Яка кава краще для кавомашини?

Говорять, що ранковий кава – не розкіш, а засіб пробудження. Для багатьох — це дійсно так. Кофемашина в такій ситуації – просто незамінна помічниця, адже в неї досить покласти сировину, виставити потрібний режим і отримати чашку чудесного, що бадьорить, ароматного напою. Але для того, щоб агрегат радував довго, про нього треба подбати, і в першу чергу — завантажувати те, що він справді зможе переробити. Яка кава краще для кавомашини? Вибір залежить від багатьох чинників, про які ми зараз і поговоримо.
Що ви хочете отримати?
Перш ніж вирішити, який зернової кави краще для кавоварки, подумайте про те, що саме ви хочете отримати. Справжній ранковий кава має бути:
- смачним;
- ароматним;
- досить міцним.
Якщо про смак цього напою у кожного може бути своя думка, то щодо іншого – є певні правила. Кава повинна пахнути саме як каву, і ніяк інакше.
Важливо! Багато машини вміють варити напій різної фортеці, але в будь-якому випадку, якщо ви замовили своєї “помічниці” чорний і підбадьорливий – в чашці не повинна опинитися сумнівна прозора рідина світло-коричневого кольору. А таке запросто може вийти, якщо вихідна сировина не відповідає самим елементарним стандартам.
Особливості вашої машини
На вибір може вплинути і сама кофемашина. Необхідно враховувати декілька її особливостей:
- яка ступінь помелу вимагається;
- форма ножів;
- взаємне розташування заварювального контейнера і бойлера.
Кращий кава для кавомашини – той, з якого вийде напій, відповідний вашим вимогам і при цьому машина не зламається.
Що враховувати?
Крім особливостей машини, необхідно мати на увазі цілий ряд факторів:
- сорт кави;
- країну, де він вирощений;
- ступінь обжарювання;
- термін придатності,
- упаковку.
Трохи про сорти
Сорт кави залежить від виду кавового дерева. Їх більше семи десятків. Смачний зернової кави для кавоварки може зрости на дереві, яке відноситься до однієї з п’яти різновидів:
- робуста;
- арабіка;
- экцельса;
- ліберіка;
- камерунське.
Важливо! Найпопулярніше – арабіка. Саме вона дає приблизно 70% кавової сировини для промисловості. На другому місці знаходиться робуста, її частка – близько 28%. Інші три види належать до розряду екзотичних, ці сорти зустрічаються досить рідко і, як правило, у сумішах.
Арабіка або робуста?
Досить часто виробники змішують зерна арабіки та робусти. Від співвідношення залежить міцність напою і його смакові якості:
- Напій з бобів робусти не настільки смачний і ароматний, але зате відрізняється чудовими тонізуючими властивостями. Мабуть, за цим показником робуста – чемпіон. Пояснюється це тим, що в бобах робусти кофеїну більше, ніж в інших.
- У напою, приготованого з чистої арабіки, м’який смак, трохи кислуватий.
Важливо! Робуста – гірчить, це подобається не всім. Зате багато людей віддають перевагу саме цей сорт з-за густої піни, яка завжди утворюється при варінні.
Екзотика
Самий “кавовий” аромат – у ліберіки. Однак з бобів цього сорту виходять дуже слабкі напої, кофеїну там майже немає. Це — швидше сурогат, ніж справжня кава. До того ж, смак у нього – гіркий.
Сильно гірчить і ексцельса.
Важливо! Що стосується камерунського дерева, то його плоди взагалі не підходять для кавоварок, ні для кавових машин – у них занадто великий вміст масел. Будь агрегат дуже швидко вийде з ладу, так що ці зерна використовують лише для сумішей або для ручного приготування кави, і то далеко не в будь-якій кав’ярні.
Моносорт або суміш?
На упаковці (або ціннику, якщо кава ваговий) ви можете зустріти напис, що зміст арабіки становить стільки-то відсотків. Наприклад, 100%. Це означає, що кофеїну мало, а ось смаків такий сорт може дати безліч. Це, звичайно, важливіше для гурмана, ніж для людини, якій кави потрібна, насамперед, для того, щоб остаточно прокинутися. Але не виключено, що ви — теж в один прекрасний момент станете справжнім поціновувачем, і будете шукати в кожному сорті певний відтінок.
В цьому випадку краще вибирати моносорти кави, тобто на зерна, які зібрані в одній і тій же країні, а то і в певному регіоні країни. На смак такого любителя, арабіка, вирощена в Африці, відрізняється від бразильської або гавайської, як небо і земля. Найчастіше в упаковці виявляються боби одного врожаю.
Але враховуємо, яку каву краще для кавоварок — найчастіше використовують суміші, наприклад, 90/10, 80/20, 70/30 і т. д. Перше число показує, скільки в суміші арабіки, друга – робусти. Якщо додаються інші сорти, це пишеться окремо.
Як вони обсмажені?
Зелений у продажу, звичайно, зустрічається. Але найчастіше його продають обсмаженою. Якщо ви спробували чимало сортів кави, то, напевно, вже звернули увагу, що смак напоїв з одного і того ж виду зерен може дуже сильно відрізнятися. Це залежить від цілого ряду факторів, і не в останню чергу – від ступеня обжарювання. Вона буває:
- легка;
- середня;
- сильна.
Скандинавська або американська?
В цьому випадку процес займає дуже мало часу. Такий варіант застосовується, якщо потрібно отримати свіжий напій. Найчастіше це кава з молоком або вершками. Легка, вона ж світла, обсмажування, теж не однакова. Вона буває:
- скандинавська;
- американська.
Важливо! Скандинавська обсмажування проводиться при температурі від 200°С до 210°С., американська – від 210°С до 220°С. Такий вид обробки дозволяє зберегти різні присмаки – трав, фруктів і т. д.
Віденська
Середня обжарка, вона ж віденська, проводиться при температурі 225-230°С. Найчастіше застосовується для приготування різних варіантів еспресо. Виходить міцний напій, трохи гіркуватий.
Власне, це і є той самий кави, який пробували майже все. Найпопулярніша ступінь обробки, і саме з таких зерен робиться переважна більшість кавових сумішей для кавових машин, оскільки є можливість отримати середній помел – оптимальний для побутових агрегатів. Тобто, така кава — краще для кавоварки.
Французька, італійська, іспанська
Темна обсмаження підходить не для всіх машин. Кава виходить дуже міцним, але і гірким. Грунтовно обсмажені зерна використовують для приготування порошку з великою фракцією, який застосовується для кавоварок і еспрессо-машин, а також для приготування в турці.
Відомі декілька різновидів:
- французька;
- італійська;
- іспанська, вона ж кубинська.
Зерна смажать при температурі 240°С, 245°С-250°С. Кислинка практично не відчувається, а от смак карамелі – відчувається. Іспанська обробка відноситься до розряду екстремальних, зерна виходять дуже чорними і пересічному любителю кави здаються швидше вугіллям.
Де воно росло?
Дуже важливий фактор, що впливає на якість кінцевого продукту – країна, де виросло деревце. Точніше, кліматична зона:
- Арабіка – рослина доволі примхлива, живе тільки на дуже жирних грунтах в місцях, де багато вологи.
- Робуста — менш примхлива, вона скрізь дає багаті врожаї, тому такий кави коштує дешевше.
Важливо! Змінюючи пропорції, виробники зернового або меленої кави для кавоварок або кавоварок створюють нові види сировини з переважанням того чи іншого фактора. У продажу ви можете зустріти зерна, вирощені:
- на островах Карибського моря;
- у Бразилії;
- у Колумбії;
- у Мексиці;
- на Гаваях;
- у Ємені;
- у Кенії;
- у багатьох інших африканських і латиноамериканських країнах.
Кариби
Кавові зерна, які привезли з островів Карибського моря, відрізняються відмінним смаком і сильним ароматом. Гіркоти в напої майже не буде. Ці боби коштують не дуже дорого, так що багато виробників з задоволенням їх купують.
Важливо! Виняток — кава з Пуерто-Ріко, один з найбільш дорогих елітних видів.
Бразилія
Бразилія – визнаний на світовому ринку постачальник кави. Боби мають солодкуватий присмак і дуже сильний кавовий аромат, що і передається напою. Велика частина кавових зерен, що надходять в роздрібні торгові точки, вирощена саме в Бразилії.
Мексика
Мексика – популярний постачальник недорогих сортів. Кава виходить в міру міцним і з досить слабким гіркуватим присмаком.
Колумбія
Колумбія, хоча і знаходиться в тому ж регіоні Землі, що і Бразилія і теж активно експортує сировину для кавової промисловості, вирощує слабкі сорти, у яких мало кофеїну. Це — дешеві зерна.
Важливо! Колумбійські боби найчастіше змішують з іншими.
Гаваї
Кава, вирощена на Гаваях, відрізняється відмінною якістю, чудовим смаком і чудовим ароматом. У нього лише один недолік – ціна. Це — дорогі сорти, тому не особливо популярні.
Ємен
Своєрідний напій виходить із зерен, вирощених в Ємені та інших арабських країнах. Справжній арабський кави з легким фруктовим присмаком, наводить на думки про казки Шахерезади. Але смак спочатку здається незвичним.
Оцінюємо якість
Трохи дізнавшись про різні сорти дерев і про те, якими якостями відрізняються їхні плоди, можна подумати, як вибрати зернової кави для кавоварки. Зерна можна придбати:
- на вагу;
- в упаковці.
Важливо! У першому випадку ви можете подивитися те, що вам пропонують, і понюхати. У другому – доведеться задовольнятися відомостями, які виробник порахував потрібним вам повідомити.
Ваговий кави
Ні на які експертні оцінки розраховувати в даному випадку не доводиться. Покладатися тільки на власні зорові враження і нюх:
- Розгляньте зерна – у них повинен бути маслянистий блиск. Якщо вони не блищать, до того ж, мають сірий колір, значить — їх неправильно перевозили або зберігали.
- Врахуйте, що зерна повинні бути одного розміру – звичайно, не варто перебирати весь мішок по зернятку, але якщо ви бачите багато плодів зі сколами або іншими ушкодженнями – відмовтеся від покупки.
- Понюхайте те, що вам пропонують – потрібні вам зернятка повинні пахнути кави (хоча відтінки можуть бути різними), але ніяк не цвіллю або чим-небудь ще в цьому роді. Наявність сторонніх запахів свідчить про те, що з зернами зверталися не так, як слід.
Важливо! Відправляючись купувати каву, утримайтеся від використання парфумів і дезодорантів. Палити теж не рекомендується.
Продукт в упаковці
В цьому випадку вміст приховано від вашого уважного погляду, проте, судити про якість за візуальними ознаками все ж можна. Основні критерії, щоб виявити кращий кава для кавомашини:
- наявність отвору з фільтром;
- якість пакувального матеріалу;
- термін придатності;
- ціна.
Фільтри та упаковка
Отвір з фільтром свідчить про те, що виробник піклується про своєї продукції (і про власну репутацію). Розглянути зерна, звичайно, не можна, а ось понюхати – можна, і результат уже сам по собі свідчить про якість. Сама упаковка повинна бути цілою і рівною.
Важливо! Якщо вона здулася – якісних зерен всередині ви, швидше за все, не знайдете. Сировина для кавоварки випускають у вакуумних упаковках.
Тара
У магазинах часом продається кави в зернах в картонних коробках. Але це – не найкращий варіант. Фірмове сировина для кавоварок краще зберігається в жерстяній або скляній баночці. Якщо виробник про це подбав – є вельми непоганий шанс, що він подбав і про все інше.
Ціна
Вартість залежить і від сорту, і від країни-постачальника. Тут треба дивитися на співвідношення:
- Якщо ви бачите дорогий пуерторіканський кави для кавомашини – все в порядку, він і повинен бути дорогим.
- А от висока ціна на мексиканські зерна повинна вас насторожити. Швидше за все, посередник вирішив отримати солідний прибуток. Але висока ціна в даному випадку не гарантує хорошого якості.
Дата виготовлення
При покупці обов’язково потрібно подивитися термін придатності. В принципі, зерна кави для кавоварки зберігаються досить довго, але якщо продукт свіжий – більше шансів, що кавовий апарат зуміє приготувати з нього те, що вам потрібно.
Важливо! Буває і так, що зерна начебто не прострочені, але пахнуть підозріло. Швидше за все, це означає, що їх перевозили або зберігали з порушеннями санітарних норм.
Порівняйте дату обсмажування і число, коли ви купуєте зерна:
- найкращий варіант – не більше трьох тижнів після обсмажування;
- дуже добре – не більше місяця;
- стерпно – до двох місяців;
- допустимо – до 5 місяців;
- погано, але без особливої шкоди – до року.
Чи варто купувати мелену каву?
Молоти найкраще безпосередньо перед приготуванням. Для різних напоїв це робиться по-різному. Для кавоварок кращий кава середнього помелу.
Важливо! Порошок тонкого помелу велике підходить для варіння в турці або кавоварки. Грубий помел годиться для кавоварок і деяких кавоварок, але його треба вміти правильно готувати.
Поговоримо про бренди
Полиці магазинів буквально вгинаються від кави. У покупця розбігаються очі, навіть якщо він вже встиг розібратися з сортом, країною і видом обжарювання. Яку каву вибрати для кавомашини – точніше, який бренд віддати перевагу? Особливо популярні:
- Jardin;
- Paulig;
- Kimbo;
- Guttenberg;
- Malongo.
Jardin
Марка Jardin пропонує покупцям великий асортимент зернового кава для кавових машин – з різним ступенем обжарювання, співвідношенням сортів і т. д. При цьому ціна цілком розумна, чим і обумовлена популярність цього бренду.
Paulig і Guttenberg
Компанія Paulig не визнає сумішей, має справу тільки з арабікою. А ось фірма Guttenberg — навпаки, з “чистою” арабікою не працює, виробляє суміші, де присутня робуста в різних співвідношеннях.
Kimbo
Продукція компанії Kimbo – відмінний кави без гіркоти, але з яскраво вираженим кавовим смаком.
Malongo
Зерновий кави від фірми Malongo дають найчистіший кавовий смак без усяких сторонніх домішок. Ціна, втім, досить висока.
Відеоматеріал
Це – лише деякі виробники, чия продукція завоювала хорошу міцну репутацію. Але смачну каву для кавоварки ви знайдете у інших фірм. Головне — переконатися, чи дійсно належній якості, а як це зробити — ви тепер знаєте.