Зберігання сушених яблук в домашніх умовах

Швидше за все, кожна людина знає про те, що в сухофруктах є маса корисних речовин, які добре зберігаються при грамотній сушінню. Але все ж мало хто знає правила збереження цих фруктів після підсушування, щоб вони не втратили корисні якості і не зіпсувалися за нетривалий час. І якщо виникне питання, де зберігати сушені яблука можна використовувати різні ємності і при цьому в їх шматочках зберігатися всі необхідні речовини.

zber gannya sushenih yabluk v domashn h umovah 1 - Зберігання сушених яблук в домашніх умовах

Секрети збереження

Щоб плоди зберегли свій смак протягом зими їх необхідно правильно заготовити. Слід відібрати великі або середні яблука з тонкою шкіркою, білою щільною м’якоттю і маленькою коробочкою з насінням. У цьому разі буде менше обрізків і більше кінцевого продукту. Бажано підібрати урожай осінніх кисло-солодких сортів. Солодкі фрукти після висушування найчастіше мають слабкий смак, що багатьом споживачам не за смаком. У такому випадку радять вибрати такі різновиди, як Апорт, Антонівка і Пепін. Крім того, відмінно підійдуть такі сорти, як Тітовка та Грушівка.

zber gannya sushenih yabluk v domashn h umovah 2 - Зберігання сушених яблук в домашніх умовах

Висушені фрукти слід зберігати в прохолодному місці. В умовах міської квартири у такому випадку краще вибрати балкон. А от в сільській місцевості для цього відмінно підійде підвал. Якщо ж немає можливості покласти їх у прохолодному місці, то слід скласти їх у лляний мішечок або іншу тару для зберігання і помістити його як можна далі від інших продуктів.

Ще одним місце для зберігання може стати підвіконня. У такому разі сушіння складають в скляну банку і щільно закупорюють. Можна скористатися простим платтяною шафою, при цьому звільняють одну полицю і укладають туди висушені плоди.

Головні вимоги хорошого висушування

Велика частина господинь висушує плоди в духовій шафі будинку. Підготовлені шматочки слід розкласти в 1 шар на деко, але краще, звичайно, використовувати сітку. Ставлять на слабкий вогонь (75С) і залишають дверцята трохи прочиненими.

zber gannya sushenih yabluk v domashn h umovah 3 - Зберігання сушених яблук в домашніх умовах

Для хорошого результату перед завершенням висушування температуру знижують до 50-55 С. Кожні півтори години слід заважати часточки. Вся процедура досить тривала, триває приблизно 7 годин, а потім фрукти втратять колір.

Самий перший і найчастіше використовуваний метод — висушувати плоди на сонці. Він підійде для жарких областей з великою кількістю спекотних днів.

Під час осіннього сезону плоди на вулиці малоймовірно вийде підсушити, адже повітря повинен добре прогріватися, щоб фрукти не попсували, а швиденько подсушились. Так що це рішення підійде для висушування літніх різновидів.

Приготовлені сушіння разлаживают на решітці або деку і перевертають кожен день. Крім того, можливо надіти часточки на нитку і повісьте її. Щоб там не могли заводитися різні комахи, необхідно прикрити часточки марлею, яку слаживают в 1 — 2 рази. Неодмінно слід сушіння ховати під час зливи. При дотриманні всіх пунктів — плоди стануть сухофруктами по проходженню близько 4 діб.

zber gannya sushenih yabluk v domashn h umovah 4 - Зберігання сушених яблук в домашніх умовах

Ще одним рішенням стане просушування в електросушарці. З використанням такого приладу можна висушити плоди за нетривалий час і у великій кількості. Це найлегший метод підсушування. Фрукти нарізають товщиною не більше 5 мм, укладають в один шар у електросушарці і через 3 години їх можна діставати.

Висушування в мікрохвильовці. Фрукти добре промивають і нарізають кружальцями завтовшки до 2 див Висушені плоди кладуть у слабкий сольовий розчин для збереження забарвлення. Продукт розташовують рівномірно на деко і помістити в мікрохвильову піч. Висушування виконується на потужності 300 Ватт протягом 2 хвилин. Після вимикають і перевіряють плоди, якщо вони не подсушились, то їх слід повернути ще на 30 секунд в мікрохвильову піч.

Процедура вимагає зосередженості. Сухофрукт повинен вийти висушеним і еластичним. Час відзначено приблизно. Швидше за все, це займе 3 хвилини або ж 2 хвилини 45 секунд.

Приготування врожаю до сушіння

Вибрані плоди слід добре помити, обрізати ділянки, які почали гнити і коробку з насінням. Шкірку на яблуках краще залишити, адже в ній міститься найбільший відсоток корисних речовин. Потім яблука нарізають тонкими шматочками або гуртками і укладають в розчин солі для гарного результату. Фрукти висушують тим способом, який підходить для господині.

Головне правило добротної збереження плодів тривалий час — це грамотна процедура висушування. А після сушіння можна просто їсти шматочками або ж приготувати з них смачне блюдо. Досить часто з них варять компот. В зимовий час він наповнить організм вітамінами і нагадає про літо. Їх також додають у випічку, кашу або інші десерти.

Як і де зберігати в домашніх умовах

Якщо виникне питання, де зберігати сухі яблука в домашніх умовах необхідно знати про основних умовах до цієї процедури:

  • Приміщення, яке буде провітрюватися;
  • Сухість;
  • Свіжість;
  • Темрява.

Потрібно знати, що зберігання сушених яблук в домашніх умовах поряд з джерелами тепла може спричинити псування продукту. Якщо сухофрукти обгорнуті добре, то до них буде потрапляти кисень, який зупинить утворення цвілі і майбутньої псування.

zber gannya sushenih yabluk v domashn h umovah 5 - Зберігання сушених яблук в домашніх умовах

У чому краще зберігати висушені яблука? Не потрібно зберігати висушені плоди в поліетиленових мішках або пластикових ємностях. А все із-за того, що вони щільно закриваються і не пропускають кисень, а з-за цього плоди псуються. Самою оптимальною тарою для зберігання сухофруктів стануть невеликі мішечки з щільного матеріалу або спеціальні паперові мішки. Туди не пролізе міль та інші шкідники для відкладення яєць.

Крім іншого, фрукти будуть добре провітрюватися, а завдяки цьому не буде запревать і пліснявіти. Перед тим як склади плоди в мішечок слід його заздалегідь обробити. Для цього його перуть з господарським милом. А потім його ще раз обробляють мильною піною, а після його не слід полоскати, його лише просушують і вкладають туди сушіння.

Крім цього, слід скористатися картонними коробками, повітронепроникними закриваються кошиками, а також тарою з дерева, в якій не заведуться паразити. На дно підібраною ємності необхідно вистилати лист щільного або вощеного паперу. Крім того сушіння укладають шарами, кожен з яких відокремлюють пергаментним папером і зверху теж покривають їй. Поблизу с ящиком слід поставити тарілки з сіллю. Вона вбирає в себе зайву вологу, яка може з’явитися в будь-якій кімнаті і не допустити яблук прірву.

Кращими місцями для зберігання в квартирі стане комора або ж закриваються шафки на кухні.

Основні правила зберігання взимку

Щоб зберегти сушіння, слід знати деякі правила. До них відносять:

zber gannya sushenih yabluk v domashn h umovah 6 - Зберігання сушених яблук в домашніх умовах

  1. Дно і верх застеляють вощеного або щільним папером;
  2. Щільно складають сушіння;
  3. При підборі ємності зі скла слід стежити за щільністю кришки;
  4. Сухофрукти повинні стаять далеко від інших продуктів з яскраво вираженим ароматом;
  5. Часто оглядати сушки, щоб там не завелися шкідники;
  6. Переглянути шматочки і прибрати зіпсовані.

Методи боротьби з комахами

Є кілька рішень боротьби. З них можна вибрати:

  • Перший — поставити сухофрукти в грубку і сушити протягом півгодини при температурі 60 градусів. Цей метод слід використовувати і при утворенні цвілі.
  • Другий — сухофрукти складають на деякий час в морозилку. Спотворивши висушені фрукти потрібно почистити тару, в якій вони лежали, і поміняти папір.

Правильно сушені яблука можуть мати термін придатності кілька років. Вони є цінним джерелом маси вітамінів і мінералів, що так важливо, якщо зима холодна. З них можна приготувати різні ласощі і зварити компот.

Зберігання сухофруктів досить легкий процес, і при дотриманні всіх вимог, дозволяє регулярно застосовувати цей корисний продукт під час готування страв.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *