Яка кава краще для кавомашини?

yaka kava krasche dlya kavomashini 1 - Яка кава краще для кавомашини?

Говорять, що ранковий кава – не розкіш, а засіб пробудження. Для багатьох — це дійсно так. Кофемашина в такій ситуації – просто незамінна помічниця, адже в неї досить покласти сировину, виставити потрібний режим і отримати чашку чудесного, що бадьорить, ароматного напою. Але для того, щоб агрегат радував довго, про нього треба подбати, і в першу чергу — завантажувати те, що він справді зможе переробити. Яка кава краще для кавомашини? Вибір залежить від багатьох чинників, про які ми зараз і поговоримо.

Що ви хочете отримати?

Перш ніж вирішити, який зернової кави краще для кавоварки, подумайте про те, що саме ви хочете отримати. Справжній ранковий кава має бути:

  • смачним;
  • ароматним;
  • досить міцним.

Якщо про смак цього напою у кожного може бути своя думка, то щодо іншого – є певні правила. Кава повинна пахнути саме як каву, і ніяк інакше.

Важливо! Багато машини вміють варити напій різної фортеці, але в будь-якому випадку, якщо ви замовили своєї “помічниці” чорний і підбадьорливий – в чашці не повинна опинитися сумнівна прозора рідина світло-коричневого кольору. А таке запросто може вийти, якщо вихідна сировина не відповідає самим елементарним стандартам.

Особливості вашої машини

На вибір може вплинути і сама кофемашина. Необхідно враховувати декілька її особливостей:

  • яка ступінь помелу вимагається;
  • форма ножів;
  • взаємне розташування заварювального контейнера і бойлера.

Кращий кава для кавомашини – той, з якого вийде напій, відповідний вашим вимогам і при цьому машина не зламається.

Що враховувати?

Крім особливостей машини, необхідно мати на увазі цілий ряд факторів:

  • сорт кави;
  • країну, де він вирощений;
  • ступінь обжарювання;
  • термін придатності,
  • упаковку.

Трохи про сорти

Сорт кави залежить від виду кавового дерева. Їх більше семи десятків. Смачний зернової кави для кавоварки може зрости на дереві, яке відноситься до однієї з п’яти різновидів:

  • робуста;
  • арабіка;
  • экцельса;
  • ліберіка;
  • камерунське.

Важливо! Найпопулярніше – арабіка. Саме вона дає приблизно 70% кавової сировини для промисловості. На другому місці знаходиться робуста, її частка – близько 28%. Інші три види належать до розряду екзотичних, ці сорти зустрічаються досить рідко і, як правило, у сумішах.

Арабіка або робуста?

Досить часто виробники змішують зерна арабіки та робусти. Від співвідношення залежить міцність напою і його смакові якості:

  • Напій з бобів робусти не настільки смачний і ароматний, але зате відрізняється чудовими тонізуючими властивостями. Мабуть, за цим показником робуста – чемпіон. Пояснюється це тим, що в бобах робусти кофеїну більше, ніж в інших.
  • У напою, приготованого з чистої арабіки, м’який смак, трохи кислуватий.

Важливо! Робуста – гірчить, це подобається не всім. Зате багато людей віддають перевагу саме цей сорт з-за густої піни, яка завжди утворюється при варінні.

Екзотика

Самий “кавовий” аромат – у ліберіки. Однак з бобів цього сорту виходять дуже слабкі напої, кофеїну там майже немає. Це — швидше сурогат, ніж справжня кава. До того ж, смак у нього – гіркий.

Сильно гірчить і ексцельса.

Важливо! Що стосується камерунського дерева, то його плоди взагалі не підходять для кавоварок, ні для кавових машин – у них занадто великий вміст масел. Будь агрегат дуже швидко вийде з ладу, так що ці зерна використовують лише для сумішей або для ручного приготування кави, і то далеко не в будь-якій кав’ярні.

Моносорт або суміш?

На упаковці (або ціннику, якщо кава ваговий) ви можете зустріти напис, що зміст арабіки становить стільки-то відсотків. Наприклад, 100%. Це означає, що кофеїну мало, а ось смаків такий сорт може дати безліч. Це, звичайно, важливіше для гурмана, ніж для людини, якій кави потрібна, насамперед, для того, щоб остаточно прокинутися. Але не виключено, що ви — теж в один прекрасний момент станете справжнім поціновувачем, і будете шукати в кожному сорті певний відтінок.

В цьому випадку краще вибирати моносорти кави, тобто на зерна, які зібрані в одній і тій же країні, а то і в певному регіоні країни. На смак такого любителя, арабіка, вирощена в Африці, відрізняється від бразильської або гавайської, як небо і земля. Найчастіше в упаковці виявляються боби одного врожаю.

Але враховуємо, яку каву краще для кавоварок — найчастіше використовують суміші, наприклад, 90/10, 80/20, 70/30 і т. д. Перше число показує, скільки в суміші арабіки, друга – робусти. Якщо додаються інші сорти, це пишеться окремо.

Як вони обсмажені?

Зелений у продажу, звичайно, зустрічається. Але найчастіше його продають обсмаженою. Якщо ви спробували чимало сортів кави, то, напевно, вже звернули увагу, що смак напоїв з одного і того ж виду зерен може дуже сильно відрізнятися. Це залежить від цілого ряду факторів, і не в останню чергу – від ступеня обжарювання. Вона буває:

  • легка;
  • середня;
  • сильна.

Скандинавська або американська?

В цьому випадку процес займає дуже мало часу. Такий варіант застосовується, якщо потрібно отримати свіжий напій. Найчастіше це кава з молоком або вершками. Легка, вона ж світла, обсмажування, теж не однакова. Вона буває:

  • скандинавська;
  • американська.

Важливо! Скандинавська обсмажування проводиться при температурі від 200°С до 210°С., американська – від 210°С до 220°С. Такий вид обробки дозволяє зберегти різні присмаки – трав, фруктів і т. д.

Віденська

Середня обжарка, вона ж віденська, проводиться при температурі 225-230°С. Найчастіше застосовується для приготування різних варіантів еспресо. Виходить міцний напій, трохи гіркуватий.

Власне, це і є той самий кави, який пробували майже все. Найпопулярніша ступінь обробки, і саме з таких зерен робиться переважна більшість кавових сумішей для кавових машин, оскільки є можливість отримати середній помел – оптимальний для побутових агрегатів. Тобто, така кава — краще для кавоварки.

yaka kava krasche dlya kavomashini 2 - Яка кава краще для кавомашини?

Французька, італійська, іспанська

Темна обсмаження підходить не для всіх машин. Кава виходить дуже міцним, але і гірким. Грунтовно обсмажені зерна використовують для приготування порошку з великою фракцією, який застосовується для кавоварок і еспрессо-машин, а також для приготування в турці.

Відомі декілька різновидів:

  • французька;
  • італійська;
  • іспанська, вона ж кубинська.

Зерна смажать при температурі 240°С, 245°С-250°С. Кислинка практично не відчувається, а от смак карамелі – відчувається. Іспанська обробка відноситься до розряду екстремальних, зерна виходять дуже чорними і пересічному любителю кави здаються швидше вугіллям.

Де воно росло?

Дуже важливий фактор, що впливає на якість кінцевого продукту – країна, де виросло деревце. Точніше, кліматична зона:

  • Арабіка – рослина доволі примхлива, живе тільки на дуже жирних грунтах в місцях, де багато вологи.
  • Робуста — менш примхлива, вона скрізь дає багаті врожаї, тому такий кави коштує дешевше.

Важливо! Змінюючи пропорції, виробники зернового або меленої кави для кавоварок або кавоварок створюють нові види сировини з переважанням того чи іншого фактора. У продажу ви можете зустріти зерна, вирощені:

  • на островах Карибського моря;
  • у Бразилії;
  • у Колумбії;
  • у Мексиці;
  • на Гаваях;
  • у Ємені;
  • у Кенії;
  • у багатьох інших африканських і латиноамериканських країнах.

 

Кариби

Кавові зерна, які привезли з островів Карибського моря, відрізняються відмінним смаком і сильним ароматом. Гіркоти в напої майже не буде. Ці боби коштують не дуже дорого, так що багато виробників з задоволенням їх купують.

Важливо! Виняток — кава з Пуерто-Ріко, один з найбільш дорогих елітних видів.

Бразилія

Бразилія – визнаний на світовому ринку постачальник кави. Боби мають солодкуватий присмак і дуже сильний кавовий аромат, що і передається напою. Велика частина кавових зерен, що надходять в роздрібні торгові точки, вирощена саме в Бразилії.

Мексика

Мексика – популярний постачальник недорогих сортів. Кава виходить в міру міцним і з досить слабким гіркуватим присмаком.

yaka kava krasche dlya kavomashini 3 - Яка кава краще для кавомашини?

Колумбія

Колумбія, хоча і знаходиться в тому ж регіоні Землі, що і Бразилія і теж активно експортує сировину для кавової промисловості, вирощує слабкі сорти, у яких мало кофеїну. Це — дешеві зерна.

Важливо! Колумбійські боби найчастіше змішують з іншими.

Гаваї

Кава, вирощена на Гаваях, відрізняється відмінною якістю, чудовим смаком і чудовим ароматом. У нього лише один недолік – ціна. Це — дорогі сорти, тому не особливо популярні.

Ємен

Своєрідний напій виходить із зерен, вирощених в Ємені та інших арабських країнах. Справжній арабський кави з легким фруктовим присмаком, наводить на думки про казки Шахерезади. Але смак спочатку здається незвичним.

Оцінюємо якість

Трохи дізнавшись про різні сорти дерев і про те, якими якостями відрізняються їхні плоди, можна подумати, як вибрати зернової кави для кавоварки. Зерна можна придбати:

  • на вагу;
  • в упаковці.

Важливо! У першому випадку ви можете подивитися те, що вам пропонують, і понюхати. У другому – доведеться задовольнятися відомостями, які виробник порахував потрібним вам повідомити.

Ваговий кави

Ні на які експертні оцінки розраховувати в даному випадку не доводиться. Покладатися тільки на власні зорові враження і нюх:

  1. Розгляньте зерна – у них повинен бути маслянистий блиск. Якщо вони не блищать, до того ж, мають сірий колір, значить — їх неправильно перевозили або зберігали.
  2. Врахуйте, що зерна повинні бути одного розміру – звичайно, не варто перебирати весь мішок по зернятку, але якщо ви бачите багато плодів зі сколами або іншими ушкодженнями – відмовтеся від покупки.
  3. Понюхайте те, що вам пропонують – потрібні вам зернятка повинні пахнути кави (хоча відтінки можуть бути різними), але ніяк не цвіллю або чим-небудь ще в цьому роді. Наявність сторонніх запахів свідчить про те, що з зернами зверталися не так, як слід.

Важливо! Відправляючись купувати каву, утримайтеся від використання парфумів і дезодорантів. Палити теж не рекомендується.

Продукт в упаковці

В цьому випадку вміст приховано від вашого уважного погляду, проте, судити про якість за візуальними ознаками все ж можна. Основні критерії, щоб виявити кращий кава для кавомашини:

  • наявність отвору з фільтром;
  • якість пакувального матеріалу;
  • термін придатності;
  • ціна.

Фільтри та упаковка

Отвір з фільтром свідчить про те, що виробник піклується про своєї продукції (і про власну репутацію). Розглянути зерна, звичайно, не можна, а ось понюхати – можна, і результат уже сам по собі свідчить про якість. Сама упаковка повинна бути цілою і рівною.

Важливо! Якщо вона здулася – якісних зерен всередині ви, швидше за все, не знайдете. Сировина для кавоварки випускають у вакуумних упаковках.

yaka kava krasche dlya kavomashini 4 - Яка кава краще для кавомашини?

Тара

У магазинах часом продається кави в зернах в картонних коробках. Але це – не найкращий варіант. Фірмове сировина для кавоварок краще зберігається в жерстяній або скляній баночці. Якщо виробник про це подбав – є вельми непоганий шанс, що він подбав і про все інше.

Ціна

Вартість залежить і від сорту, і від країни-постачальника. Тут треба дивитися на співвідношення:

  • Якщо ви бачите дорогий пуерторіканський кави для кавомашини – все в порядку, він і повинен бути дорогим.
  • А от висока ціна на мексиканські зерна повинна вас насторожити. Швидше за все, посередник вирішив отримати солідний прибуток. Але висока ціна в даному випадку не гарантує хорошого якості.

Дата виготовлення

При покупці обов’язково потрібно подивитися термін придатності. В принципі, зерна кави для кавоварки зберігаються досить довго, але якщо продукт свіжий – більше шансів, що кавовий апарат зуміє приготувати з нього те, що вам потрібно.

Важливо! Буває і так, що зерна начебто не прострочені, але пахнуть підозріло. Швидше за все, це означає, що їх перевозили або зберігали з порушеннями санітарних норм.

Порівняйте дату обсмажування і число, коли ви купуєте зерна:

  • найкращий варіант – не більше трьох тижнів після обсмажування;
  • дуже добре – не більше місяця;
  • стерпно – до двох місяців;
  • допустимо – до 5 місяців;
  • погано, але без особливої шкоди – до року.

Чи варто купувати мелену каву?

Молоти найкраще безпосередньо перед приготуванням. Для різних напоїв це робиться по-різному. Для кавоварок кращий кава середнього помелу.

Важливо! Порошок тонкого помелу велике підходить для варіння в турці або кавоварки. Грубий помел годиться для кавоварок і деяких кавоварок, але його треба вміти правильно готувати.

Поговоримо про бренди

Полиці магазинів буквально вгинаються від кави. У покупця розбігаються очі, навіть якщо він вже встиг розібратися з сортом, країною і видом обжарювання. Яку каву вибрати для кавомашини – точніше, який бренд віддати перевагу? Особливо популярні:

  • Jardin;
  • Paulig;
  • Kimbo;
  • Guttenberg;
  • Malongo.

Jardin

Марка Jardin пропонує покупцям великий асортимент зернового кава для кавових машин – з різним ступенем обжарювання, співвідношенням сортів і т. д. При цьому ціна цілком розумна, чим і обумовлена популярність цього бренду.

Paulig і Guttenberg

Компанія Paulig не визнає сумішей, має справу тільки з арабікою. А ось фірма Guttenberg — навпаки, з “чистою” арабікою не працює, виробляє суміші, де присутня робуста в різних співвідношеннях.

Kimbo

Продукція компанії Kimbo – відмінний кави без гіркоти, але з яскраво вираженим кавовим смаком.

Malongo

Зерновий кави від фірми Malongo дають найчистіший кавовий смак без усяких сторонніх домішок. Ціна, втім, досить висока.

Відеоматеріал

Це – лише деякі виробники, чия продукція завоювала хорошу міцну репутацію. Але смачну каву для кавоварки ви знайдете у інших фірм. Головне — переконатися, чи дійсно належній якості, а як це зробити — ви тепер знаєте.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *