Як вибрати ножа?

yak vibrati nozha 1 - Як вибрати ножа?

Ніж є одним з найперших знарядь людини. Поступово він розвивався від кремнієвого варіанти до сучасного ножа з дуже міцної сталі. Сьогодні цей предмет використовується в широкому спектрі напрямків — від приготування їжі до засобу самооборони. Щоб правильно підібрати такий інструмент, необхідно чітко собі уявляти, для чого він потрібен. Тому в цій статті ми спробуємо дати вам рекомендації, як вибрати ножа .

Види і особливості ножів

Хотілося б відразу зазначити, що не буває ножів “просто так”, для всього. Кожен з видів обов’язково строго функціональний і призначений для досягнення певних цілей. Давайте більш детально розберемося в тому, які вони бувають.

Спортивні

До цієї категорії відносяться метальні та тренувальні різновиди. Такі ножі мають наступні характеристики:

  • Вага і збалансованість. Чим більше виріб збалансовано, тим точніше воно спрямовується до мети.
  • Вони досить погано витримують заточку.
  • Можуть виготовлятися з композитних матеріалів, дерева, пластику та металу.
  • При бажанні подібними ножами можна різати, однак, це буде незручно і малоефективно.
  • У метальних ножів відсутня рукоятка, тому як при кидку вона може пошкодитися. Рукоятка може бути замінена мотузкою, обмотаною навколо тупий частини ножа.
  • Вони не мають загартуванням.

Важливо! У тренуваннях спецназу використовують імітації бойових ножів. Як правило, вони повторюють бойові оригінали, за винятком ріжучих і колючих частин, здатних заподіяти на тренуваннях травму. Нерідко вартість таких копій максимально наближена до вартості оригіналу.

З фіксованим лезом

Такі моделі відрізняються між собою за формою, матеріалу рукоятки і довжині лез. Щоб правильно вибрати ніж, хотілося б відзначити наступне:

  • Форма виробу впливає на комфорт поводження з ним, а також на можливість здійснення з допомогою нього тих чи інших маніпуляцій.
  • Від довжини леза залежатиме глибина розрізу і рубають характеристики ножа (разом з вагою клинка). Короткі види підходять для більш тонких операцій ножем. А довші — дають можливість добре різати м’які і об’ємні продукти: сир, хліб, диня, кавун.
  • Також для довжини і глибини розрізу важлива довжина ріжучої кромки. Вона залежить від форми леза.
  • Ширина леза дає можливість регулювати управління зрізами. Більш широке лезо чудово ріже фрагменти продукту по рівній лінії. Більш вузьке — навпаки, дає можливість маневрувати під час відрізання, легко змінюючи напрямку руху. Подібне лезо буде корисним при необхідності красиво вирізати шматочок продукту.
  • Товщина леза забезпечує рівень його міцності і жорсткості. Чим товще лезо, ніж тим міцніше і менше ризику того, що він зігнеться або зламається. Але ножі з товстими лезами з працею проходять крізь продукти, зустрівши незначний опір. Тонкі леза легко ковзають в товщі продуктів, але менш міцні і можуть згинатися. Тут багато значить кут, під яким сходяться грані до ріжучої кромки.

yak vibrati nozha 2 - Як вибрати ножа?

Туристичні

До цього різновиду відносяться ножі, які використовуються в похідних умовах для заготівлі дров, добування їжі, споруди укриття від негоди. Вони можуть варіюватися від універсальних до строго спеціалізованих, наприклад, мачете.

Сюди можна віднести рибальський і мисливський ножі. Їх відрізняє якість гарту і сили, які забезпечують їм достатній ступінь надійності в роботі:

  • Мисливські — ці ножі широко застосовуються на полюванні для добування дичини, а також її свежевания і оброблення туші. Також їх можна використовувати у процесі організації ночівлі — вистругати стовпчики для казанка, кілки для намету, зрізати гілки для настилу в наметі або для багаття.

Важливо! Такі ножі мають підвищену міцність за відмінною загартування сталі, завдяки чому вони слабо схильні до поломок і затуплению. Для свежевания використовуються спеціальні види скинеры, з коротким лезом. Вони максимально практичні і вимагають мінімум догляду.

  • Рибальські ножі. Використовуються для правки рибальського оснащення, вирізання з рота рибін глибоко проковтнутого гачка, одягання тягарців.

Кухонні

Мають величезний асортимент для нарізування найрізноманітніших продуктів. Для комфортної роботи з продуктами на кухні потрібно всього три ножа:

  • Маленький — 25-30 див.
  • Середній — 30-35 див.
  • Великий — 35-40 див.

Але якщо з таким набором вам не комфортно, то в господарство можна додати й інші. Головне — розуміти, який саме вам треба вибрати ніж:

  • Серрейторный (для різання овочів) — має маленькі зубчики, які полегшують розрізання.
  • Для свіжого хліба — така ж форма, як і у попереднього.
  • Сирний — має хвилясто ріжучою кромкою і тефлоновим покриттям, яке захищає від прилипання сиру до леза.
  • Філейний — завдяки спеціальним жолобках на лезі й особливою гостротою, такий ніж легко филирует рибу, розрізаючи її на дуже тоненькі скибочки.
  • Для піци — із зубцями у вигляді рукоятки з заточеним обертовим диском.

Як вибрати ніж для кухні?

Щоб вибрати якісний ніж для кухні, потрібно звернути увагу на наступні параметри:

  • Матеріал. Кухонний ніж повинен бути зроблений з високоякісної загартованої сталі, яка стійка до затуплению. Для цього ножі можуть покриватися шаром титану, ванадію, молібдену.

Важливо! Найбільш дорогі, але і найякісніші вироби — з багатошарової дамаської сталі. Також непогані керамічні види, але їх недоліком є крихкість при ударі — якщо ви випадково упустите його на підлогу, лезо може просто розлетітися на шматки.

  • Спосіб заточування. Найбільш оптимальним варіантів вважаються вироби з лазерним заточуванням. Чим більше ви ріжете, тим гостріше буде ваш ніж.

Важливо! Недоліком таких ножів є їх висока вартість.

  • Рукоять. Вона може бути зроблена з різних матеріалів — дерева, пластика, металу. Металеві ручки зручні і міцні, але вони значно збільшують вагу ножів. Дерев’яні схильні до дії вологи і перепадів температур. Пластикові ж рукояті є оптимальним варіантом, так як мають невелику вагу і не бояться вогкості.
  • Ширина полотна леза. Широке полотно доречно для роботи з м’ясом. Полотна ножів середніх розмірів вважаються універсальними. Більш вузькі леза добре справляються з тонкою роботою і нарізкою фруктів і овочів.

Складні ножі

Такі види ножів відрізняються особливим комфортом при носінні, а також використанні. Однак наявність численних дрібних рухомих деталей роблять їх менш надійними в порівнянні з іншими моделями.

Для того щоб вибрати хороший складаний ніж, слід звернути увагу на такі нюанси.

Механізм фіксації леза

Стосовно даного параметра складні ножі поділяються на:

  • Liner lock — при цій системі в несучої пластини рукоятки є виїмка та її частина загнута всередину. У відкритому вигляді вона підпирає хвостовик леза. Для закриття необхідно зрушити пластину назовні, даючи клинку можливість звільнитися.
  • Lock-back — тут лезо має зачіп, який чіпляється за важіль, з пружиною. Під час відкриття цей важіль чіпляє лезо, завдяки чому воно утримується у відкритому стані. При натисканні на важіль лезо безперешкодно складається.
  • Slip-joint — в цьому варіанті немає жорсткої фіксації леза. Щоб не відбувалося мимовільне закриття, у системі передбачена запобіжна пружина. Для того щоб закрити лезо, потрібно лише докласти невелике зусилля на обух.

Важливо! Щоб перевірити надійність фіксатора складаного ножа, поверніть ніж лезом вгору. Утримуючи вказівним і великим пальцем так, щоб при закритті лезо з них не потрапило, нанесіть сильний удар обухом об тверду поверхню. Добре зроблений фіксатор не повинен дати ножу скластися.

Легкість відкриття леза

Напевно, всі пам’ятають радянські складні ножі, які доводилося відкривати за допомогою чого завгодно, тільки не пальців. Так от, хороший складаний ніж повинен відкриватися завдяки легкому помахом пальців. У той же час, його лезо не повинна бовтатися або зміщуватися.

Багатофункціональність

Сучасні моделі, зокрема швейцарські військові, мають в наборі, крім основного ножа, ще безліч інших пристосувань — ножиці, викрутки, шестигранник. “відкривачку” та інші.

Важливо! При покупці слід звернути увагу на те, що саме з запропонованого набору вам стане в нагоді, адже ціни на такі ножі часом досить високі.

Вибір сталі

Від марки сталі ножа буде залежати безліч його параметрів, починаючи від міцності і твердості, закінчуючи тим, як цей ніж необхідно точити. Тому, щоб вибрати ножа, необхідно приділити цим параметром особливу увагу:

  • Якщо ви не бажаєте постійно займатися чищенням ножа, то краще вибрати нержавійку, тобто сталь з вмістом хрому не менш 12%. В іншому випадку вам доведеться часто займатися його обробкою.
  • Твердість сталі бажано вибирати в рамках 58-60 одиниць за шкалою Роквелла (спеціальна шкала вимірювання твердості). Менше не потрібно, так як ніж повинен бути міцним і справлятися з завданнями різного роду. Більше — теж не варто, тому як занадто велика твердість призводить до крихкості.

Важливо! У занадто твердих ножів може выкрошиться кромка, так і здійснювати їх заточку значно складніше.

Універсальні поради:

  • Під час покупки ножів не варто піддаватися на заклики продавців і купувати набори ножів. Тим більше, якщо ці набори вам продають за високою ціною. Ви дуже швидко прийдете до висновку, що для щоденного використання, вам необхідно всього один-два ножі. Інші будуть просто лежати непотрібним вантажем. Краще купити пару хороших, але дійсно потрібних виробів.
  • Не варто купувати ножі у “бродячих” продавців, на вулицях, ярмарках або ринках. Найімовірніше вам підсунуть товар поганої якості, реальна ціна якого значно нижче, ніж заявлена продавцем. Намагайтеся купувати такі речі в фірмових магазинах.
  • Віддавайте перевагу відомим брендам. Хоч ціна на вироби відомих фірм і вище, зате це послужить гарантією купівлі дійсно хороших виробів, який зможуть прослужити вам не один десяток років.
  • Обов’язково вивчіть правила заточування ножів, так як недбалої або неправильної заточуванням ви можете зіпсувати хорошу річ.
  • Не використовуйте ножі для будь-яких сторонніх цілей — розрізання твердих предметів, відкручування болтів. Це може выщербить і деформувати лезо.

Відеоматеріал

Отже, щоб вибрати ножа, потрібно звернути увагу на різні характеристики пропонованих виробів. Підійдіть до покупки з розумом, і тоді вам не доведеться пошкодувати про свій вибір і кожен місяць вирушати за новим інструментом.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *