Як доглядати за чавунним казаном?

yak doglyadati za chavunnim kazanom 1 - Як доглядати за чавунним казаном?

Казан є національною посудом народів Середньої Азії. Він має специфічну форму, традиційно виготовляється з чавуну. Це — ідеальна посуд для тушкування овочів і м’яса — ароматний плов, баранина стануть справжнім витвором мистецтва. Страви в ньому не пригоряють, якщо, звичайно, догляд за казаном з чавуну правильний. Як доглядати за чавунним казаном, щоб він прослужив довше? Давайте розглянемо детальніше, як підготувати новий казан до експлуатації, ніж його чистити, як правильно зберігати.

Як підготувати новий чавунний казан?

Чавун витримує великі температури, це і робить його ідеальним для смаження, тушкування. Завдяки його формі рівномірний нагрів стінок створює золотистий колір страви і чудову скоринку. Щоб потім не було розчарувань, потрібно підготувати новий казан до його подальшої експлуатації. Для цього:

  • Відмийте посуд від заводського мастила миючим засобом, висушіть рушником, поставте на плиту.
  • Зробіть максимальний вогонь, прокаливайте котел протягом двох годин, повертаючи з боку на бік.
  • Коли вся заводська мастило вигорить, а казан припинить диміти, протріть внутрішню поверхню серветкою, покладіть в посуд пачку солі.
  • Прокаливайте казан разом з сіллю ще близько години. За цей час сіль витягне з металу і все непотрібне стане сірою.
  • Тепер котел потрібно прожарити з маслом, щоб утворилася масляна плівка. Наповніть його маслом, вам знадобиться 300-500 мл будь-якого недорогого рослинного масла, прожарити ще 20-30 хвилин.

Важливо! Потрібно, щоб масло покривало всі стінки посуду. Для цього можна скористатися пензликом або спеціальним папером.

  • Дайте посуді охолонути, злийте масло, приберіть казан в сухе місце.

Є ще один спосіб первинної підготовки казана:

  1. Помийте посуд, просушіть, змастіть маслом з усіх боків зсередини і зовні.
  2. Зітріть масло паперовим рушником.
  3. Переверніть котел догори дном і в такому вигляді поставте на деко в духовку.
  4. Нагрійте духовку до 200-230 градусів і залиште там казан на годину. За цей час чавун добре прокалится, а масло створить антипригарну плівку.
  5. Процедуру можна повторити кілька разів.

Щоденний догляд за казаном

Як доглядати за казаном з чавуну? Антипригарні властивості чавуну відомі з давніх часів.

Важливо! Кожен раз як ви готуєте масло проникає в пори і створює плівку на поверхні, яка запобігає появі іржі і додає аромату в їжу. Якщо цю плівку зчистити, то їжа почне пригорати. Тому не можна чистити таку посуд металевими мочалками, щітками і абразивними засобами для миття посуду.

Якщо у вас чавунці пригоріла їжа:

  1. Налийте в нього трохи води, покладіть по 2 столові ложки солі і соди і поставте на вогонь.
  2. Прокип’ятіть 20-30 хвилин на середньому вогні цей розчин, а потім складіть і дайте посуді охолонути.
  3. Потім ви з легкістю зможете відмити посуд за допомогою м’якої губки.

Важливо! Казан не можна мити в посудомийній машині.

Як позбутися від нагару?

Що робити, якщо на посуді з’явився нагар на дні і стінках. Щоб справитися з цією проблемою, вам знадобиться великий таз, в якому можна буде прокип’ятити казан, а також приготувати таку суміш:

  • вода;
  • флакон силікатного клею;
  • натерте на тертці господарське мило.

Розчиніть в гарячій воді обидва компоненти і покладіть в розчин ваш казан. Поставте на маленький вогонь і прокип’ятіть протягом години. Потім почистіть його губкою і висушіть.

yak doglyadati za chavunnim kazanom 2 - Як доглядати за чавунним казаном?

Очищення казана від нагару побутовою хімією

Для того щоб очистити чавунний казан, можна скористатися засобом для чищення духовок на основі лугу. На етикетці має бути зазначено, що до складу входить гідроксид натрію.

Застосування:

  1. Нанесіть пасту, трохи втріть її губкою в поверхню і залиште на 10 хвилин.
  2. Після закінчення зазначеного часу відітріть весь нагар з посуду, ретельно промийте мильним розчином, а потім обполосніть чистою водою.
  3. Для того щоб нейтралізувати всю хімію, сполосніть поверхню казана столовим оцтом.
  4. Витріть насухо і проведіть процедуру прожарювання з маслом.

Як позбутися від запахів?

У чавуну є один недолік — він добре вбирає різноманітні запахи. Якщо ви приготували яке-небудь блюдо зі специфічним запахом, то він може залишитися при наступних готовках.

Від запаху можна легко позбутися наступним чином:

  1. Поставте казан на великий вогонь.
  2. Всипте в нього близько кілограма солі і прожарити її протягом 30-40 хвилин.
  3. Регулярно помішуйте сіль і розподіліть її по стінках посуду. Сіль вбирає запахи і видаляє сажу.
  4. Дайте чугунку охолонути, висипте з нього сіль і протріть внутрішню поверхню серветкою.
  5. Потім змастіть посуд рослинним маслом і знову прогрійте.

Видаляємо іржу з чавунного казана

При неправильному зберіганні на чавунці може утворитися іржа. Щоб цього не сталося, потрібен правильний догляд за чавунним казаном:

  • Мити посуд відразу від залишків їжі.
  • Після миття протирайте паперовими рушниками, краще навіть прожарити його на вогні.
  • Зберігайте казан в сухому місці і з відкритою кришкою.

Але що ж робити, якщо все-таки іржа атакувала ваш казан? Іржу доведеться очищати старовинним методом — металевої губкою.

Важливо! Не забудьте одягти на руки рукавички, щоб уникнути дрібних побутових травм.

Порядок роботи:

  1. Щоб іржа легше віддалялася, потрібно попередньо замочити чавунець в оцтовому розчині. Розведіть у великому тазі воду з оцтом в співвідношенні 1 до 1. Опустіть туди вашу посуд і залиште на годину.
  2. Висушіть казан паперовим рушником.
  3. Насипте велику сіль.
  4. Розріжте картоплину навпіл, зрізом розтирайте сіль по стінках і дну.
  5. Залишки іржі зчистите металевою щіткою.

Як правильно зберігати казан?

  • Якщо ви хочете прибрати казан на зберігання, то його потрібно попередньо вимити і висушити.
  • Потім з усіх боків його потрібно протерти олією. Для такої мети підійде будь-яке, яке є під рукою. Але краще всього тут впорається лляне масло. Знадобиться десь чверть ложки. Скористайтеся серветкою або пензликом і пройдіться по всій поверхні посуду.
  • Тепер його потрібно прожарити в духовці верх дном.
  • Після того, як посуд охолоне, додайте ще один тонкий шар масла, загорніть в казан кальку або пергамент і покладіть в сухе місце, де він буде вас чекати до наступного сезону.

Відеоматеріал

Нічого складного в догляді за чугунком немає, і якщо ви будете дотримуватися наведених у цій статті правил, то ви без проблем зможете приготувати будь задумане блюдо так, щоб воно було смачним і корисним.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *