Як кальмари почистити?

Морепродукти — це дуже корисна їжа, збагачена білками, вітамінами і мікроелементами. Кухні різних народів світу поєднують в собі рецепти з різними морськими мешканцями. Найбільш дешевим продуктом є кальмар. Однак незважаючи на те, що багато його люблять, клопоту з ним досить багато. Багато господинь не квапляться готувати з них різні страви у зв’язку з тим, що не знають, як його правильно чистити. Але в цьому немає нічого складного. Сьогодні ми з вами поговоримо про те, як кальмари почистити.

Як правильно вибрати кальмара?

Перш ніж зрозуміти, як кальмари очистити від плівки, їх необхідно правильно вибрати і купити. Відмінно чистяться кальмари свіжозловлені. У цьому випадку плівка, яка перебуває з зовнішньої і внутрішньої сторони мешканця морського дна, знімається наче панчоха, дуже легко. Однак свіжі молюски трапляються мешканцям морських узбереж. Більшість же людей набуває заморожений продукт.

Незважаючи на те, що ви купуєте заморожені кальмари, до покупки варто поставитися уважно. Головним в успішному приготуванні і попередньої очищення є правильні умови зберігання і транспортування морської живності. Так, не допускається розморожування та повторне заморожування цього продукту.

Важливо! Якщо ви помітили, що в якомусь магазині дане правило не дотримується або кальмари вже підтанула, але їх будуть заново заморожувати, варто відмовитися від цієї купівлі та придбати в іншому місці.

Правила успішної покупки кальмарів:

  1. Тушки в замороженому стані повинні бути окремими одне від одного, немов глазуровані в малій кількості льоду. Якщо ви помітили, що кілька молюсків приєднані до одного одному — це означає, що продукт раніше піддавався розморожування і заново його заморозили. Купувати такі морепродукти не варто.
  2. Якщо ви бажаєте придбати якісний продукт, варто віддати перевагу тим, що з білої тушкою без вкраплень синього і рожевого кольору. Плями інших відтінків вказують на те, що забарвлення шкірки молюска вбралася в тушку в процесі розморожування.

Купівля неякісного морепродукта призводить не тільки до поганої чищенні тушки, але і спотворення смакових якостей. Крім цього, неякісні морепродукти можуть завдати шкоди вашому здоров’ю.

Важливо! Багато господині купують тушки морепродуктів, забарвлені в рожевий або світло-синій колір. Однак цього не варто робити — такий забарвлення мають старі кальмари. Вони довго готуються і їх смак в кілька разів гірше, ніж молодих молюсків.

Як швидко кальмари очистити від плівки?

Щоб кальмари почистити від плівки, є кілька варіантів. Кожна господиня, спробувавши кожен з них, зможе підібрати найбільш підходящу і зручну для себе технологію, і в подальшому витратить невелику кількість часу на очищення тушок.

Важливо! Перед тим, як очищати саму тушку, у багатьох людей виникає питання про те, навіщо взагалі створювати ці труднощі і прибирати плівку? Справа в тому, що в цій прозорій плівці м’ясо стискається в кілька разів і стає дуже жорстким і непридатним для їжі.

Холодний спосіб

Одним з найпоширеніших способів кальмари очистити від плівки є використання холодного методу. Дана методика підходить тільки для свіжовиловлених чи правильно заморожених морепродуктів.

Послідовність очищення тушки:

  1. Беремо тушку і акуратно з одного краю піддягаємо плівку.
  2. Плівку знімати необхідно з усіх боків поступово, немов знімаєте панчоху.
  3. Очищаємо внутрішню порожнину — хорду.

Тушка очищена.

Важливо! Цей спосіб поширений, але краще використовувати на свіжовиловлених кальмарах, так як ви не можете бути впевнені в правильності способу заморожування продукту.

Гарячий спосіб

Для заморожених морепродуктів найпоширенішим способом очищення кальмарів є застосування гарячого методу. У ньому тушки морепродуктів піддають короткочасній тепловій обробці.

Порядок очищення тушки з головою і щупальцями гарячим методом:

  • Розморожуємо тушки. Для цього заморожені морепродукти кладемо в миску і ставимо в холодильник або на стіл. Очікуємо повного розморожування.
  • Потягнувши за голову тушки, ви очищаєте морепродукт від нутрощів.
  • На рівні очей варто відрізати щупальця.
  • На даному етапі видаляє дзьоб.

Важливо! Він досить твердий, тому робити це потрібно обережно, і потім переконатися в тому, що не залишилися уламки твердих частинок.

  • Усередині тушки є прозорий хребет. Він трохи твердуватий, тому знайти його не складе труднощів. Видаляємо його.
  • Тільки після виконання всіх попередніх пунктів кальмар готовий до очищення плівки.
  • Моєму ретельно тушки у великій кількості води. Промиваємо нутрощі і висушуємо за допомогою сухих паперових рушників.
  • Беремо глибоку каструлю, наливаємо туди окріп і моментально опускаємо тушку. Залишаємо на дві хвилини. За цей проміжок часу плівка відійде, а м’ясо не звариться.
  • Під впливом гарячої води плівка згортається. В результаті — під струменем проточної води ви легко вирішите проблему, як очистити кальмари.

Очищення контрастним душем

Ще одним поширеним способом, щоб кальмари почистити від плівки, є застосування контрастної температури води. Суть його дуже проста:

  1. Для цього необхідно почистити і промити тушки.
  2. Скласти морепродукти в миску, залити їх окропом і відразу ж перекласти в миску з крижаною водою і невеликою кількістю шматочків льоду.

Завдяки такому “контрастному душу” для морепродуктів, плівка відійде, м’ясо не звариться і проблема чищення буде вирішена.

Чистка відварених кальмарів

При розгляді всіх способів, як почистити кальмари заморожені, варто приділити увагу методу очищення відварених тушок. У такому разі їх попередньо варять, а тільки потім звільняють від плівки. У момент варіння плівочка може лопатися і збиратися в кульки. Тоді її необхідно очистити кухонних щіткою.

Важливо! Іноді зняти плівку можна з відвареної тушки методом “панчохи”. У будь-якому випадку зняти цю частину морепродукта досить легко.

Варимо морепродукти

Ви вже вирішили, як кальмари очистити від плівки, варто переходити до їх приготування. Процес термічної обробки, як і очищення, у багатьох господинь викликає велику кількість запитань, і не кожна дівчина знає методику приготування. Проте в цьому немає нічого складного — зараз ми вам розповімо, як це робити.

Важливо! Готувати тушки зовсім не складно. Однак варто виконувати всі правила і завжди дивитися на годинник. Якщо ви переваріть морепродукти, вони стануть жорсткими, твердими, як гума, і позбавленими смаку. Визначити, переварені у вас кальмари чи ні, дуже просто: зіпсований продукт в кілька разів зменшується в розмірі.

Для отримання смачного і ніжного м’яса морського жителя необхідно опустити тушки у киплячу воду не більш, ніж на 20 секунд. Тільки в цьому випадку ви досягнете кращого результату.

Важливо! Для додання незвичайного аромату багато відомих шеф-кухаря перед варінням кальмарів у киплячу воду додають пакетик чорного чаю або половинку лимона.

Відеоматеріал

Сьогодні ми з вами розібрали, як кальмари почистити. Існує всього декілька способів. Щоб знайти найбільш підходящий для себе, варто спробувати все. Тепер ви можете приготувати своїй родині та близьким смачні страви з морепродуктів.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *