Заточка ножів для м’ясорубки

zatochka nozh v dlya m yasorubki 1 - Заточка ножів для м’ясорубки

М’ясорубка — це незамінна річ, яка є в кожному будинку. Вона — головний помічник кожної господині в приготуванні фаршу для соковитих і ситних котлет, тефтель, рулетів, чебуреків, пиріжків і інших смачних поживних страв. Але з часом леза пристрою затупляются і на порядку денному постає таке питання, як заточка ножів для м’ясорубки. Можна, звичайно, віднести їх в майстерню, але є кілька простих способів зробити це самому в домашніх умовах. Яких саме — розглянемо в цій статті.

Чому доводиться точити ножі?

Є кілька причин, за якими леза втрачають свою гостроту:

  • Найпоширеніша причина, по якій різаки швидко затуплюються, як ні сумно, — це погана якість металу, з якого вони виготовлені. На сьогоднішній день основна маса товарів до нас потрапляє з Китаю і, на жаль, дуже часто страждає якість. Ми радіємо, що купуємо річ недорого, але, як правило, ця радість буває недовго — до першої поломки.
  • Іншою причиною є утворення невеликих сколів в місці зіткнення рухомого і нерухомого ріжучого елементів. Незважаючи на те, що в основному ми перекручуємо м’які продукти, наприклад, м’ясо, в ньому трапляються дрібні кісточки і сухожилля, які потрапляють на ріжучу поверхню ножа. Це призводить до поступового затупению леза.
  • При неправильній експлуатації метал, з якого зроблені ножі, починає окислюватися і іржавіти.

Важливо! Якщо ви помітили, що ваша м’ясорубка початку “жувати” м’ясо, значить — ножі пора точити.

Сьогодні можна без праці придбати новий ніж для будь-якого типу м’ясорубки або наточити в майстерні старий. Але це вимагає додаткових витрат, крім того, бувають ситуації, коли вам потрібно терміново щось перекрутити, процес запущений, а ваша м’ясорубка відмовляється співпрацювати.

Важливо! Ножі будь м’ясорубки мають однакову форму, різниця лише в тому, як здійснюється прокручування деталей вручну або електричним двигуном. Тому способи заточування ножів підійдуть для будь-якого типу приладу.

Як правильно наточити ножі?

Є кілька нюансів, які потрібно враховувати при заточуванні ножів для м’ясорубки:

  • У перекручуванні продуктів беруть участь два ножі — це нерухомий диск з множинними отворами і чотирилопатевий різак обертається деталь, завдяки якій і відбувається основне подрібнення). Точити треба обидва.
  • Перед заточкою деталі потрібно добре промити і просушити.
  • Попередньо ножі бажано обробити маслом чи олією і залишити на кілька хвилин. Те ж саме зробіть з тим інструментом, який ви будете використовувати. Це знизить ризик виникнення подряпин і відколів.
  • При заточуванні намагайтеся притискати до інструменту центр деталі — це забезпечить більш рівномірне зняття шару металу.

Важливо! Багато виробників сучасних електричних м’ясорубок обіцяють нам чарівний агрегат, у якого не тупляться ножі і самозаточуються. Але це — всього лише реклама, оскільки ножів, які будуть залишатися ідеально заточеними протягом усього періоду служби прилади, не існує. Ну або у даного приладу буде дуже короткий термін служби.

Чим можна заточити ніж для м’ясорубки в домашніх умовах?

Є кілька способів заточити затупившийся ніж від м’ясорубки, не вдаючись до послуг майстрів.

За допомогою точильного каменю

Цей спосіб підійде для не дуже затупилися сегментів. лез:

  1. Приготуйте камінь, площа якого буде більше площі ножа і закріпити на рівній поверхні.
  2. Камінь перед роботою можна змочити водою.
  3. Точити різак необхідно тією стороною, яка в зібраному вигляді контактує з диском з отворами.
  4. Виконуйте рухи за годинниковою стрілкою, рівномірно натискаючи на ніж.
  5. Коли вся поверхня ножа стане рівномірно блискучою, значить — він наточений.
  6. Потім потрібно точити і ніж-сітку (диск з отворами). Він також точиться з боку прилягання до нього рухомого ножа.
  7. Промийте обидва ножа в струмені теплої води.
  8. Зберіть і перевірте м’ясорубку.

Важливо! Точити леза бажано вручну, не використовуючи при цьому автоматичні машинки. При нагріванні метал може втратити свої властивості. Якщо ніж нагрівся, не охолоджуйте його під холодною водою. Зробіть паузу, щоб ніж охолов самостійно.

За допомогою точильного верстата

Це — дуже простий спосіб заточити ніж для м’ясорубки в домашніх умовах самостійно, за умови, що у вас є точильний верстат. Це робиться за допомогою обертового точильного диска:

  1. Перед початком робіт на поверхню диска наноситься спеціальна абразивна паста.
  2. Її залишають на 15 хвилин — за цей час вона висихає і поверхня стає шорсткою.
  3. Тепер верстат можна включати і починати процес заточування.
  4. Краще всього надіти рукавички, щоб захистити руки від травм.
  5. Акуратно притискайте ножа до поверхні диска, рівномірно розподіляючи силу натиску.
  6. Заточку проводять у кілька етапів. Коли різак нагрівся, роблять перерву, щоб дати металу охолонути.
  7. Леза не можна притискати до диска дуже сильно.

Важливо! Необхідно тримати деталі під кутом 180 градусів.

За допомогою дрилі:

  • Для цього знадобиться великий камінь для заточування і дриль з залізним насадкою, діаметр якої повинен бути близько 12-15 мм
  • Край, на якому кріпиться ніж, повинен бути у формі квадрата розміром 8 на 8 мм.
  • При заточуванні дриль потрібно тримати строго вертикально, притискаючи деталь до каменя, щоб вона не зіскочила.
  • Режим обертання повинен бути не більше 400 оборотів в хвилину.

Важливо! не допускайте перегрівання металу, інакше він втратить свої властивості .

За допомогою наждачного паперу

Коли постає питання про те, як заточити ніж для м’ясорубки своїми руками, не можна не згадати наждачний папір, вона є в кожному будинку:

  1. Для полегшення роботи потрібно знайти підходящий брусок і обернути навколо нього лист наждачного паперу, закріпивши для надійності скотчем чи гумкою.
  2. Круговими рухами за годинниковою стрілкою натирайте різак, поки не досягнете потрібної гостроти.
  3. Те ж саме зробіть з ножем-сіткою.

Важливо! Це — самий швидкий і недорогий варіант, але він допоможе, якщо леза затупилися не дуже сильно і їх потрібно злегка оновити. З серйозними проблемами наждачний папір не впорається.

Відеоматеріал

У цій статті ми розповіли вам, коли потрібна заточка ножів для м’ясорубки і яким чином її можна виконати своїми руками. Сподіваємося, ніщо тепер не гальмує процес приготування задуманої вами страви, і помічниця-м’ясорубка працює справно.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *