Як заварити каву у френч-пресі?

yak zavariti kavu u french pres 1 - Як заварити каву у френч-пресі?

Ніщо не може зрівнятися з насиченим, багатим ароматом кави або глибоким смаком свіжозавареного чаю. І хоча сьогодні все частіше для приготування напоїв використовуються кавомашини і саші з пакетиків, отримати прекрасні смакові якості і насичений аромат можна в простому пристосуванні під назвою френч-прес. Будучи великими гурманами, французи по достоїнству оцінили простий і зручний спосіб заварювання кави і стали називати його “бістро”. Щоб отримати дійсно смачний напій, ніяких особливих навичок не потрібно. Сьогодні ми розповімо, як заварити каву у френч-пресі, щоб напій дійсно вдався.

Що таке френч-прес?

Френч-прес — це прилад, призначений для швидкого приготування кави та чаю. Винайшов пристрій міланський дизайнер Аттіліо Калимани в 1929 році. У цьому ж році італієць отримує на розроблену ним поршневу кавоварку патент, а в серійне виробництво френч-прес вперше запустила французька компанія “Меліор”. Тому свою назву “french press”, кавоварка отримала завдяки країні-виробнику. Кавоварка відразу ж завоювала популярність серед європейців, адже:

  • приготування напою займає всього кілька хвилин;
  • незважаючи на швидкість заварювання, смак напою насичений і якісний.

Важливо! У нашій країні френч-прес застосовують для заварювання чаю, а ось європейці використовують прилад для приготування кави.

Пристрій

Пристрій складається з наступних елементів:

  • Скляна колба. У деяких моделях колба може бути металевою або пластиковою.
  • Металевий поршень, який вільно пересувається в колбі.
  • Фільтр у вигляді сіточки. Елемент розташований внизу пристрою.
  • Ручка.
  • Знімна кришка. Вона може переміщуватися по всій довжині поршня.

Важливо! Всі деталі пристрою легко розбираються для зручності миття.

Обсяг колби приладу може бути різним:

  • 200 мл.
  • 250 мл.
  • 350 мл. Це — найоптимальніший варіант для приготування кави..
  • 500 мл. Чудово підійде для заварювання чаю для одного або двох чоловік.
  • 1 літр. Ідеальний вибір для заварювання чаю у великій родині.

Важливо! Рухається фільтр (плунжер) призначений для відділення рідкої частини напою від кавової гущі шляхом притискування останньої до дна колби. Якщо правильно заварити каву у френч-пресі, мелені зерна, настаиваясь в приладі, більш повно розкривають свої смакові якості і надають готовому напою насичений неповторний смак.

yak zavariti kavu u french pres 2 - Як заварити каву у френч-пресі?

Плюси

Сьогодні поршнева кавоварка знаходить нове життя, завдяки наступним перевагам:

  • Довговічність і практичність.
  • Доступна ціна.
  • Компактність. Завдяки невеликій комплектації, зварник зручно брати з собою.
  • Можливість заварювання не тільки кави та чаю, але і какао, а також трав’яних настоїв.
  • Можна використовувати будь-помел зерен.
  • Можливість додавання будь-яких спецій під час приготування напою.
  • Правильне дбайливе і м’яке заварювання дозволяє найбільш повно і точно розкрити смак вишуканого сорти кави.
  • Можливість регулювати міцність напою, шляхом коригування часу заварювання.
  • Не пропускає більшу частину важких масел і осад, завдяки металевому фільтру.
  • Пристрій здатний збивати як холодну, так і гаряче молоко. У френч-пресі можна зробити відмінну піну для капучино або латте. Піна виходить однорідна і щільна.
  • Зручність у використанні. Кавник досить легко розбирати і мити.
  • Велике різноманіття моделей дає можливість вибрати оптимальну модель будь-якому покупцеві.

Мінуси

Серед недоліків пристрою можна виділити наступне:

  • Відсутність автоматики.
  • Обов’язкова наявність приладу для нагріву води.
  • Небезпеку для дітей.
  • Крихкість колби. Особливу увагу при виборі пристрою необхідно приділяти якості колби і можливості її заміни.
  • Не рекомендується використання пристрою для довгого зберігання напою.

Френч-прес досить простий і зручний прилад для заварювання кави в домашніх умовах, ніяких особливих навичок для приготування напою не потрібно, але все ж потрібно знати деякі нюанси і хитрощі, щоб вийшов чистий і смачний напій. Про те, як робити каву у френч-пресі, і піде мова далі.

Як правильно заварювати каву у френч-пресі?

Щоб з першого разу приготувати відмінний кави, використовуйте наступну покрокову інструкцію і наші рекомендації.

Для приготування напою вам знадобиться:

  • Мелена кава 17 г (3 чайні ложки з гіркою). Найкраще взяти кава великого помолу, оскільки дрібний помел набагато складніше продавити поршнем.

Важливо! На смак кави крупність помелу не впливає. Для поршневого кавника найкраще підійде ефіопський моносорт середньої обжарювання.

  • Вода 250 мл Краще брати бутильовану воду, але не мінеральну. Можна використовувати і фільтровану воду. Така вода розкриє смак напою найкраще.
  • Чайник.
  • Годинник або таймер.

Важливо! Кава беріть з розрахунку 7 г на 100 мл води. Але пам’ятайте, що при однаковій вазі смак приготованого напою може бути як більш, так і менш вираженим. Все залежить від ступеня насиченості сорти кави. Якщо вам не підходить така дозування, то сміливо міняйте її.

Покрокова інструкція:

  • Ретельно вимийте і витріть пристрій насухо перед використанням.

Важливо! Колба, закрита кришкою, здатна довго зберігати запахи, тому перед використанням приладу його краще промити і протерти.

  • Закип’ятіть воду в чайнику.
  • Вимкніть чайник і почекайте пару хвилин, поки вода не охолоне до 90-95 градусів.
  • Налийте в прилад трохи окропу, перемішати і вилийте воду. Стінки френч-преса завжди рекомендується прогріти перед використанням.
  • Засипте в ємність мелену каву.
  • Повільно залийте в колбу на 100 мл води з чайника. Кава повинна повністю покритися водою. Розмішайте кави дерев’яною ложкою.
  • Зачекайте 1 хвилину і акуратно залийте воду, що залишилася. Намагайтеся не пошкодити пінку.

Важливо! Зверніть увагу на те, що вода не повинна підніматися вище, ніж на 2 см від краю колби.

  • Закрийте посудину кришкою, встановивши фільтр у верхнє положення.
  • Тривалість 3 хвилини.
  • Кава готова. Зніміть кришку і перемішайте напій. Знову поставте кришку на місце, і тільки тепер акуратно і плавно опустіть поршень до кінця. Якщо поршень йде туго, то трохи підніміть його і знову опустіть.

Важливо! Ніколи не тисніть на поршень з усієї сили, так як прилад може обляпати вас гарячим напоєм і обпалити руки.

  • Підігрійте трохи чашку для кави, і насолоджуйтеся напоєм.

Важливо! Кава необхідно відразу перелити з кавоварки, інакше — смак перенасытится і стане занадто міцним.

yak zavariti kavu u french pres 3 - Як заварити каву у френч-пресі?

Корисні поради

Щоб напій вийшов ще смачніше, прислухайтеся до наступних порад, як заварити каву у френч-пресі:

  • Використовуйте свежеобжаренные зерна кави і перемалывайте їх прямо перед заварюванням. Найсмачніша кава — той, який обсмажена не пізніше 3-4 тижнів і перемелена безпосередньо перед приготуванням.
  • На етапі заварювання можна додати в напій прянощі за смаком: корицю, кардамон або мускатний горіх. Молоко, шоколад і алкоголь краще додавати до кави після приготування напою.
  • Міцність напою безпосередньо залежить від часу контакту зерен з водою. Самий міцну турецьку каву слід заварювати 6 хвилин. Такий насичений напій бадьорить вранці. Далі по фортеці — фільтр-кава, яку заварюють 5 хвилин, самий слабкий напій заварюється у френч-пресі 4 хвилини. Еспрессо, який забезпечує найменшу кількість кофеїну, контактує з водою всього близько 30 секунд.
  • Якщо напій охолов, то не підігрівайте його, оскільки він буде несмачним. Щоб не дати продукту охолонути, краще готовий напій помістити в термос.

Важливо! Не кладіть у колбу цукор та інші липкі продукти, оскільки вони здатні осідати на фільтрі, що ускладнює подальше його очищення.

Якщо ви все зробили правильно, то на поверхні напою повинна бути легка піна з бульбашок вуглекислого газу. Тільки в цьому випадку, кава буде володіти яскравим і неповторним смаком. Відсутність пінки може свідчити про низьку якість кави або про те, що ви використовували воду непридатною температури.

Як заварювати чай в приладі?

Щоб насолодитися вишуканим смаком трав’яних напоїв, дійте наступним чином:

  1. Зніміть поршень з кришкою.
  2. Обдайте колбу окропом.
  3. Засипте на дно ємності заварку з розрахунку 1-2 чайні ложки на 200 мл води. Чим крупніше помел, тим більше заварки необхідно взяти.
  4. Залийте заварку або трав’яний збір ледь закипаючою водою. Не використовуйте окріп, оскільки чай може втратити свій аромат і віддавати гіркотою.
  5. Накрийте колбу кришкою.
  6. Дайте напою настоятися 3 хвилини.
  7. Акуратно і плавно опустіть плунжер до кінця, щоб чайне листя змогли відокремитися від води.
  8. Чай готовий і можна починати насолоджуватися приголомшливим смаком.

Важливо! Якщо ви хочете приготувати зелений чай, то заварюйте його двічі: першу воду злийте, а ось другу заварку можна вживати. У цьому випадку тонкий смак і аромат напою буде більш насиченим.

Заварювати чай у френч-пресі досить легко і просто, а смак напою не йде ні в яке порівняння з пакетованим.

Догляд за френч-прес

Після кожного використання прилад необхідно ретельно вимити. Застояне запах в колбі здатний зіпсувати аромат напою. Крім колби, промити від частинок кави необхідно фільтр (в сіточці і під нею).

Як і будь-яка інша посуд, френч-прес повинен містити за всіма правилами догляду, а саме:

  1. Після заварювання напою його необхідно весь і відразу вилити без залишку.
  2. Витягніть поршень і викинете гущавину, що залишилася, або заварку від чаю.
  3. Ретельно очистіть поршень від залишків гущі або чаїнок.
  4. Стінки скляної колби промийте під проточною водою. Жовтий наліт видаліть м’якою губкою.
  5. Промийте корпус зовні під проточною водою.
  6. Витріть корпус приладу вафельним рушником і зберіть пристрій.

Поради:

  • Періодично розбирайте прилад, щоб промити деталі фільтра. Відкрутити фільтр від плунжера можна, повернувши його проти годинникової стрілки.
  • Зберігайте пристрій у сухому місці подалі від хімічних та миючих засобів, щоб заварник не ввібрав сторонні запахи.

Приготування кави та чаю у френч-пресі — це один з найбільш простих і доступних способів на сьогоднішній день. Для того щоб приготувати ароматний напій з чудовим смаком, досить мати якісний кава великого помолу (чай) і сам пристрій для заварювання.

Як вибрати френч-прес, щоб смак і аромат вишуканих сортів кави розкрився найбільш повно — ми розповімо нижче.

Як вибрати френч-прес для кави?

На сьогоднішній день на ринку представлений величезний вибір французького преса. І якщо, стоячи перед різноманіттям моделей приладів, ви ставите питанням, як вибрати френч-прес для чаю і кави, щоб він задовольняв усі ваші потреби, то прислухайтеся до рекомендацій спеціалістів:

  • Не варто купувати найдешевші моделі. Навіть незважаючи на те, що приготований напій в таких приладах виходить смачним, дешеві моделі менш якісні, а тому прослужать недовго. Не варто віддавати перевагу і занадто дорогим моделям, так як елітні френч-преси мають більш високу ціну тільки завдяки іменитого бренду або ж оригінального дизайну. На практиці — у таких моделей немає реальних переваг у порівнянні з моделями середньої цінової категорії. Вибір завжди залишається за покупцем. Так що самі вирішуйте, френч-прес якої фірми краще. Річ у вподобання та фінансові можливості.
  • Оскільки, колба — найвразливіше місце в приладі, то краще вибирати моделі з ємністю з жароміцного скла. Більшість виробників використовують для виготовлення колби термостійке скло французької компанії Pyrex.
  • При виборі моделі зверніть увагу на те, як “сидить” колба в утримувачі. Вона повинна бути надійно встановлена в металевому тримачі. Краще всього вибрати модель з запасний колбою.
  • Для зручності догляду за приладом вибирайте моделі, які легко розбираються, щоб не задаватися надалі питанням, як зібрати френч-прес після миття. Все повинно бути просто, легко і зрозуміло.
  • Сіточка для фільтра повинна бути металевою або пластмасовою. При виборі моделі приладу віддайте перевагу фільтрам з металу. Вони більш міцні і більш екологічні порівняно з пластмасовими аналогами. Купуйте сіточку для фільтра із середніми за розміром отворами. Такі дірочки будуть добре пропускати воду і затримувати чайне листя.

Відеоматеріал

Приготувати улюблений напій у френч-пресі зовсім нескладно. Якщо ви прислухаєтеся до наших порад і рекомендацій, то завжди зможете швидко і якісно заварити запашну каву або вишуканий чай!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *