Як вибрати сковороду?

yak vibrati skovorodu 1 - Як вибрати сковороду?

Неможливо уявити жодну кухню без сковороди. В цьому посуді і смажать і тушкують, і печуть. Безліч кулінарних шедеврів було б дуже важко створити, якщо б не була придумана сковорода. Але неправильно підібрана посуд може обернутися для господині сущим кошмаром, коли страви пригоряють, нерівномірно прожариваются або набувають сторонній присмак. Саме тому так важливо знати, як вибрати сковороду правильно.

З якого матеріалу вибрати сковороду?

Зараз посуд для смаження виготовляють з різних матеріалів і з різноманітними покриттями. Щоб не загубитися в цьому різноманітті і вибрати саме ту сковороду, яка вам потрібна, давайте уважно розглянемо плюси і мінуси кожного варіанту.

Чавунна сковорода

Це — класика всіх часів, яка досі не втрачає своєї актуальності. Кожен бачив на кухні у бабусі важку засмажену сковорідку для випічки млинців.

Переваги:

  1. Нагрівається поступово і рівномірно, тому прекрасно підходить для страв, які вимагають тривалої термічної обробки продуктів.
  2. Може нагріватися до високих температур, при цьому не продукує шкідливі хімічні елементи і не деформується.
  3. Чавун має пористу структуру, завдяки чому утворюється природний антипригарний шар, їжа на такий сковорідці практично не пригорає.

Важливо! Відразу ж після покупки посуду з чавуну приготувати що-то в неї не вийде. Спочатку чавунну сковороду потрібно прожарити. Для цього помийте посуд і ретельно висушіть. Потім змастіть жиром і прожарити на маленькому вогні або в духовці протягом кількох годин.

  1. Можна використовувати виделки і металеві лопатки для перемішування.
  2. Не боїться кислот. Можете спокійно готувати страви з додаванням оцту або лимонної кислоти.
  3. Ребриста поверхня дна, виконана у вигляді клітинки, дозволяє готувати м’ясо на грилі.
  4. Навіть якщо ви перетримали блюдо і воно пригоріло, зняти залишки їжі дуже просто.

Недоліки:

  1. Досить важкі. Якщо ви шукайте, яка сковорода краще для випічки млинців, то зверніть увагу на інші варіанти – смаження ажурного десерту на чавунному посуді може перетворитися на справжні фізвправи для качків.

Важливо! Не варто шукати легку чавунну сковорідку. Мінімальна товщина дна повинна складати 4 мм.

  1. Незважаючи на значний зовнішній вигляд, чавун досить крихкий матеріал. Така сковорода може тріснути при падінні.
  2. У чавунних виробах не можна зберігати їжу — після її приготування слід відразу перекласти.

Особливості експлуатації:

  1. Не варто застосовувати спеціальні миючі засоби для очищення чавунного посуду – таким чином ви пошкодите природний антипригарний шар. Найкраще такі сковороди після використання просто сполоснути теплою водою і насухо протерти.
  2. Чавун від вологи може іржавіти, тому не залишайте посуд з краплями води на стінках. А для зберігання підберіть темне і сухе місце.

Сковорода з нержавіючої сталі

Ще до недавнього часу посуд з нержавійки була мрією практично всіх господинь – її наявність на кухні було ознакою заможності. І цьому є пояснення, адже такі сковорідки мають ряд плюсів.

Переваги:

  1. Не вступає в реакцію з різними інгредієнтами. Готувати на такій сковороді ви можете що завгодно.
  2. Можете зберігати їжу в тій же посуді, у якій вона готувалася.
  3. Не іржавіє.
  4. Не змінюють смак продуктів. Багато прославлених кухарі вирішили для себе питання, яку сковороду краще вибрати в улюбленці литий посуд з нержавіючої сталі.
  5. Не боїться металевих столових приладів.
  6. Довговічний матеріал.

Недоліки:

  1. Якщо ви перегреете сковорідку без продуктів, то на ній можуть з’явитися кольорові розводи.
  2. Їжа часто пригорає.
  3. Нержавіюча сталь погано проводить тепло, тому дно такої сковороди може прогріватися нерівномірно.

Важливо! Багато виробників почали випускати багатошарові сковороди. Для цього між двома шарами стали запаюється шар алюмінію або міді. Це дозволяє поліпшити теплопровідність такої посуду, але при цьому зберегти переваги нержавіючої сталі.

Особливості використання:

  1. Спочатку добре прогрійте масло на сковороді з нержавійки, і тільки потім кладіть продукти.
  2. Не кладіть багато їжі одночасно – температура посуду різко впаде і продукти почнуть пригорати.
  3. Нержавіюча сталь має інертність нагрівання – враховуйте це при готуванні. Щоб отримати рум’яну скоринку на м’ясі, після виключення залиште шматочки на сковорідці.

Алюмінієва сковорода

Якщо ви думаєте над тим, яку сковороду краще вибрати для пікніка або турпоходу, то вам може підійти легка посуд з алюмінію.

Переваги:

  1. Маленький вага сковорідки.
  2. Швидко нагрівається.
  3. Низька вартість.

Недоліки:

  1. Алюміній сильно схильна до подряпин від металевих приладів і щіток.
  2. При перегріві може деформуватися.

Важливо! Щоб алюмінієва сковорода служила вам довго, слід купувати литий посуд з товщиною дна не менше 6 мм. Штамповані вироби краще взагалі обходити стороною.

  1. Продукти дуже часто пригорають.
  2. Складно вибрати потрібний режим нагріву, так як алюміній має великий показник теплопровідності і чутливий до мінімальних змін інтенсивності вогню.
  3. Чутливий до кислому і лужному середовищі.

Важливо! Враховуючи ці нюанси, для постійної готування всіх ваших улюблених страв вдома така сковорода не дуже підходить. Може бути присутнім тільки в якості допоміжної — для конкретних цілей.

Важливі нюанси:

  1. Якщо ви вирішили придбати алюмінієву сковороду з тефлоновим покриттям, особливу увагу приділіть якості і товщині металу. У разі деформації посуду від перегріву внутрішній шар прийде в непридатність.
  2. Не можна використовувати абразивні порошки та щітки, щоб очистити посуд з алюмінію. У цьому випадку на допомогу прийде оцет або щавлева кислота.

Мідна сковорода

Мідна сковорода, безсумнівно, прикрасить будь-яку кухню. Багато шеф-кухаря творять свої шедеври саме в такий жовто-червоної посуді. Якщо ви думаєте, яку сковороду краще вибрати на подарунок, то придивіться саме до мідної. Однак за таку посуд доведеться викласти пристойну суму.

Переваги:

  1. Дозволяє добре регулювати температуру, так як мідь швидко нагрівається і остигає.
  2. Тепло розподіляється рівномірно.
  3. Довговічність.
  4. Красивий зовнішній вигляд.
  5. Їжа, приготована в такій сковороді, зберігається довше, так як мідь володіє антибактеріальними властивостями.

Недоліки:

  1. Для готування на такій сковороді потрібна певна вправність.
  2. Доглядати за посудом досить складно, так як у вологому середовищі мідь окислюється.
  3. У повністю мідної сковорідці не можна готувати кислі продукти, оскільки вони вступають в реакцію з металом і можуть завдати шкоди здоров’ю.

Важливо! Щоб не допустити окислення міді, внутрішню частину посуду виробники часто покривають нержавіючої сталлю або лужат оловом.

  1. На сучасній кухні мідна сковорода більше служить прикрасою, ніж посудом для щоденного готування.
  2. Висока ціна.

Особливості експлуатації:

  1. Мідну сковороду ні в якому разі не можна чистити звичайними засобами для посуду. В магазинах є спеціальні засоби для такого матеріалу. Але багато хто користувачі відзначають, що старі “бабусині” кошти справляються нітрохи не гірше, наприклад, можете застосувати сіль і лимон.
  2. Для приготування їжі слід використовувати тільки дерев’яні лопатки і ложки.
  3. Не слід заливати окріп в сухий посуд.
  4. Солять страви, приготовані в мідній сковороді, після закипання рідини або вже перед подачею.

Покриття сковороди: яку обрати?

Якість готування їжі багато в чому залежить не тільки від матеріалу виробу, але ще і від внутрішнього покриття. Тому вирушаючи в магазин за новою помічницею, важливо знати, як правильно вибрати сковороду з антипригарним покриттям.

Тефлонове покриття

В останні роки найбільша кількість сковорідок випускається саме з тефлоном. Про це покриття існує безліч міфів і “страшилок”. І дійсно, на початковому етапі виробництва тефлон мав шкідливі компоненти, які потім були вилучені зі складу. Зараз цей матеріал відносно безпечний, нашкодити здоров’ю він може тільки при неправильній експлуатації посуду з таким покриттям.

Переваги:

  1. Високі антипригарні властивості. Тефлонове покриття перевершує чавун.
  2. Можна смажити з мінімальною кількістю жиру.
  3. Прості у догляді.
  4. Як правило, тефлоном покривають алюмінієві або сталеві сковорідки, тому така посуд легкий.
  5. Багато сковорідки мають термоспот, який сигналізує користувачеві про те, що пора покласти продукти.
  6. Стійкість до кислої і лужної середовищі.
  7. Низька ціна.

Недоліки:

  1. При нагріванні вище 260 °C або пошкодженні покриття з тефлону, воно випаровує шкідливі речовини.

Важливо! Для готування м’яса потрібна температура 200 °C і вище, тому для тривалої смаження або тушкування переважніше вибрати сковороду з іншим покриттям.

  1. Тефлон схильний до самоиспарению. Тому навіть при самому дбайливому зверненні посуд з таким покриттям через 2-3 роки прийде в непридатність.
  2. Боїться металевих і гострих приладів.

Особливості вибору:

  1. Чим товще шар тефлонового покриття, тим краще. Мінімальний шар повинен становити 20 мкм.
  2. Тефлон наноситься на сковороду шляхом розпилення або накатки. Перший метод забезпечує велику довговічність.

Важливо! Багато виробників випускають зараз сковорідки з багатошаровим покриттям, що забезпечує велику зносостійкість.

Керамічне покриття

Якщо ви думаєте, як вибрати сковороду з антипригарним покриттям для смаження м’яса або гасіння овочів, зверніть увагу на керамічне покриття. Цей матеріал набирає все більшої популярності серед споживачів.

Важливо! Шар кераміки на сковорідці виникає зовсім не в результаті випалу глини, як може здатися, а є нанокомпозитним полімером з наночастинками піску.

Переваги:

  1. Можна нагрівати до 450 °C, хоча під час смаження така температура не досягається.
  2. Не виділяє шкідливих речовин при нагріванні.
  3. Рівномірно прогрівається.
  4. Простий догляд.
  5. Стійке до подряпин.
  6. Їжа на керамічному покритті може згоріти, але не прилипне.

Недоліки:

  1. Боїться різких перепадів температури. Не варто смажити на сковороді не розморожені продукти або поміщати розігріту посуд під холодний струмінь води.
  2. При падінні кераміка може тріснути.
  3. Сковорідки з керамічним покриттям масивніше тефлонового посуду.

Важливі нюанси:

  1. Керамічне покриття – це досить новий матеріал. Тому деякі недбайливі продавці намагаються “втюхати” недосвідченому покупцеві дешеві алюмінієві сковороди, покриті емаллю.
  2. Якщо до вашої сковорідці з керамікою почала приставати їжа, то швидше за все, на покритті вже утворилися тріщини.

Мармурове покриття

Одне з останніх слів у сучасних технологіях внутрішнього покриття – тефлон з додаванням мармурової крихти. Перед тим, як вибрати сковороду в магазині, придивіться до варіанту з “мармуром” – через пару років вкладення в такий посуд окупляться.

Переваги:

  1. Довговічність. Виробники стверджують, що при правильному догляді така сковорода може прослужити 20 років і більше. Але так як матеріал молодий, перевірити їх слова досвідченим шляхом неможливо.
  2. Важить легше чавунної.
  3. Рівномірно і швидко нагрівається, а ось остигає досить повільно.
  4. Менше боїться перепадів температури і подряпин, ніж “кераміка” або тефлон.

Недоліки:

  1. Висока ціна – це, мабуть, поки найголовніший недолік.
  2. Більшість моделей продається без кришки. Так що перед тим, як вибрати сковороду з мармуровим покриттям певного діаметру, пошукайте відповідну кришку заздалегідь.

Важливі нюанси:

  1. “Мармурові” сковорідки можуть мати два, три або п’ять шарів покриття. Чим їх більше, тим довговічніше посуд.

Важливо! Якщо бюджет обмежений, то краще придбати п’ятишарову сковороду з мармуру. При цьому зверніть увагу, щоб товщина дна була не менше 0,6 див.

  1. Періодично змащуйте внутрішню поверхню олією, а потім протирайте серветкою. Прожарювати сковороду з мармуровим покриттям не потрібно.

Титанове покриття

Сковороди з таким типом покриття з’явилися на ринку відносно недавно. Титан – це родич чавуну, проте на відміну від нього, не схильний до появи іржі.

Важливо! Якщо роздумуючи над тим, яку сковороду краще вибрати, ви зупинили вибір на титанової кухонного начиння, то не сподівайтеся знайти вироби з 100% титану. Із-за особливостей технології посуд роблять з додаванням різних сплавів.

Переваги:

  1. Не боїться металевих виделок і ножів.
  2. Має хороші антипригарні властивості.
  3. Не вступає в реакцію з продуктами.
  4. Довговічність.

Недоліки:

  1. Висока ціна.
  2. При виборі сковороди потрібно уважно дивитися на додаткові сплави в складі. Наприклад, це може бути нікель, який в свою чергу окислюється, вступає в реакцію з продуктами і має менший строк служби.

Кожній плиті своя сковорода

Роздумуючи над тим, яку сковороду краще вибрати, не забудьте врахувати тип плити, на якій ви будете готувати:

  • Для газової плити можете спокійно використовувати посуд з будь-яких матеріалів.
  • Для електроплити слід вибирати посуд, діаметр якої відповідає діаметру конфорок. Не підходять сковорідки з штампованого алюмінію з тефлоновим покриттям, так як “электроблины” можуть розжарюватися до дуже високих температур.
  • Для склокераміки важливо вибирати сковорідку з рівним дном. Для такої варильної поверхні також не варто брати посуд з алюмінію та міді, так як вона залишає “сліди”.
  • Для індукційних плит підходять тільки сковорідки з нержавіючої сталі або чавуну. Якщо у вас в господарстві є посуд з інших металів — мідна або алюмінієва, ви можете придбати спеціальні металеві диски.

Відеоматеріал

Тепер ви знаєте, яку сковороду краще вибрати, щоб вона радувала вас і ваших близьких золотистими млинцями, рум’яним м’ясом і запашним рагу. А щоб така посуд довго зберігала свої властивості і антипригарне покриття, не забувайте дотримуватись правил використання.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *