В яких продуктах найбільше вітамінів?

Навіть той, хто не дуже обізнаний в біології або медицини, з дитинства знає, що жити без вітамінів дуже важко. Обмін речовин відбувається не так, як потрібно, в результаті виникають вкрай неприємні захворювання. Від дефіциту вітамінів людина може навіть загинути. Де взяти ці чудові речовини? У яких продуктах найбільше вітамінів, а в яких — ні взагалі?

Що таке вітаміни?

Слово “вітамін” походить від латинського “віта”, тобто “життя”. Це може здатися дивним, адже безпосередньо у будівництві тканин вітаміни не беруть участь, вони не є ні білки, ні жирами, ні вуглеводами. Що вони взагалі таке? Вітаміни – низькомолекулярні органічні сполуки. Вони мають різну структуру, до складу їх входять різні молекули. Спільне в них одне – без них складний організм існувати просто не може.

А що роблять у організмі ці дивні і незрозумілі речовини? Вони відіграють роль каталізаторів. Що таке каталізатор — відомо з шкільного курсу хімії. Це речовини, які прискорюють хімічну реакцію. Наприклад, є пара реагентів, які, звичайно, взаємодіють один з одним, але при звичайних умовах реакція може тривати роками, а то і сторіччями. Але варто додати третій компонент, і на обмін атомами піде буквально кілька секунд. Ось такими компонентами і є в людському організмі (так само як і в іншому, де є численні і різноманітні групи тканин) вітаміни.

Скільки їх всього?

Речовин-каталізаторів в природі досить багато. Але не всі вони потрібні людині. Які вітаміни потрібні для здоров’я? Для того щоб він був здоровий і всі органи функціонували нормально, потрібно кілька головних вітамінів, деякі з них схожі і об’єднані в групи:

Група А

Вітаміни А1 і А 2 – це ретинол і аксерофтол. Їх відсутність або недостатня кількість веде до сліпоти.

Важливо! В залежності від того, з якою саме метою у вас виникло питання про вітаміни, можливо, вам стане в нагоді наш огляд «вітаміни для шкіри».

Група В

Найбільша група – група Ст. Відсутність або недолік будь-якого вітаміну цього класу веде до важких наслідків, перелік можливих захворювань у жодному медичному довіднику займає кілька сторінок.

Група З

Вітамін С, та сама аскорбінова кислота, яку вільно можна купити в будь-якій аптеці, дуже сильно впливає на обмінні процеси і відновлення тканин. Недолік його викликає, наприклад, цингу. Крім того, аскорбінова кислота допомагає організму справлятися з бактеріями, і саме тому при інфекційних захворюваннях лікарі виписують, крім усього іншого, і аскорбінку.

Група D

Вітамін D регулює фосфорно-кальцієвий обмін. Особливо небезпечно відсутність цієї речовини для маленьких дітей – кістки формуються неправильно, виникає таке тяжке захворювання, як рахіт. Але і у дорослої людини такий “каталізатор” повинен бути присутнім обов’язково. Саме він забезпечує хорошу згортання крові, а також впливає на роботу серця.

Група Е

Вітамін Е ще називають “вітаміном плодючості”. Але це – не єдина його функція. Наприклад, він допомагає впоратися з астмою, а якщо точніше, то не допустити її появи.

Холін, інозит, параамінобензойна кислота

Під впливом холіну нирки працюють нормально, а в печінці відкладається рівно стільки жиру, скільки слід, і ні грамом більше. Він впливає і на нервові клітини, і на головний мозок – зокрема, запобігає склерозу, так що особливо необхідні такі вітаміни для здоров’я літніх людей.

Параамінобензойна кислота важлива для шкіри. Якщо цього речовини недостатньо, шкіра починає лущитися і запалюватися, а в найбільш важких випадках з’являються навіть виразки. Від наявності інозиту залежить стабільна робота шлунка і кишечника, він впливає і на нервову систему.

Звідки їх взяти?

При складанні раціону дуже важливо зрозуміти, в яких продуктах які вітаміни містяться. Нерідко буває, що людина їсть начебто достатньо, але не наїдається виключно тому, що не вистачає якихось певних речовин. Отже, де є “каталізатори”? Почнемо, мабуть, з параамінобензойної кислоти. Якщо хочете мати здорову шкіру, вас виручать:

Якщо вам цікаво, звідки ваш організм може взяти холін, зверніть увагу на такі продукти:

Важливо! Щоб у вас була можливість урізноманітнити свій раціон не тільки корисною, але і смачною їжею, скористайтеся нашими збірками рецептів:

А чи є вітаміни, наприклад, у картоплі? Вважається, що там їх недостатньо. Але це не так. Наприклад, інозит присутній саме в цьому популярному овоче. А де ще? В багатьох продуктах багато таких вітамінів:

  • м’ясі;
  • рибі;
  • яйцях;
  • зеленому горошку;
  • цитрусових, особливо апельсини;
  • баштанних — перш за все, слід звернути увагу на диню.

Важливо! Прагнучи отримати максимальну користь від цитрусових або інших фруктів, має сенс не є їх кілограмами, а робити з них смачні соки. Для цього вам досить обзавестися гарною побутовою технікою. І ви легко впораєтеся з цим завданням, якщо використовуєте наші поради, щоб вибрати соковижималку.

Знаходимо вітамін А

Вітамінів А1 і А2 організму потрібно багато. Взагалі вони повинні бути присутніми у всіх продуктах. У багатьох вони і є. Найбільш багаті ними:

  • яєчний жовток;
  • кефір та інші молочно-кислі продукти;
  • вершкове масло;
  • вершки;
  • печінка тварин;
  • нирки тварин.

Важливо! А чи знаєте ви, що можна готувати смачні і дійсно корисні кисломолочні продукти в домашніх умовах? Так ви не тільки поліпшите своє здоров’я, але ще і грунтовно заощадите. Почитайте про те, як вибрати і використовувати йогуртницю.

Багаті Каротином деякі овочі і фрукти:

Важливо! Найбільше цього вітаміну в таких продуктах, як рибна печінка, ікра, особливо червоних риб.

Де В1 і В2?

Наступні за алфавітом – вітаміни групи В. Їх декілька:

Речовини, здатні збільшити тривалість життя, містяться в різних продуктах:

  • Вітамін В1 ви знайдете в горіхах (арахісі, лісових і волоських), квасолі, ячмінних зернах, картоплі, гречку і вівсі, а також в продуктах тваринного походження – печінці та нирках.
  • Якщо вам особливо потрібен вітамін В2, потрібно обов’язково включити в раціон овочі — помідори, капусту, ріпу, картоплю, цибулю-порей. Є таке потрібна вашому організму речовин також в сирі, кефірі, яйцях. Багаті їм горох і квасоля, печінка, яловичина.

Важливо! Рекордну кількість вітаміну В2 – в пивних дріжджах.

В3, він же РР

При гострої потреби в цьому речовині слід відправитися за грибами. Там вітаміну РР найбільше. Якщо ж не сезон бродити по лісах, можна вийти з положення інакше — включити в раціон:

  • м’ясо;
  • печінка;
  • нирки;
  • кефір, ацидофілін і інші кисломолочні продукти;
  • зернові – пшеницю, жито, овес, ячмінь;
  • кукурудзу;
  • гречку.

Важливо! Що стосується пивних дріжджів, то у них є всі вітаміни цієї групи, чому їх і рекомендують лікарі при авітамінозі.

Ви ніколи не різали в салат бадилля моркви або редиски? А даремно. Тому що саме в бадиллі найбільша кількість вітаміну В5. Так що дуже корисно після повернення з дачі порізати в салат не тільки гарну червону редиску, але і її зелень. Дешево і сердито.

В дріжджах цей вітамін, природно, теж є. І не забудьте про яйця, печінка, нирки і кефір.

Важливо! Що стосується круп, то цей вітамін чому-то зберігається не у всіх продуктах. У гречці він є, а січка його не має. І його досить багато в сої.

В6, В9, В12

Такий рослинний продукт, як соя, деякі вживають замість м’яса. З такою практикою можна посперечатися, але ось що в сої безумовно є, так це вітаміни В6, В9 та В12. Вони, звичайно, містяться і в інших продуктах – кефірі, печінки тварин (особливо багато в яловичої), а таке в цибулі і зелені редьки і моркви.

Де взяти вітамін С?

Найпоширеніший вітамін! Він є практично у всіх фруктах — де більше, де менше. А ще? В листі! Але, звичайно, не в будь-яких. Велика концентрація його спостерігається в листах і хвої таких рослин:

А ще його багато містять лимони, апельсини, мандарини, яблука – словом, практично всі фрукти.

Важливо! Якщо говорити про зелені, то найбільша концентрація — у часнику, у тому числі дикому, а також луці, як зелений, так і ріпчастій.

Шукаємо вітамін D

Це настільки необхідне речовина, без якої тканини нормально не ростуть, очі сліпнуть, а артерії забиваються шлаками, зустрічається в багатьох продуктах, які зовсім неважко купити в звичайному магазині. Найбільше його в стравах, приготованих з наступних продуктів:

  • печінки палтуса;
  • печінки тріски;
  • печінки інших риб (хоча рекордсмени – палтус і тріска);
  • молока;
  • печінки тварин;
  • яєць;
  • вершкового масла.

Важливо! Вітамін D організм може синтезувати сам – під впливом ультрафіолету.

Вітамін Е

Цей вітамін особливо потрібен тим, хто страждає цукровим діабетом або має схильність до тромбофлебіту. Де його шукати? В самих що ні на є звичайні продукти:

  • олії (будь-якому);
  • печінки тварин і риб;
  • яйцях;
  • злаках;
  • салаті.

Важливо! Вкрай бажано, щоб вітамін Е потрапляв в організм комплексно з вітаміном А.

Складаємо меню

Отже, що ж повинен є людина, щоб в його організм потрапляли вітаміни? Для доброго здоров’я потрібно скласти різноманітне меню. При цьому неможливо харчуватися тільки вітамінами, потрібні білки, жири і вуглеводи, так що краще вибирати продукти, в яких є все. Тому дуже корисними є продукти тваринного походження:

  • м’ясо;
  • печінка;
  • нирки;
  • яйця;
  • молоко і кисломолочні продукти.

Важливо! До речі, що стосується молока. У кожного свої уподобання, і комусь по душі натуральний домашній продукт, а хтось, як «істинне дитя асфальту», сприймає виключно пастеризований варіант.

Щоб у вас не виникало питань щодо цінності та корисності, перегляньте з цього приводу пізнавальний огляд у статті «чи Треба кип’ятити пастеризоване молоко?».

У них є багато вітаміни, але адже і білки теж. Але одного м’яса недостатньо. До будь-якої м’ясної страви потрібен гарнір. Можна використовувати:

  • картопля;
  • каші, в першу чергу, гречану і вівсяну;
  • зелені салати — сюди входять не тільки помідори та огірки, а також капуста, цибуля, морквяна бадилля.

Не забудемо і про десертах. Саме через якісні десерти в організм потрапляє настільки необхідний вітамін С. Яблука, смородина, цитрусові – вибір досить великий. Якщо ви любите чай, не соромтеся додавати смородинові і малинові листя. Навіть в сушеному вигляді вони не втрачають своїх властивостей.

Чим небезпечні вітамінні комплекси?

Їжа, безумовно, повинна бути багата вітамінами самих різних груп. Якщо раціон збалансований, ніяких вітамінних комплексів не знадобиться. Людина отримає рівно стільки речовин-каталізаторів, скільки йому потрібно.

Але в північних широтах не завжди є можливість подавати до столу свіжі овочі і фрукти. Тому багато хто користується вітамінними комплексами, благо, в будь-якій аптеці їх дуже багато. Але у всіх знайомих драже або таблеток є істотний недолік – треба строго контролювати дозування. Так-так, вітамінів може бути дуже багато. Надлишок, безумовно, краще, ніж недолік, насамперед, тому, що впоратися з ним простіше – достатньо просто перестати їсти драже жменями. Але гіпервітаміноз теж небезпечний. Можуть виникнути дві неприємні ситуації:

  • алергія на певний продукт;
  • речовини-каталізатори перестають діяти, і виникає захворювання, дуже схоже на гіповітаміноз.

Алергія може носити тимчасовий характер. Що стосується другого варіанта, то такі випадки зафіксовані, наприклад, коли після вживання величезної кількості вітаміну С у людини раптом починалася цинга.

Відеоматеріал

Таким чином, все добре в міру. Вітаміни, безумовно, потрібні, і краще отримувати їх з продуктами, ніж з ліками. Збалансований раціон – основа здоров’я і активного довголіття, і вітамінами нехтувати не можна.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *