Яка краща точилка для ножів, з яких матеріалів?

yaka krascha tochilka dlya nozh v z yakih mater al v 1 - Яка краща точилка для ножів, з яких матеріалів?

Гострий ножик — важливий аксесуар на кухні. Готувати різні страви з його допомогою — одне задоволення. Правильно точити кухонні інструменти — мистецтво, яким повинен володіти будь-який домашній майстер. На ринку представлена величезна кількість точильних інструментів — від найпростіших до брусків складних пристосувань. Розберемося, що представляє із себе краща точилка для ножів, яку з них вибрати.

Як правильно вибрати кут заточування інструменту?

Найважливіший момент при заточуванні клинка — це вибір кута між робочою поверхнею і лезом. Цей параметр підбирається в залежності від різновиду і твердості металу, а також від цілей, з якими використовується ножа. Кут заточування для різних видів інструментів становить:

  • Скальпелі і леза бритви — від 10 до 15 градусів.
  • Різання м’яса, овочів і хліба — від 15 до 20 градусів.
  • Професійні кухарські інструменти — 20-25 градусів.
  • Мисливські — 25-30 градусів.

Яку точило для ножів вибрати: класифікація

Вибрати правильне точильне пристосування серед величезної кількості пропозицій непросто. Всі прилади для заточування лез поділяються на такі класи:

  • Камені.
  • Верстати.
  • Стругачки (механічні або електричні).
  • Мусаты.

Щоб правильно заточити ніж, треба знати, якими особливостями володіє той або інший пристрій. Це дуже важливо, інакше — клинок може бути безнадійно зіпсований.

Камінь

Для заточування кухонних приладів застосовують натуральні або штучні камені. Правильне користування точильним каменем дозволяє заточити ніж якісно і швидко. Пристосування відрізняються по зернистості:

  • Велика абразивна поверхня — для того, щоб правильно вирівняти конфігурацію ріжучої кромки.
  • Середня зернистість підходить для відновлення леза.
  • Дрібна зернистість відмінно справляється з доведенням гостроти.

Важливо! Якщо ви думаєте, як вибрати стругачку для кухонних ножів, бажано придбати камені з різною зернистістю. При цьому буде можливість обробити ножі кількома способами.

Алгоритм правильної заточування за допомогою каменю наступний:

  1. Вимийте клинок ножика холодною водою. Охолоджений метал заточується краще.
  2. Розташуєте ніж над каменем під кутом в 30 градусів.
  3. Водите лезом по каменю, в напрямку від ручки до вістря.
  4. Заточіть кожну сторону — для цього достатньо зробити від 30 до 50 рухів для кожної сторони.
  5. Кінцева обробка — заточіть ніж за допомогою дрібнозернистого каменю (приблизно 15 рухів).

Важливо! Доведення на дрібнозернистому бруску замінює заточка на спеціальному ремені зі шкіри, змащеному абразивною пастою.

Брусок

Його виготовляють з різних матеріалів, але кращим вважається камінь із алмазним напилюванням. Такий виріб дає можливість обробляти ножі не тільки якісно, але й швидко.

Непоганий результат дають вироби з карбидокремниевым і электрокорундовым напиленням. Незважаючи на простоту, це пристосування займає гідне місце в нашому рейтингу кращих точілок для кухонних ножів.

yaka krascha tochilka dlya nozh v z yakih mater al v 2 - Яка краща точилка для ножів, з яких матеріалів?

Верстати

Циркулярний верстат з абразивними дисками — один з найкращих способів швидко і ефективно зробити кухонні прилади гострими. Недолік верстатів в тому, що вони громіздкі, займають багато місця і вимагає певних навичок при експлуатації. Часто застосовуються на підприємствах з виробництва різальних інструментів.

Важливо! При заточуванні на верстатах леза сильно нагріваються, тому треба, щоб число оборотів верстата було мінімальним.

Порядок заточування на верстаті:

  1. Притисніть лезо до точильного колі. Слідкуйте за тим, щоб заточка була рівномірною.
  2. Величина кута заточування — 25-30 градусів. Чим менше кут, тим більш тонким і крихким вийде лезо.
  3. Робота на верстаті не терпить квапливості. Спроба загострити лезо швидко призводить до його пошкодження.

Важливо! Якщо у вас немає досвіду роботи з верстатом, експериментувати з ним в домашніх умовах небажано.

Електрична точилка

Ці прилади стають все більш популярними. Вони дуже прості в застосуванні, не вимагають якихось навичок у користуванні, а клинок ножа набуває потрібну гостроту протягом декількох хвилин. Загалом, для початківців це — найкращі точила для кухонних ножів.

Важливо! Перевага цих точілок і в тому, що вони самі вибирають кут заточування. Крім того, вони універсальні, підходять для різних видів лез — ножиць, викруток і т. д.

Електричні пристрої чудово справляються з завданням по загостренню керамічних лез. Всі інші варіанти, як правило, закінчуються плачевно. Кераміка — крихкий матеріал, а руху бруска або мусату пошкоджують лезо. Заточити ніж з кераміки досить просто. Виберіть потрібний режим, додайте клинок в отворі і злегка натисніть. Все інше апарат виконає самостійно. Загалом, найкраща точилка для ножів — варіант для ледачих. І ефективність цілком на рівні.

Важливо! Электроточилка прекрасно справляється із самими тупими ножами. Тому фахівці радять саме цей варіант. Якщо раніше такі прилади коштували дуже дорого, то сьогодні вони доступні кожному.

Мусат

Це — стрижень з металу з ручкою. Зовні дуже нагадує напилок. Застосовують мусаты для заточених інструментів, при викривленні ріжучої кромки. Правка дозволяє зберегти ріжучі властивості надовго. Точити треба з обох сторін, по 4-5 разів, не більше. Кут правки становить 20-25 градусів.

Є інструменти, які не потрібно заточувати?

Виявляється, є. Більше того, окремі вироби заточувати і зовсім не можна. До них відносяться:

  • Інструменти з магнітним шаром або алмазним напиленням. Це — високоякісні прилади, за допомогою яких можна різати високощільні речовини. Однак при спробі заточити клинок ефект виходить прямо протилежний.
  • Керамічні вироби. Їх можна заточити тільки электроточилкой або в умовах заводу.
  • Вироби з зубчастими лезами. Загострювання призводить до пошкодження і порушення рівномірного розташування зубців. Результат — ніж повністю виходить з ладу.

Відеоматеріал

Заточити ніж вдома не дуже-то й складно. Однак якщо ви не впевнені в собі, краще звернутися до майстра, який допоможе швидко вирішити цю проблему. Тепер, враховуючи наші поради, вибрати найкращу точило для ножів не складе праці.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *