. Мідь володіє високим показником теплопровідності і за цим показником поступається лише сріблу.

Основні переваги турки з міді:

  • рівномірний нагрів;
  • довговічність;
  • прекрасний зовнішній вигляд;
  • доступна ціна.

Важливо! У мідної джезви є тільки один недолік — при нагріванні метал виділяє шкідливі речовини, які можуть негативно позначитися на здоров’ї людини. Тому всередині мідна турка обов’язково повинна бути покрита спеціальним харчовим металом, наприклад, оловом або мельхіором. Для ексклюзивних варіантів часто використовують срібло.

Мити мідну джезві треба дуже обережно, без використання абразивних чистячих засобів, щоб не зруйнувати захисний шар

Латунь

Цей сплав міді і цинку часто використовується для виготовлення турків. Він відрізняється підвищеною міцністю і довговічністю. Латунні джезви чудово підходять для приготування кави “по-турецьки”, але зсередини така посуд обов’язково повинна бути покрита шаром харчового олова або срібла.

turka dlya kavi yak vibrati 3 - Турка для кави — як вибрати?

Нержавіюча сталь:

  • Матеріал має низьку теплопровідність, тому посуд з нержавійки нагрівається нерівномірно. Зате кава, зварена в турці з нержавійки, не втрачає свій смак, так як метал не вступає в реакцію з напоєм.
  • Готувати в таких джезві можна каву різних сортів.
  • Метал не вбирає запахи і темний наліт на ньому не утворюється.
  • Стоять турки з нержавійки трохи більше алюмінієвих, але вигляд у них більш презентабельний.

Важливо! Якщо при виборі виробу, ви не можете визначитись, яка турка краще мідна або нержавійка, то віддайте перевагу мідної, так як джезва з нержавійки з-за низької теплопровідності металу буде прогріватися тільки знизу, а значить — кавові масла будуть вигоряти. В результаті — смак напою в такому посуді може бути зіпсований.

Срібло

Переваги срібного посуду:

  • довговічність;
  • прекрасний зовнішній вигляд;
  • висока теплопровідність;
  • екологічність.

Важливо! Смакові якості кави срібні турки не покращують, тому використовувати їх краще в якості прикраси.

Исинская глина

Турка з китайської глини має високу вартість, так як матеріал досить рідкісний і недешевий.

Властивості:

  • Глиняні турки пористі, прекрасно пропускають повітря і насичують киснем напій. Кава в ісинської джезві виходить набагато смачніше, так як глина дуже повільно нагрівається і остигає.
  • Турка з ісинської глини володіє міцністю і твердістю.

Важливо! З недоліків можна виділити наступне: варити в глиняного турці можна тільки один сорт кави, оскільки пористий матеріал моментально вбирає в себе смак і аромат першого напою. Крім того, турку з глини не можна очищати за допомогою хімічних засобів.

Кераміка:

  • Глина з різними добавками і стабілізаторами є крихким, але менш пористим матеріалом.
  • Турка з кераміки має товсті стінки, які не вбирають запахи і добре миються.
  • Підходить керамічна джезві для будь-яких сортів кави. Напій в такій турці виходить дуже якісним і насиченим.
  • Кераміка пропускає через себе повітря, тому кави під час варіння насичується киснем, що благотворно впливає на його смакові якості.

Важливо! В цілому, керамічний варіант для домашнього використання досить хороший. Але якщо вибирати, яка турка краще — мідна або керамічна, то краще виглядає мідна джезва.

Але якщо ви — початківець кавоман і витратити кругленьку суму на хорошу мідну турку не готові, то придбайте керамічну і практикуйтеся.

Мінуси:

  • Один з недоліків — недовговічність. Керамічний посуд може легко розбитися при необережному поводженні.
  • Напій в керамічному посуді закипає дуже швидко і, якщо не встигнути вчасно зняти посуд з плити, насолодитися бадьорим напоєм у вас не вийде.
  • Теплопровідність у керамічного посуду набагато гірше, ніж у мідного. Тому готувати каву на газу у такий турці не рекомендується, краще використовувати для цієї мети пісок.

Важливо! При різкому перепаді температур керамічний посуд може тріснути, тому не охолоджуйте її під холодною водою.

Фарфор

Це — теж кераміка, але більш тендітна і тонка. Порцелянові турки екологічні, безпечні і підходять для варіння будь-якого сорту кави. Кава, зварена в такий турці, володіє чудовим ароматом і не має металевого присмаку.

Гірський кварц і кришталь

Матеріал дорогий і рідкісний. Екзотичний варіант — кришталева джезва, непогано проявила себе з практичної сторони. Хоча вона не так хороша, як мідна, але нічим не гірше, ніж керамічна. Кришталеві турки не бояться відкритого вогню і дуже красиві, але легко б’ються. Тому краще такий виріб придбати в якості подарунка великого шанувальника кави, який точно знає, як з нею звертатися.

Яку турку краще купити для дому?

Підводячи підсумки вищесказаного, можемо зробити висновок, що найкраща турка для варіння кави:

  • Виготовлена з міді, срібла або кераміки. Мідь відмінно зберігає аромат, срібло володіє антибактеріальною дією, а кераміка насичує напій киснем і не дає згоряти делікатним масел.
  • Обсяг джезви не повинен перевищувати 150 мл. В більш об’ємною посуді приготувати щось гідне не вийде. Для великої кількості порцій краще придбати кавоварку.
  • Що стосується ручки, то вона повинна бути дерев’яною або металевою. Ручка повинна бути правильно і надійно зафіксована, бажано на 2 болтах і розташовуватися під кутом.
  • При купівлі джезви зверніть увагу на цілісність конструкції. Якісна металевий посуд виконана з цільного листа. У випадку зі згуртованою посудом є ймовірність, що місця пайки з часом можуть тріснути, так що проживе така турка зовсім недовго.

turka dlya kavi yak vibrati 4 - Турка для кави — як вибрати?

Поради:

  • Турки зі знімними ручками дуже зручні в дорозі, так як їх легко помістити в дорожню сумку.
  • При покупці виробу звертайте увагу на розташування ручки — від цього залежить її призначення. Турка з дуже довгою ручкою призначена для приготування кави на мангалі. Турка з високо піднятою ручкою зручна для приготування кави на піску.
  • Якщо ви вибираєте турку для індукційної плити, то вироби з кераміки, металу і кварцу вам не підійдуть. Хоча багато виробників випускають спеціальні диски під турку, завдяки яким ви зможете приготувати каву на індукційній плиті в джезві з металу або кераміки. Краще використовувати для індукційних плит спеціальні турки.

Важливо! При виборі виробів зверніть увагу на дно, діаметр якого повинен бути 8 див. Турки з більш широким або вузьким дном непридатні для індукційних плит, так як вузьке дно плита “не бачить”, а у випадку з широким — нагрівається не тільки дно турки, але і поверхню плити.

  • При покупці виробу зверніть увагу на те, щоб на шийці був носик, за допомогою якого зручно наливати напій в чашку. Деякі виробники випускають джезві з носиками з обох сторін. Це зручно для лівшів.

Догляд за мідної туркою

Джезва — посуд універсальна. Готувати каву на ній можна як на піску, вугіллі, багатті, так і на плиті. Але перш ніж готувати напій, турку після покупки необхідно підготувати. Для цього:

  1. Ретельно промийте турку водою без миючих засобів.
  2. Якщо судина необхідно продезінфікувати, то додайте у воду кілька часточок лимона і поставте посуд на вогонь. Доведіть воду до кипіння.
  3. Після дезінфекції залийте в турку готовий кави, щоб він забив найдрібніші пори матеріалу і перегородив шлях іншим, менш ароматним речовин.
  4. Перші дві заварки напою краще вилити.

Після того, як ви підготували турку до експлуатації, не забувайте про правила догляду за нею:

  • Після використання промийте посуд водою.
  • Наліт знімайте м’якою губкою. Не використовуйте для цієї мети залізну щітку, яка може пошкодити поверхню.
  • Для миття використовуйте тільки соду або підкислену лимоном воду.
  • Якщо мідь з часом втратила свій блиск, то використовуйте для очищення “оцтове тісто”. Сумішшю борошна і оцту обмажте турку зовні і дайте час тесту підсохнути. Після — видаліть засіб м’якою губкою.
  • Для повернення блиску металу використовуйте розчин молочної сироватки і кухонної солі: 1 ст. ложка солі на 1 склянку сироватки. Промокніть фланель в розчин і почистіть потемнілі боки вироби.

Як правильно варити каву в турці?

Кращий сорт кави для турки — арабіка. Придбати зерна для приготування напою можна в будь-якому магазині, а щоб кава вийшов смачним, корисним і ароматним, прислухайтеся до наших рекомендацій:

  • Молоти каву необхідно безпосередньо перед приготуванням, інакше — його аромат швидко вивітриться.
  • Кава має бути самого дрібного помелу. Від цього залежить час варіння напою і його насиченість.
  • Для приготування кави використовуйте тільки чисту фільтровану воду.
  • Перед приготуванням напою ємність прогрійте, помістивши на дно кілька кристаликів солі. Це необхідно для того, щоб в процесі варіння аромат кави краще проявився.
  • На 150 мл води використовуйте 2 чайні ложки меленої кави (можна з невеликою гіркою).
  • Наливайте Воду в турку тільки після того, як ємність прогріється разом з кавою. Вода повинна доходити до самої вузької частини турки.
  • Варите каву на найменшій температурі. Якщо використовувати сильний вогонь, то постраждає смак напою, а дрібні частинки кави будуть плавати на поверхні.
  • Знімайте турку з вогню, як тільки на поверхні почне з’являтися пінка. Після цього турку знову поставте на плиту, зачекайте, поки не з’явиться пінка повторно. Процедуру повторюйте до трьох разів.
  • Заливайте каву тільки в прогріту чашку. В ній каву буде довше остигає, а значить — дрібні частинки встигнуть осісти на дні.

Відеоматеріал

Як казав Уїнстон Черчілль: “Кава — це напій особистий”. Сподіваємося, що наші поради та рекомендації допомогли вам підібрати посуд для такого особистого і підбадьорливого напою. Пийте каву неквапливо, насолоджуючись кожним ковтком, щоб хоч трохи зупинити і без того стрімко мчащееся час!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *