Як заварити каву у френч-пресі?

Ніщо не може зрівнятися з насиченим, багатим ароматом кави або глибоким смаком свіжозавареного чаю. І хоча сьогодні все частіше для приготування напоїв використовуються кавомашини і саші з пакетиків, отримати прекрасні смакові якості і насичений аромат можна в простому пристосуванні під назвою френч-прес. Будучи великими гурманами, французи по достоїнству оцінили простий і зручний спосіб заварювання кави і стали називати його “бістро”. Щоб отримати дійсно смачний напій, ніяких особливих навичок не потрібно. Сьогодні ми розповімо, як заварити каву у френч-пресі, щоб напій дійсно вдався.
Що таке френч-прес?
Френч-прес — це прилад, призначений для швидкого приготування кави та чаю. Винайшов пристрій міланський дизайнер Аттіліо Калимани в 1929 році. У цьому ж році італієць отримує на розроблену ним поршневу кавоварку патент, а в серійне виробництво френч-прес вперше запустила французька компанія “Меліор”. Тому свою назву “french press”, кавоварка отримала завдяки країні-виробнику. Кавоварка відразу ж завоювала популярність серед європейців, адже:
- приготування напою займає всього кілька хвилин;
- незважаючи на швидкість заварювання, смак напою насичений і якісний.
Важливо! У нашій країні френч-прес застосовують для заварювання чаю, а ось європейці використовують прилад для приготування кави.
Пристрій
Пристрій складається з наступних елементів:
- Скляна колба. У деяких моделях колба може бути металевою або пластиковою.
- Металевий поршень, який вільно пересувається в колбі.
- Фільтр у вигляді сіточки. Елемент розташований внизу пристрою.
- Ручка.
- Знімна кришка. Вона може переміщуватися по всій довжині поршня.
Важливо! Всі деталі пристрою легко розбираються для зручності миття.
Обсяг колби приладу може бути різним:
- 200 мл.
- 250 мл.
- 350 мл. Це — найоптимальніший варіант для приготування кави..
- 500 мл. Чудово підійде для заварювання чаю для одного або двох чоловік.
- 1 літр. Ідеальний вибір для заварювання чаю у великій родині.
Важливо! Рухається фільтр (плунжер) призначений для відділення рідкої частини напою від кавової гущі шляхом притискування останньої до дна колби. Якщо правильно заварити каву у френч-пресі, мелені зерна, настаиваясь в приладі, більш повно розкривають свої смакові якості і надають готовому напою насичений неповторний смак.
Плюси
Сьогодні поршнева кавоварка знаходить нове життя, завдяки наступним перевагам:
- Довговічність і практичність.
- Доступна ціна.
- Компактність. Завдяки невеликій комплектації, зварник зручно брати з собою.
- Можливість заварювання не тільки кави та чаю, але і какао, а також трав’яних настоїв.
- Можна використовувати будь-помел зерен.
- Можливість додавання будь-яких спецій під час приготування напою.
- Правильне дбайливе і м’яке заварювання дозволяє найбільш повно і точно розкрити смак вишуканого сорти кави.
- Можливість регулювати міцність напою, шляхом коригування часу заварювання.
- Не пропускає більшу частину важких масел і осад, завдяки металевому фільтру.
- Пристрій здатний збивати як холодну, так і гаряче молоко. У френч-пресі можна зробити відмінну піну для капучино або латте. Піна виходить однорідна і щільна.
- Зручність у використанні. Кавник досить легко розбирати і мити.
- Велике різноманіття моделей дає можливість вибрати оптимальну модель будь-якому покупцеві.
Мінуси
Серед недоліків пристрою можна виділити наступне:
- Відсутність автоматики.
- Обов’язкова наявність приладу для нагріву води.
- Небезпеку для дітей.
- Крихкість колби. Особливу увагу при виборі пристрою необхідно приділяти якості колби і можливості її заміни.
- Не рекомендується використання пристрою для довгого зберігання напою.
Френч-прес досить простий і зручний прилад для заварювання кави в домашніх умовах, ніяких особливих навичок для приготування напою не потрібно, але все ж потрібно знати деякі нюанси і хитрощі, щоб вийшов чистий і смачний напій. Про те, як робити каву у френч-пресі, і піде мова далі.
Як правильно заварювати каву у френч-пресі?
Щоб з першого разу приготувати відмінний кави, використовуйте наступну покрокову інструкцію і наші рекомендації.
Для приготування напою вам знадобиться:
- Мелена кава 17 г (3 чайні ложки з гіркою). Найкраще взяти кава великого помолу, оскільки дрібний помел набагато складніше продавити поршнем.
Важливо! На смак кави крупність помелу не впливає. Для поршневого кавника найкраще підійде ефіопський моносорт середньої обжарювання.
- Вода 250 мл Краще брати бутильовану воду, але не мінеральну. Можна використовувати і фільтровану воду. Така вода розкриє смак напою найкраще.
- Чайник.
- Годинник або таймер.
Важливо! Кава беріть з розрахунку 7 г на 100 мл води. Але пам’ятайте, що при однаковій вазі смак приготованого напою може бути як більш, так і менш вираженим. Все залежить від ступеня насиченості сорти кави. Якщо вам не підходить така дозування, то сміливо міняйте її.
Покрокова інструкція:
- Ретельно вимийте і витріть пристрій насухо перед використанням.
Важливо! Колба, закрита кришкою, здатна довго зберігати запахи, тому перед використанням приладу його краще промити і протерти.
- Закип’ятіть воду в чайнику.
- Вимкніть чайник і почекайте пару хвилин, поки вода не охолоне до 90-95 градусів.
- Налийте в прилад трохи окропу, перемішати і вилийте воду. Стінки френч-преса завжди рекомендується прогріти перед використанням.
- Засипте в ємність мелену каву.
- Повільно залийте в колбу на 100 мл води з чайника. Кава повинна повністю покритися водою. Розмішайте кави дерев’яною ложкою.
- Зачекайте 1 хвилину і акуратно залийте воду, що залишилася. Намагайтеся не пошкодити пінку.
Важливо! Зверніть увагу на те, що вода не повинна підніматися вище, ніж на 2 см від краю колби.
- Закрийте посудину кришкою, встановивши фільтр у верхнє положення.
- Тривалість 3 хвилини.
- Кава готова. Зніміть кришку і перемішайте напій. Знову поставте кришку на місце, і тільки тепер акуратно і плавно опустіть поршень до кінця. Якщо поршень йде туго, то трохи підніміть його і знову опустіть.
Важливо! Ніколи не тисніть на поршень з усієї сили, так як прилад може обляпати вас гарячим напоєм і обпалити руки.
- Підігрійте трохи чашку для кави, і насолоджуйтеся напоєм.
Важливо! Кава необхідно відразу перелити з кавоварки, інакше — смак перенасытится і стане занадто міцним.
Корисні поради
Щоб напій вийшов ще смачніше, прислухайтеся до наступних порад, як заварити каву у френч-пресі:
- Використовуйте свежеобжаренные зерна кави і перемалывайте їх прямо перед заварюванням. Найсмачніша кава — той, який обсмажена не пізніше 3-4 тижнів і перемелена безпосередньо перед приготуванням.
- На етапі заварювання можна додати в напій прянощі за смаком: корицю, кардамон або мускатний горіх. Молоко, шоколад і алкоголь краще додавати до кави після приготування напою.
- Міцність напою безпосередньо залежить від часу контакту зерен з водою. Самий міцну турецьку каву слід заварювати 6 хвилин. Такий насичений напій бадьорить вранці. Далі по фортеці — фільтр-кава, яку заварюють 5 хвилин, самий слабкий напій заварюється у френч-пресі 4 хвилини. Еспрессо, який забезпечує найменшу кількість кофеїну, контактує з водою всього близько 30 секунд.
- Якщо напій охолов, то не підігрівайте його, оскільки він буде несмачним. Щоб не дати продукту охолонути, краще готовий напій помістити в термос.
Важливо! Не кладіть у колбу цукор та інші липкі продукти, оскільки вони здатні осідати на фільтрі, що ускладнює подальше його очищення.
Якщо ви все зробили правильно, то на поверхні напою повинна бути легка піна з бульбашок вуглекислого газу. Тільки в цьому випадку, кава буде володіти яскравим і неповторним смаком. Відсутність пінки може свідчити про низьку якість кави або про те, що ви використовували воду непридатною температури.
Як заварювати чай в приладі?
Щоб насолодитися вишуканим смаком трав’яних напоїв, дійте наступним чином:
- Зніміть поршень з кришкою.
- Обдайте колбу окропом.
- Засипте на дно ємності заварку з розрахунку 1-2 чайні ложки на 200 мл води. Чим крупніше помел, тим більше заварки необхідно взяти.
- Залийте заварку або трав’яний збір ледь закипаючою водою. Не використовуйте окріп, оскільки чай може втратити свій аромат і віддавати гіркотою.
- Накрийте колбу кришкою.
- Дайте напою настоятися 3 хвилини.
- Акуратно і плавно опустіть плунжер до кінця, щоб чайне листя змогли відокремитися від води.
- Чай готовий і можна починати насолоджуватися приголомшливим смаком.
Важливо! Якщо ви хочете приготувати зелений чай, то заварюйте його двічі: першу воду злийте, а ось другу заварку можна вживати. У цьому випадку тонкий смак і аромат напою буде більш насиченим.
Заварювати чай у френч-пресі досить легко і просто, а смак напою не йде ні в яке порівняння з пакетованим.
Догляд за френч-прес
Після кожного використання прилад необхідно ретельно вимити. Застояне запах в колбі здатний зіпсувати аромат напою. Крім колби, промити від частинок кави необхідно фільтр (в сіточці і під нею).
Як і будь-яка інша посуд, френч-прес повинен містити за всіма правилами догляду, а саме:
- Після заварювання напою його необхідно весь і відразу вилити без залишку.
- Витягніть поршень і викинете гущавину, що залишилася, або заварку від чаю.
- Ретельно очистіть поршень від залишків гущі або чаїнок.
- Стінки скляної колби промийте під проточною водою. Жовтий наліт видаліть м’якою губкою.
- Промийте корпус зовні під проточною водою.
- Витріть корпус приладу вафельним рушником і зберіть пристрій.
Поради:
- Періодично розбирайте прилад, щоб промити деталі фільтра. Відкрутити фільтр від плунжера можна, повернувши його проти годинникової стрілки.
- Зберігайте пристрій у сухому місці подалі від хімічних та миючих засобів, щоб заварник не ввібрав сторонні запахи.
Приготування кави та чаю у френч-пресі — це один з найбільш простих і доступних способів на сьогоднішній день. Для того щоб приготувати ароматний напій з чудовим смаком, досить мати якісний кава великого помолу (чай) і сам пристрій для заварювання.
Як вибрати френч-прес, щоб смак і аромат вишуканих сортів кави розкрився найбільш повно — ми розповімо нижче.
Як вибрати френч-прес для кави?
На сьогоднішній день на ринку представлений величезний вибір французького преса. І якщо, стоячи перед різноманіттям моделей приладів, ви ставите питанням, як вибрати френч-прес для чаю і кави, щоб він задовольняв усі ваші потреби, то прислухайтеся до рекомендацій спеціалістів:
- Не варто купувати найдешевші моделі. Навіть незважаючи на те, що приготований напій в таких приладах виходить смачним, дешеві моделі менш якісні, а тому прослужать недовго. Не варто віддавати перевагу і занадто дорогим моделям, так як елітні френч-преси мають більш високу ціну тільки завдяки іменитого бренду або ж оригінального дизайну. На практиці — у таких моделей немає реальних переваг у порівнянні з моделями середньої цінової категорії. Вибір завжди залишається за покупцем. Так що самі вирішуйте, френч-прес якої фірми краще. Річ у вподобання та фінансові можливості.
- Оскільки, колба — найвразливіше місце в приладі, то краще вибирати моделі з ємністю з жароміцного скла. Більшість виробників використовують для виготовлення колби термостійке скло французької компанії Pyrex.
- При виборі моделі зверніть увагу на те, як “сидить” колба в утримувачі. Вона повинна бути надійно встановлена в металевому тримачі. Краще всього вибрати модель з запасний колбою.
- Для зручності догляду за приладом вибирайте моделі, які легко розбираються, щоб не задаватися надалі питанням, як зібрати френч-прес після миття. Все повинно бути просто, легко і зрозуміло.
- Сіточка для фільтра повинна бути металевою або пластмасовою. При виборі моделі приладу віддайте перевагу фільтрам з металу. Вони більш міцні і більш екологічні порівняно з пластмасовими аналогами. Купуйте сіточку для фільтра із середніми за розміром отворами. Такі дірочки будуть добре пропускати воду і затримувати чайне листя.
Відеоматеріал
Приготувати улюблений напій у френч-пресі зовсім нескладно. Якщо ви прислухаєтеся до наших порад і рекомендацій, то завжди зможете швидко і якісно заварити запашну каву або вишуканий чай!