Як чистити гливи?

yak chistiti glivi 1 - Як чистити гливи?

Гриби — дуже корисний і смачний продукт. З них готують найрізноманітнішу їжу — соуси, супи, салати, другі страви. Найпопулярнішими у вживанні в їжу вважаються гливи. Їх збирають у лісі зі стовбурів дерев, а також вирощують в домашніх умовах на тирсі або лушпиння соняшникового насіння. Перед приготуванням гриби необхідно добре промити. Але чи потрібно їх обробляти і як чистити свіжі гливи перед приготуванням та спекотної? — Це питання, яким задаються багато господинь. Звичайно, для того, щоб готова страва була смачною, продукти слід попередньо обробити, треба прибрати неїстівні частини. Розберемося з усім детальніше в цій статті.

Важливо! Такий вид грибів став популярні за рахунок того, що ними ніяк не можна отруїтися, так як в їх складі немає шкідливих отруйних речовин. Тому, навіть якщо приготовлений продукт буде сируватим, це не позначиться на вашому здоров’ї.

Як правильно очищати гливи?

Якщо на грибочках не накопичилося величезна кількість бруду, сміття, їх все одно доведеться промити. Під капелюшком гриба скупчується величезна кількість мікробів, які несприятливо впливають на людський організм.

Якщо ви їх зібрали чи купили велику кількість, то чистити гливи потрібно наступним чином:

  1. Заливаємо гриби холодною водою.
  2. Залишаємо їх у такому стані на півгодини.
  3. Перемішуємо руками, відбираємо великий сміття.
  4. Промиваємо грибочки під проточною водою.

Важливо! Якщо ви вирішили приготувати невелику кількість грибів, то промивати їх потрібно порційно. Помістіть гливи в друшляк, промийте їх холодною проточною водою. Такий спосіб позбавить ваші продукти від сміття, пилу.

Процес обробки грибів передбачає не тільки промивання водою, але і зрізання неїстівних, зіпсованих частин. Висохлі ділянки зрізають ножем, а місце зрізу протирають сухою серветкою.

Важливо! Здійснювати суху чистку потрібно обов’язково. Особливо, якщо ви плануєте заморожувати гливи.

Покрокова інструкція очищення глив

Так як такий вид грибів росте тільки на стовбурах дерев, на старих пеньках, то ризик їх забруднення невеликий. Але все ж, варто перестрахуватися і як слід почистити гриби-гливи.

Важливо! Їх можна маринувати, солити, смажити, додавати в м’ясні або овочеві страви.

Розглянемо кілька простих дій для чищення глив:

  1. Для обробки вам знадобляться сито або друшляк, поролонова губка і ніж.
  2. Протираємо ніжку і капелюшок грибочка поролоновою губкою, акуратно зчищаючи дрібне сміття і пил.
  3. Обріжте забруднене низ плодоніжки і зріжте пошкоджені і сухі ділянки.
  4. Промийте грибочки під струменем холодної води, попередньо помістивши їх в ситечко або друшляк.
  5. Обсушіть гриби на паперовому рушнику.

Важливо! Всі маніпуляції треба робити дуже акуратно, так як гливи досить крихкий продукт. При найменшому різкому русі можна пошкодити капелюшок гриба.

Слідуючи цим простим алгоритмом дій, ви зможете якісно підготувати грибочки до приготування.

Поради по завершальній (основний) обробці глив

Розберемося з кількома рекомендаціями по очищенню грибочків від досвідчених грибників:

  1. Відварювання — в каструлю з холодною води поміщають гриби і доводять до кипіння, трохи підсолюємо воду. Після кипіння витримують в такому стані 15-30 хвилин. Потім відкидають овочеві продукти в друшляк і промивають холодною водою.
  2. Кип’ятіння — слід гриби помістити в ємність з водою і якомога швидше довести до кипіння. Як тільки вода закипіла, відразу ж вимикають вогонь і залишають охолоджуватися, не виймаючи грибів. Після охолодження продукти поміщають в тканинний мішечок для сушіння.
  3. Бланшировка — грибочки поміщають в сито і обдають окропом. Після — поміщають їх на кілька секунд в окріп або тримають над парою. Після такої теплової обробки гриби стають більш міцними і не ламаються. Проведення даної маніпуляції характерно для засолювання грибів.

Важливо! При кип’ятінні і відварюванні ні в якому разі не можна віджимати грибочки, так як згодом втрачається маса цінних речовин.

Переваги і недоліки глив

Даний вид грибів містить масу корисних речовин для організму людини. Саме тому їх дуже часто вживають в їжу.

Розглянемо основні переваги даного продукту:

  • Володіють дуже низькою калорійністю. Але якщо вживати у великій кількість, то здатні втамувати голод.
  • У їх складі є такі мінеральні речовини, як калій, залізо, кальцій і йод.
  • Сприяють розщепленню жирів.
  • Збагачені вітамінами: C, D2, B, E і PP. Завдяки їм, продукт дуже схожий з м’ясом.
  • Виводять радіоактивні речовини з організму.
  • Знижують рівень холестерину.

Важливо! В результаті застосування цього продукту в їжу, запобігається розвиток кишкової палички в людському організмі. Також підвищується стійкість організму людини до радіації.

При приготуванні такого продукту, обов’язково рекомендується його обробити, так як в його складі міститься хітин, який людина не в змозі переварити. Для того щоб прибрати хітин, грибочки потрібно дуже дрібно порізати і добре обсмажують.

Важливо! Одним із самих головних недоліків вважається не дуже виражений грибний запах. До того ж, такий вид овочевих продуктів нестійкий до зараження вірусних захворювань. Крім цього, їх досить важко транспортувати, так як плодове тіло дуже крихке і нестійке.

Відеоматеріал

У цій статті ми розповіли вам про всі способи, як чистити гливи і підготувати їх до вживання. Сподіваємося, тепер у вас не виникло ніяких складнощів з приготуванням грибок і ваші страви придбали новий приємний присмак і аромат.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *