Яка посуд краще?

yaka posud krasche 1 - Яка посуд краще?

Для будь-якої господині дуже важливо, щоб у неї на кухні був хороший набір сковорідок, каструль, тарілок, мисок або мисочок. А головне — щоб вони були якісними і багатофункціональними. На сьогоднішній день на полицях магазинів є безліч різноманітного посуду. Від такого широкого асортименту розбігаються очі і з’являється утруднення у виборі. Але варто пам’ятати, що визначити, яка посуд краще, можна не тільки за зовнішніми ознаками, але і за якістю матеріалу, можливостями використання. Для того щоб вибрати якісну сковороду або каструлю, слід спочатку ознайомитися з їх видами, перевагами, недоліками. З цим і розберемося в цій статті, щоб ви були у всеозброєнні при покупці кухонного начиння.

Види посуду

На ринку або в спеціальних магазинах можна знайти тарілки, контейнери і каструлі на будь-який смак. Посуд для кухні вибирають з урахуванням того, що в ній можна готувати. Розглянемо кілька видів часто використовуваної посуду:

  • Емальована — чудово підходить для приготування рідкий страв, таких як борщі, супи, соуси і т. д. Миски, каструлі з такого матеріалу можна зустріти практично в кожному будинку.
  • Чавунна — один з найстаріших видів посуду. У чавунному казаночке або сковороді можна приготувати найсмачніші печеня або плов. Сковорідки з чавуну чудово підходять для приготування жорсткого м’яса (баранини, яловичини).
  • Алюмінієвий — посуд з такого матеріалу дуже легка по вазі. При правильній експлуатації дуже проста в догляді. В алюмінієвих каструлях рідини дуже швидко закипають.
  • Нержавіюча сталь — каструльки і сковорідки з такого матеріалу універсальні у використанні. В них можна готувати що завгодно, так як вони не вступають в реакцію з продуктами. Також посуд з нержавійки дуже легко чистити.
  • Керамічна — кухонні вироби з вогнетривкої кераміки чудово підходять для запікання. Вони виглядають дуже естетично, легко відмиваються. Керамічний посуд абсолютно нешкідлива для людського організму, так як не вступає в реакцію з солоними і кислими продуктами.

У кожного з вище перелічених видів є плюси і мінуси, які при покупці потрібно врахувати.

Переваги і недоліки емальованих каструль:

  • Емаль, що покриває основний матеріал посуду, чудово захищає каструлю або миску від різних пошкоджень і корозії.
  • Поверхневий матеріал виробів є абсолютно нешкідливим для людського організму. Тому в емальованій начиння дуже зручно зберігати і готувати різні страви. Якщо ви вирішуєте, яка посуд краще, щоб готувати в ній компоти, кисіль, соуси, однозначний вибір на користь емальованому.
  • До мінусів даних кухонних виробів можна віднести нестійкість до перепадів температур. Внаслідок температурних коливань, на каструлях і сковорідках можуть з’явитися тріщини.
  • Якщо ви виявили хоч одну незначну тріщину, негайно викидайте таку посуд. Через тріщину в їжу можуть потрапити шкідливі металеві солі, що провокують розвиток онкологічних захворювань.

Важливо! В емальованому сковороді або каструлі небажано готувати плов або тушкувати овочі, так як страва дуже швидко пригорає. Також емальований посуд не відрізняється високою міцністю, тому при механічному ударі на ній можуть з’явитися подряпини.

Переваги і недоліки чавунних кухонних виробів

Чавунних казанів і сковорідках немає рівних:

  • Який посуд краще для готування складних м’ясних страв? — Правильно! Саме чавунна.
  • Тепло рівномірно розподіляється по всій поверхні дна посудини.
  • Крім того, у таких виробів природне антипригарне покриття. Для того щоб страва підгоріло, доведеться дуже сильно постаратися.

Недоліки:

  • Головним мінусом виробів з чавуну є нестійкість до вологи. Тому відразу після миття чавунної сковорідки, потрібно її висушити і змастити рослинним маслом.
  • Не рекомендується залишати в чавунній сковороді тушковані овочі або каші, так як згодом вони можуть придбати неприємний металевий присмак.
  • Ще одним недоліком вважається досить велику вагу. З-за нього посудом з чавуну не дуже зручно користуватися.
  • Мити чавунну начиння бажано тільки содою і органічними засобами. Використовувати абразивні чистячі засоби не рекомендується.yaka posud krasche 2 - Яка посуд краще?

Переваги і недоліки алюмінієвих кухонних виробів

До плюсів однозначно слід віднести такі властивості:

  • Алюміній — метал з хорошою теплопровідністю. В алюмінієвій каструлі дуже швидко закипають рідини.
  • В ній практично не пригорають молочні каші. А при правильному догляді їжа зовсім не прилипає.

Важливо! У разі пригорання слід насипати трохи солі на дно каструлі або сковороди. Потім прогріти її гарненько і видалити. Після цієї процедури ризик прилипання їжі знизиться, і можна буде спокійно підігрівати і готувати смачні страви.

До недоліків алюмінієвих кухонних виробів відносять:

  • Нестійкість до температур.
  • При тривалому використанні алюмінієвої каструлі, з часом вона почне деформуватися, згодом їжа буде сильно пригорати і прилипати до дна.
  • Також в каструлях з алюмінію не можна зберігати приготовану їжу, так як метал виділяє шкідливі речовини.

Важливо! Тарілки, миски і каструльки з даного матеріалу не можна застосовувати з кислими, гострими і солоними продуктами.

Переваги і недоліки керамічних кухонних виробів

Скляні або керамічні кухонні вироби зараз можна зустріти в кожному другому будинку:

  • Вони радують око своїм естетичним виглядом.
  • Керамічні форми для запікання абсолютно нешкідливі, не вступають ні в яку реакцію з продуктами.
  • Посуд з кераміки дуже проста у використанні і зручна у догляді.
  • При правильній експлуатації зберігає товарний вигляд на довгі роки.

За рахунок усіх цих властивостей багато господинь однозначно вам дадуть відповідь, яка посуд краще — керамічна.

Важливо! При придбанні уважно огляньте виріб на наявність сколів, тріщин та бульбашок повітря.

Головним недоліком таких виробу вважається нестійкість до перепадів температур:

  • У розігріту керамічну форму не можна наливати холодну воду, так як вона може потріскатися.
  • Також не можна ставити її на відкритий вогонь без розсікача полум’я — дно може нерівномірно потріскатися, і виріб стане непридатним для використання.
  • Ні в якому разі не можна ставити гарячу керамічну форму для запікання на холодну і мокру поверхню, так як вона може сильно потріскатися.

Правила вибору хорошої якісної посуду

Для того щоб вибрати хорошу посуд, слід врахувати кілька простих правил:

  • Якісна кухонне начиння повинна бути середньої товщини, щоб в процесі приготування не деформувалася, і тепло рівномірно розподіляється по всій посудині.
  • Сковорідки з товстим дном і стінками відмінно зберігають тепло, а страва буде довго залишатися гарячим і соковитим.
  • Для приготування овочевих страв купуйте каструлі або сковорідки з високими стінками і товстим дном.
  • Ручки каструль і сковорідок повинні бути зроблені з якісного і міцного матеріалу, щоб при високих температурах не деформувалися.
  • Дно посудини має бути рівним і гладким, без різних нерівностей.

Важливо! При покупці кухонного начиння зверніться до консультанта, і з його допомогою підберіть посуд з урахуванням того, на чому ви будете готувати: газової плити, електроплити, в мікрохвильовій печі або духовий печі.

Відеоматеріал

Слідуючи цим простим рекомендаціям, ви зможете придбати якісну посуд для кухні і користуватися нею в своє задоволення багато років, удосконалюючи свої навички в кулінарії.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *