Як зробити сирники в духовці?

Сирні сирники — це, звичайно ж, одна з найулюбленіших страв дітей і дорослих. Їх ніжний смак і приємний аромат нікого не залишать байдужим. Кожна господиня обов’язково балує своїх близьких такими смачними оладками. Сирники чудово підходять для сніданку і в якості десерту. А ви знали, що традиційну смаження страви можна замінити більш корисним і зручним запікання в духовці? Радимо обов’язково спробувати такий спосіб приготування сирних оладок. Далі ми докладно розповімо не тільки, як готувати сирники в духовці, але і наведемо безліч різноманітних рецептів страви. З їх допомогою ви зможете здивувати і порадувати свою сім’ю новими кулінарними шедеврами.
Способи випікання
Взагалі, способів термічної обробки продуктів безліч. І вибір залежить від ваших бажань і можливостей. Так, сирні сирники можна приготувати наступними методами:
- Посмажити на сковороді, що є самим стандартним способом готування цієї страви.
- Приготувати в мікрохвильовій печі. Теж хороший метод, особливо актуальний, якщо з якихось причин немає можливості смажити чи піч блюдо.
- Зробити оладки на пару за допомогою пароварки.
- Сучасні виробники побутової техніки готові надати вам універсального помічника у вигляді мультиварки. За допомогою такого апарату ви зможете сирники і запекти, і посмажити, і приготувати на пару.
- Випічка сирників в духовій шафі.
Саме про останній спосіб приготування і піде мова.
Плюси технології запікання
Якщо ви не знаєте, як зробити сирники в духовці, то ми вам допоможемо. Але для початку хотілося б виділити плюси такого виготовлення оладок, щоб ще більше переконати вас у правильності вибору.
Отже, переваги такої готування полягають у наступному:
- Напевно, основним і самим головним достоїнством випічки є те, що не доведеться стояти біля плити і спостерігати за процесом, контролюючи ступінь обжарювання.
- Оладки в духовці прогріваються рівномірно.
- Випічка не містить шкідливі речовини, які утворюються в процесі смаження продуктів.
- Місткість духовки дає можливість приготувати за раз значно більшу кількість сирників.
- Оладки будуть менш жирні, так як для їх виготовлення потрібно зовсім небагато рослинного масла.
Важливо! Дієтичний десерт припаде до смаку жінкам, які уважно контролюють свою вагу.
- Страви, приготовлені в духовці, набагато корисніше, ніж смажені. Тому такі сирники можна сміливо давати маленьким дітям і людям, які дотримуються суворої дієти.
Такі переваги є незаперечними підставами, щоб готувати сирники саме в духовці. Згодні? Тоді запасіться посудом, в якій будете випікати оладки. Для цих цілей можна запропонувати кілька варіантів:
- Змащене олією деко.
- Деко, застелене пергаментом або фольгою.
- Якщо у вас немає відповідного листа, скористайтеся тієї ж самої сковородою, в якій збиралися смажити оладки. Правда, шкода, що кількість сирників скоротиться.
- Підійдуть і силіконові форми.
Важливо! Якщо використовувати підстави різної форми і малюнків, то зовнішній вигляд сирників стане дуже оригінальним.
Перелік рецептів
Ну що ж, існує маса рецептів, як робити сирники в духовці. Ми пропонуємо вашій увазі найкращі з них.
Класичний рецепт
Для приготування смачних і ніжних сирних оладок по цьому рецепту вам необхідно запастися такими інгредієнтами:
- Якісний і свіжий сир близько 200-250 р.
- Курячі яйця — 2 штуки.
- Борошно пшеничне, тільки вищого сорту — приблизно 50-70 р. Якщо ви насипаєте борошно столовими ложками, то тоді це 3-4 ложки.
- Цукор-пісок — 100 р.
- Чайна ложка розпушувача. Його можна замінити харчовою содою, гашеного оцтом.
Тепер переходимо до самого процесу готування. Першим ділом готуємо тісто наших сирників. Для цього:
- Збиваємо яйця з цукром.
- В отриманий склад поступово вводимо муку. Обов’язково просіяне.
- Наступний крок — додавання розпушувача.
- Заважаємо тісто до його повної однорідності.
Після того, як ви приготували тісто, приступаємо до випічки сирників:
- Розігрійте духовку до температури 160 градусів. Режим нагріву використовуйте нижній.
- Мокрими руками сформуйте невеликі кульки і рівномірно додайте їх на деку.
- Легкими рухами злегка расплющьте їх.
Важливо! Випікаються сирники приблизно 20-25 хвилин. За 5 хвилин до готовності виставте в духовці режим верхнього нагріву, таким чином верх зарум’яниться оладок.
Сирники з манкою
Частим інгредієнтом сирників є манна крупа, так як вона володіє хорошим сполучною ефектом, що важливо для тіста. Плюс структура у крупи дуже приємна. Як готувати сирники в духовці за таким рецептом?
Підготуйте такі компоненти:
- Пачку сиру вагою близько 250 р.
- Яйце куряче, свіже — 1 штука.
- Цукор — 50 р.
- Пшеничне борошно, вищий сорт — 3 столові ложки або 60 р.
- 1 столова ложка манної крупи.
Готуємо тісто таким способом:
- Перемішуємо всі інгредієнти, за винятком борошна.
- Залишаємо на 20 хвилин тісто, щоб манка розбухла.
- Додаємо просіяне борошно і знову все ретельно перемішуємо.
Залишається випічка:
- Нагріваємо духовку до 160 градусів.
- З отриманого тіста робимо невеликі кульки.
- Викладаємо їх на змащене деко і притискуємо, щоб вони придбали плоску форму.
- Період приготування становить не більше 20 хвилин.
Важливо! Сирні оладки з використанням манної крупи мають зернистої консистенцією, а їх смак стає більш соковитим.
Сирники без додавання яєць
Відсутність яєць у страві робить його більш м’яким, ніжним і розсипчастим. Як зробити сирники в духовці без цього, здавалося б, важливого компонента? Досить просто!
Для цього вам знадобляться такі продукти:
- Одна пачка свіжого сиру близько 200-250 р.
- Коричневий цукор — 1 чайна ложка з гіркою.
- Кухонна сіль — половина чайної ложки.
- Пшеничне борошно вищого сорту — 100 р.
Замішуємо тісто на сирники:
- Сир розтираємо з цукром, і до отриманої масі всипаємо просіяне борошно невеликими партіями.
- Добре перемішуємо всі компоненти, щоб в результаті вийшла однорідна маса без грудок.
- З тіста формуємо кульки і обвалюємо їх у борошні.
- Викладаємо на змащене деко.
Важливо! Випікають сирники в заздалегідь розігрітій духовці при температурі 160 градусів. Час приготування становить близько 20 хвилин.
Сирники без додавання борошна
Дієтичні оладки нітрохи не відрізняються за своїми смаковими якостями від сирників з борошном. А як робити сирники в духовці, щоб вони були менш калорійними?
Візьміть такі компоненти для тіста:
- Свіжий сир — пачка близько 250 р.
- Куряче свіже яйце в кількості — 1 штука.
- Цукор — 50 р.
- Розпушувач — одна чайна ложечка.
- Невелика щіпка звичайної кухонної солі.
- Для особливого смаку і аромату додайте ваніль і корицю.
Приступаємо до замішування тіста:
- Ретельно розімніть сир виделкою або протріть його через сито.
- До сирної маси додаємо всі інші продукти.
- Гарненько змішуємо всі продукти до однорідної маси.
Важливо! В розігрітій духовій шафі випікаємо сирники при температурі 160-180 градусів. Час готування приблизно 20-25 хвилин.
Дріжджові сирники
Цей рецепт обов’язково сподобається вам за свій чарівний аромат здоби і приємний смак. Приготуйте наступні інгредієнти:
- Свіжа пачка сиру вагою 250 р.
- Два свіжих курячих яйця.
- Пшеничне борошно, беріть краще вищий сорт — 200 г або стандартний склянку з гіркою.
- 3 столові ложки цукру.
- Сухі пекарські дріжджі — 1 чайна ложка.
- Молоко середньої жирності — 100 мл
- Щіпка солі.
Як готувати сирники в духовці з використанням дріжджів? Тісто роблять так:
- Змішуємо в мисці такі компоненти: сир, яйця, половину борошна, цукор 2 столові ложки, сіль.
- Ретельно змішуємо всі інгредієнти.
- Решту ложку цукру додаємо в тепле молоко, туди ж додаємо дріжджі.
- Чекаємо 15 хвилин додаємо дріжджову суміш до тесту. Перемішуємо.
- Залишки просіяного борошна додаємо в масу і знову ретельно перемішуємо тісто.
Важливо! Після цього тісто треба накрити і залишити настоюватися близько однієї години в теплому місці.
Після закінчення цього часу приступаємо до випікання страви:
- Розігрійте духовку на режимі нижнього нагрівання до 200 градусів.
- Сформуйте сирні кульки, які викладіть на деко. Надайте їм більш плоску форму невеликим натисканням.
- Лишаємо в такому стані на 10 хвилин. Це потрібно, щоб замішане тісто піднялося.
- Випікайте оладки 20 хвилин, а за кілька хвилин до закінчення увімкніть верхній нагрів для підрум’янення сирників.
Важливо! Пухнасті пористі сирники чудово підходять для просочення різними складами: варенням, згущеним молоком, конфітюром.
Фруктові сирники
Урізноманітнити всі вищеперелічені рецепти можна додаванням смачних фруктових інгредієнтів.
Для цього відмінно підійдуть:
- Яблука.
- Банани.
- Груші.
- Полуниця.
- Цитруси.
- Вишня.
Загалом, що додати — вирішувати тільки вам. Вибирайте улюблені фрукти, міксуйте їх один з одним і страва стане ще смачніше.
Є кілька нюансів, як зробити сирники в духовці з фруктами:
- Кількість фруктів повинно бути дорівнює половині маси сиру.
- Необхідно додати ще трохи борошна. Більш соковиті і вологі фрукти потребують більшу кількість борошна.
- Час випікання сирників з фруктами збільшити на 5 хвилин.
Важливо! До складу сирників можна додати і сухофрукти. Вимиті і подрібнені інгредієнти змішують з тістом. Для цих цілей відмінно підійде курага, різні види родзинок, чорнослив, фініки.
Подача десерту
Доповнить ваше чудове блюдо грамотна його подача до столу. Від цього воно стане ще більш гарним і смачним.
В якості соусу до солодким сирників підійде:
- Сметана.
- Будь джем або варення.
- Розтоплений шоколад.
- Ароматний мед.
- Згущене молоко.
Важливо! Оладки можна не поливати, а присипати цукровою пудрою.
Секрети приготування
Розкриємо вам ще деякі секрети, як робити сирники в духовці:
- Борошно необхідно просіяти перед самим приготуванням тіста.
- Додавати борошно краще всього невеликими частинами.
- Якщо у вас закінчилася борошно або її не вистачило за рецептом, то замініть її манкою.
- Густе тісто додасть оладкам жорсткості, а рідке тісто буде розповзатися.
- Інгредієнти використовуйте не холодні. Рекомендуємо заздалегідь дістати їх з холодильника, щоб вони стали кімнатної температури.
- Розпушувач надає оладкам пишність.
- Перед укладанням на деко кожен сирник обваляйте в борошні або манки.
- Перед додаванням родзинок в тісто ретельно просушіть його або обваляйте в борошні. Тоді цей інгредієнт розподілиться по сирній масі рівномірно.
- Вологий сир перед використанням буде доцільно відкинути на марлю і дати рідини стекти протягом години.
- Оптимально купувати сир однорідної консистенції без грудочок. Якщо ж це не так, то розімніть його виделкою або протріть через сито.
- Хрустку скоринку можна зробити, якщо змазати верх сирників збитим яєчним білком з цукром, сметаною або шматочком вершкового масла. Ці маніпуляції необхідно робити у кінці випічки, включивши режим верхнього нагрівання духовки.
Відеоматеріал
Знаючи, як готувати сирники в духовці, ви зможете урізноманітнити меню вашої родини. А приготування страви таким чином тільки посилить смакові і корисні якості сирних оладок. У нашій статті ви неодмінно знайдете той самий рецепт, який стане вашим фірмовим блюдом.