Як вибрати змішувач для кухні?

Водопровідний змішувач являє собою досить складний пристрій. При цьому різні види цієї продукції мають значні конструктивні відмінності. Стаття допоможе вам розібратися з цим, також зрозуміти, як вибрати змішувач для кухні. Отже, якими критеріями слід керуватися, щоб придбати добротний, надійний і порівняно недорогий пристрій.
Класифікація
Перед тим, як вибрати змішувач на кухню, визначитеся з різновидом конструкції. Звичайно, видів змішувачів безліч, і, на перший погляд, розібратися в них непросто. Спробуємо класифікувати їх.
Кран-буксовые
Цей змішувач зовні нагадує традиційне пристрій зі змішування холодної та гарячої води на 2 вентиля. У свою чергу, кран-букси діляться на 2 категорії:
- Керамічні.
- Черв’ячні.
Черв’ячні
Принцип роботи черв’ячного механізму досить простий. При повороті штока на ¾ обороту запірна прокладка притискається до клапана, перекриваючи таким чином надходження води.
Перевагою такого крана є виняткова простота ремонту. У більшості випадків ремонт являє собою заміну запірної прокладки. Її можна виготовити з гуми самостійно або придбати готову.
Керамічні
Керамічні кран-букси являють собою два диски з кераміки з прорізами. Один диск закріплений в корпусі нерухомо, а інший (регулювальний) — обертається відносно закріпленого.
Важливо! Інтенсивність струменя залежить від того, наскільки прорізи в дисках збігаються.
Розрізняють напівперевертня (180 градусів) і чверть-оборотні (90 градусів) крани. Незважаючи на практичність, по ремонтопридатності такий кран поступається червячному. В разі поломки заміну підлягає весь кран-букса.
Переваги кран-буксових конструкцій:
- Нескладний пристрій.
- Невисока ціна.
Недоліки:
- Відсутність єдиного стандарту при величезній кількості моделей. Не завжди можна знайти в продажу потрібну модель кран-букси.
- Значний витрата води.
- Не дуже зручне управління.
Одноважільні
Вони відомі під назвою джойстиковых, або монокомандных. З’явилися на ринку порівняно недавно, але вже встигли стати популярними. Різновидів моделей джойстиковых змішувачів безліч. Основна частина одинважільного крана — куля з декількома отворами. Повертаючи куля, можна регулювати кількість води, що надходить і її температуру.
Головний мінус одноважільних кранів — досить непроста конструкція. Манжети і прокладки швидко зношуються, пружинна опора регулюючої манжети слабшає, і підтікає кран.
В залежності від конструкції корпусу, розрізняють 2 види одноважільних кранів:
- Нерухомі.
- Поворотні.
Нерухомі
Нерухома конструкція представляє собою литий корпус, всередині якого розміщено змішуючий механізм. Керуючий важіль знаходиться збоку від корпусу, під кутом 45-90 градусів. Регулювання напрямку струменя здійснюється за допомогою рухомого виливу.
Переваги нерухомої конструкції — це ремонтопридатність і добротність. Мінуси — це розбризкування води і не дуже зручне управління. Типові поломки — знос прокладок, розбовтування виливу і ослаблення монтажного кільця.
Поворотні
Поворотний корпус відрізняється зручністю управління і більш економним витрачанням води. Недолік — ущільнювальні прокладки доводиться часто міняти.
Переваги одноважільних змішувачів:
- Сучасний дизайн.
- Зручність управління.
- Економічність.
Мінуси:
- Складність конструкції і дорожнеча ремонту.
- Висока ціна.
- Швидке зношування ущільнювачів (в окремих моделях, які не можна назвати вдалими).
Важливо! Незалежно від виду конструкції, одноважільні конструкції відрізняються високою чутливістю до твердих частинок, що містяться у воді. Установка фільтра грубого очищення істотно подовжує час функціонування приладу.
Електронні
Даний вид змішувачів — інновація на ринку сантехніки. Є енергозалежні види, що підключаються за допомогою адаптера до мережі 220 В, і автономні моделі на батарейках. Вартість цих пристроїв досить висока.
Головна особливість цих приладів у тому, що вона видають воду заданої температури. Включаються ці пристрої безконтактно, за допомогою інфрачервоного датчика. Досить піднести руку до змішувача, і вода потрібної температури починає надходити з крана.
Перевага такого змішувача — виняткова зручність користування і економія води. Особливо зручні прилади з поєднанням безконтактного і контактного способів подачі води.
Вибір змішувача для кухні — за вами. Вивчивши всі переваги і недоліки різних видів приладів, ви підберете прийнятний варіант.
Види изливов — які найбільш зручні?
Щоб вибрати змішувач для кухні, який буде дуже практичним, треба врахувати і тип виливу. По розташуванню виливу щодо раковини розрізняють такі їх різновиди:
- Низькі.
- Високі.
Вибір того чи іншого варіанта визначається глибиною мийки. Чим вона глибше, тим більш високий вилив допускається:
- Якщо мийка дрібна, набувати високий “гусак” недоцільно, оскільки вода, падаючи з великої висоти, буде розбризкуватися.
- Якщо вибрати дуже низький вилив, іноді виникають проблеми при наповненні водою ємною посуду.
Знайти компроміс можна, якщо придбати вилив, геометрія якого може змінюватися. Самим популярним варіантом є телескопічні изливы.
Вони представляють сполучені між собою трубки. Недолік очевидний — велике число прокладок і шарнірів. Чим їх більше, тим більше ризик того, що утворюється текти.
Висувна конструкція нагадує душову ручку у ванній кімнаті. Кран виконаний декоративним, а в глибині його прихований гнучкий шланг в 1-1,5 метра. Це — практично універсальний варіант змішувача.
Важливо! Є моделі з додатковим керуванням, які дозволяють більш економно витрачати воду. Такі крани практичні, але, на жаль, їх не вдається вписати в будь-який інтер’єр.
Сопло виливу — можливі варіанти
Найпоширеніші — аератори і висувні лійки. Принцип роботи таких пристроїв заснований на явищі кавітації (змішуванні води з повітрям), що дозволяє зменшити водоспоживання.
Є сопла зі статичними гратами, а є — регульовані, з можливістю зміни густини суміші з повітря і води.
Важливо! Добре зарекомендували себе сопла зі зміною напрямку потоку води, форми і інтенсивності струменя.
Декоративні елементи
Окремі елементи декору є просто красивими деталями, інші — несуть функціональне навантаження:
- Підсвічування. Світлодіодні лампочки не тільки прикрасять інтер’єр, але і дозволяють вимити посуд якісніше.
- Електронний термометр. Дозволить не обпектися при виконанні домашніх справ.
Матеріали виготовлення
Звичайно, вибрати змішувач для кухні треба і з урахуванням якості матеріалу в його основі. Тут є такі варіанти:
- Корпус змішувачів найчастіше виготовляють із сталі і латуні.
- Бронза не поступається цим матеріалам за експлуатаційними якостями, але вартість її значно вище.
- Для виготовлення недорогих моделей застосовується ЦАМ (цинково-алюмінієво-мідний сплав), однак, міцністю такі вироби не відрізняються.
Що стосується вибору покриття, то є 2 варіанти — хромовані і емальовані:
- Перші більш довговічні, але забруднення на них помітніше, до того ж, відтіняюча гамма обмежена.
- Для емальованих покриттів вибір колірних варіацій більш великий, але міцність самого покриття залишає бажати кращого.
Кращі змішувачі для кухні — рейтинг популярних моделей
Список, складений на основі відгуків від покупців, допоможе вам визначитися з остаточним вибором.
Lemark Plus Strike LM1105C
Симпатична сучасна модель з оптимальною висотою виливу — можна не побоюватися, що вода буде розбризкуватися:
- Висота підняття горлечка крана над зовнішньою поверхнею мийки — 190 мм.
- Вилив поворотного типу, але занадто інтенсивно обертати його не слід — гайка може послабитися.
- Є добротний керамічний картридж, який навіть з самою жорсткою водою прослужить кілька років.
Переваги:
- Оптимальна висота виливу.
- Матеріал виготовлення — якісна латунь з хромованим покриттям.
- Добротний керамічний картридж.
- Безшумна робота.
- Сучасний красивий дизайн.
Недолік:
- Недостатньо чітке маркування гарячої та холодної води.
IDDIS Alborg K56001C
Хороша та надійна модель від російських виробників. Якщо вам потрібен бюджетний хороший змішувач, це — дуже непоганий варіант:
- Картридж 40 мм, керамічний.
- Пластикова проставка дозволяє легко встановлювати кран на мийку.
- Кріплення надійне — на 2 шпильки.
- Вилив поворотного типу, з хромованим покриттям.
- Покриття не дуже товсте, але на пару-трійку років його точно вистачить.
- Аератор обладнаний прокладкою, що робить пристрій практично безшумним.
Переваги:
- Надійна збірка.
- Зручне кріплення на стільницю або мийку.
- Аератор інноваційного типу.
- Гарний дизайн.
Недолік — низький вилив. У комплекті з неглибокою мийкою це не зовсім зручно.
Rossinka Silvermix S35-23
Висота від носика “гусака” до дна раковини становить 0,4 м. Незважаючи на це, вода не розбризкується. Прилад оснащений аератором, що дає можливість економити воду.
Переваги:
- Невисока вартість.
- Якісна латунна основа.
- Гарний дизайн.
- Високий вилив, не в збиток зручності.
Недолік: не кращу якість хромованого покриття.
Grohe Concetto 32663001
Змішувач класу “преміум” з висувним изливом. Фактично, це — мініатюрний душ, який дозволяє без проблем мити посуд:
- Висота 45 див.
- Прилад оснащений 35-міліметровим керамічним картриджем.
- Хромоване покриття надійно захищає від пошкоджень латунну основу.
Переваги:
- Картридж хорошої якості.
- Міцні матеріали, добротна збірка.
- Тихо працює аератор.
- Ручка з плавним ходом.
Недоліки: проблемний монтаж.
Kaiser Teka 13044
Надійний прилад — один з кращих кухонних змішувачів в рейтингу:
- Змішувач оснащений керамічним 3-дисковим картриджем.
- Дизайн просто чудовий.
- Висота виливу — 275 мм
- Є додатковий відвід для очищеної фільтром води.
- Підстава з міцної латуні, покриття — хромоване.
Переваги:
- Дуже гарний дизайн.
- Наявність для відводу очищеної води.
- Якісна збірка, хороші матеріали.
- Ручка з плавним ходом.
- Зручний високий вилив.
Мінус один — складнощі, які можуть виникнути при монтажі.
Jacob Delafon Carafe E18865
Змішувач одинважільного типу від французьких майстрів. Відмінне поєднання стильного зовнішнього вигляду з функціональністю:
- Є 2 окремих каналу — для фільтрованої і водопровідної води.
- Прилад укомплектований фільтром з продуктивністю 4 л/хв., якого вистачить приблизно на півроку.
- Картридж керамічний, дуже надійний.
Важливо! Компанія-виробник дає гарантію збереження хромованого покриття — 25 років.
Переваги:
- Чудово гарний дизайн.
- Високий вилив (310 мм).
- Хороша якість матеріалів.
- Добротна збірка.
- Укомплектованість фільтром.
Недоліки:
- Малопотужний штатний фільтр.
- Висока вартість.
Omoikiri Tonami-C
Одинважільний змішувач класу “преміум” з сучасним дизайном:
- Пристрій укомплектовано керамічним картриджем на 35 мм.
- Висота виливу становить 190 мм. Це — не найбільше значення висоти, але цей змішувач призначений для використання з кухонними гарнітурами певної конструкції, тому все збалансовано.
Переваги:
- Стильний вигляд.
- Добротне виконання.
- Різні відводи для відфільтрованої і водопровідної води.
- Безшумний аератор.
- Плавний рух ручки.
Недолік: не підходить для всіх видів кухонних меблів.
Відеоматеріал
Як вибрати змішувач для кухні? — Ознайомтеся з критеріями вибору — і за покупкою! Якщо ви будете враховувати всю вищевикладену інформацію, то ніяких проблем з визначенням якісної сантехніки у вас не виникне.